BELEGGERS WORDEN ONTZIEN OP DE HUIZENMARKT
Beleggers worden voorlopig ontzien op de woningmarkt.
Het kabinet is op zoek naar een langdurige oplossing voor beleggers op de woningmarkt. Wanneer je beleggers weert is dat volgens Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren geen toekomst bestendige oplossing.
Over het algemeen betalen beleggers minder voor een huis of appartement dan bijvoorbeeld een gemiddelde starter. Bij hoge uitzondering kom ik tegen dat beleggers meer bieden. Sommige beleggers mijden zelfs de grote plaatsen omdat daar de huizenprijzen te duur zijn geworden. De prijzen zijn extreem gestegen en dat heeft ook zo z’n effect op beleggers.
Particuliere investeerders
Ik merk wel een toename van particuliere investeerders op de woningmarkt. Omdat het spaargeld niets meer oplevert lijkt dat een goede investering maar dan moet je niet de hoofdprijs betalen. Wanneer de prijzen zouiden dalen ben je het voordeel misschien kwijt. Daarnaast brengt een huis of appartemnent verhuren ook de nodige rompslomp met zich mee. Heb je als investeerder een woning gekocht? Laat de verhuur en het beheer dan over aan een verhuurmakelaar.
Onderzoek Kadaster en de Universiteit van Amsterdam
Kadaster en de Universiteit van Amsterdam hebben een onderzoek uitgevoerd over prijseffecten van aankopen door beleggers. In verschillende regio’s is dit onderzoek uitgevoerd en de conclusie is dat investeerders minder voor een huis betalen dan starters op de woningmarkt.
Diverse percentages worden genoemd maar daar ga ik je niet mee vermoeien. Feit blijft dat wanneer er een te groot percentage investeerders in een regio woningen bezit dit effect heeft op de prijs. Hierbij gaat het verschil om enkele procenten. Pas vanaf 25% zijn woningen ruim 10% duurder. Hierbij zie je dat het effect groter wordt naarmate er meer investeerders in de buurt actief zijn.
De ene buurt is nou eenmaal duurder dan de andere. Dat heeft vele oorzaken zoals ligging en voorzieningen. Ook zijn bepaalde typen nou eenmaal meer in trek dan anderen. Iedereen wil toch in een aantrekkelijke buurt wonen. Veel kopers zijn bereid om daar meer voor te betalen dan in andere buurten. Dat geldt ook voor het huis op zich. Het ene huis is het andere niet en maakt vergelijken lastig.
De conclusie van Minister Ollongren is dat er geen verband tussen aankopen door beleggers en de prijsstijgingen is aan te tonen. De woningmarkt heeft ook beleggers nodig zodat er voldoende huurwoningen op de markt beschikbaar zijn. Dat laatste laat nog wel wat te wensen over want ook aan huurwoningen is een enorm tekort.
Bouwen, bouwen en bouwen
Om te voldoen aan de vraag naar woningen moet er veel meer worden gebouwd. Dat is de enige manier om tot een structurele oplossing te komen, aldus de minister. Niet elke Nederlander is het hiermee eens en sommigen reageren furieus. Enkele reacties van consumenten:
- Huurwoningen worden onbetaalbaar
- Het wordt steeds moeilijker een startkapitaal bij elkaar te sparen
- Het kabinet verdient dik aan beleggers
Hoe je hier ook over denkt, de prijzen blijven nog wel even stijgen, het tekort blijft en sparen levert niets meer op. Tijd voor een andere koers lijkt me.
Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en bouwkundige keuring