HOE OMGAAN MET PROBLEEMBUREN (TIPS)
Het blijft lastig, omgaan met probleemburen. Het gaat van kwaad tot erger en je beland in een nachtmerrie. Dit had je je toch echt anders voorgesteld. Toch is er ook voor jou waarschijnlijk hoop. Hieronder een aantal tips die je leven wat aangenamer kunnen maken.
Elkaar aanvallen werkt averechts
Iemand wijzen op z’n fouten of tekortkomingen werkt vaak averechts. Dat heeft dan ook weinig kans van slagen. Het gedrag van iemand heeft altijd een reden, het is belangrijker die reden uit te zoeken dan iemand aan te vallen. Hiermee bedoel ik niet fysiek aanvallen. Probeer juist een goede relatie op te bouwen ook al heb je het gevoel dat dit haast onmogelijk is. Pak dit positief aan en creëer een positieve omgeving voor jezelf én de buren. Daarnaast betekent het woord “probleemburen” voor iedereen iets anders. Wat betekent dit voor jou? En in welke situatie ben je belandt? Onderaan dit artikel kun je reageren maar blijf wel netjes.
TIP 1: Geef het goede voorbeeld
Van nature kopiëren we gedrag. Een goed voorbeeld doet soms goed volgen al moet je daar soms wel heel veel geduld voor hebben. Zorg dat jou niets valt te verwijten, denk hierbij aan harde muziek, lawaaierige of dreigende huisdieren of vuilnis wat drie dagen buiten blijft staan. Houd zelf alles netjes en houd rekening met de buren. Wanneer iets verzand in een discussie wil je niet dat de probleemburen jou juist aanvallen omdat je volgen hen zelf de probleemburen bent. Door zelf het voorbeeld te geven beïnvloed je het gedrag van je buren positief. Ook al merk je daar niet direct iets van.
TIP 2: Sluit vriendschap met je buren
Stel jezelf voor wanneer je er nieuw bent komen wonen en nodig de buren uit voor een drankje en een hapje. Dat kan eventueel gezamenlijk met de andere buren maar vermijd de probleemburen juist niet maar nodig ze uit. Wanneer jij de probleemburen buitensluit zet je hen bewust buitenspel en niemand vindt het leuk om er niet bij te horen. Investeer tijd en moeite in een relatie met je probleemburen en stop het roddelen. Iedereen heeft hierover wel een mening maar probeer dat te doorbreken. Wees vriendelijk en oprecht. Meld ruim van tevoren wanneer je een feestje geeft en indien het past nodig ze uit. Wanneer dat niet past houd dan rekening met de buren. Hiermee geef jij in ieder geval het goede voorbeeld.
TIP 3: Doe alles met goede bedoelingen
Vaak zijn mensen zich niet bewust van hetgeen ze om zich heen veroorzaken. In de meeste gevallen wil niemand bewust een ander tot last zijn maar gebeurt dit toch. Wees niet wraakzuchtig en ga uit van het goede van de mens ook al is dit één van de moeilijkste dingen. Neem tijd om de buren te leren kennen, in veel steden weten ze niet eens wie de buren zijn. Dat is toch een rare gedachte. We leven met z’n allen op een klein stukje aardbol en je kent de buren niet eens. Nodig de buren uit voor koffie of ga een keer samen eten. Je zult zien dat het vast gezellig is. Geef het een kans. Wanneer je iemand beter leert kennen is het ook makkelijker om te vertellen wat je dwars zit. Bouw een vriendschappelijke relatie op en sta voor elkaar klaar. Daar wordt het een stuk makkelijker van.
TIP4: Wees niet de klagende buurman
Wees zelf niet de klagende buurman en neem een klacht van de buren serieus. Deze is voor jou misschien geheel onbekend maar irriteert waarschijnlijk de buren. Vaak wordt er ruzie gemaakt om de kleinste dingen. Deze zaken zie je vaak ook terug bij de rijdende rechter. Wanneer je hier dieper op ingaat is er vaak een probleem dat veel dieper ligt dan een overhangende tak. Bespreek het met een open mind en heb begrip voor elkaar. Denk eraan dat we niet allemaal hetzelfde zijn en worden beïnvloed door allerlei zaken zoals stress, werk, vervelende kinderen of financiële zorgen. Zorg ervoor dat je niet altijd gelijk wilt hebben maar zoek naar een oplossing die beiden tevreden stelt. Wanneer jij iets positiefs voor de buren doet zullen zij dit ook eerder bij jou doen.
TIP 5: Leg alles vast voor het geval het nodig is
Dit is een gevaarlijke stap en zorgt ervoor dat negatieve zaken nogmaals benadrukt worden maar soms is het noodzakelijk. Houd een overzicht bij met hetgeen er gebeurt wanneer de situatie onhoudbaar is geworden of langzaam de verkeerde kant op gaat. Probeer alles in goede harmonie op te lossen en bouw ondertussen een dossier op voor het geval je dit nodig hebt. Welke juridische of bemiddelende stap je ook zet er zal altijd worden gevraagd naar bewijzen. Ga niet hele dagen rondlopen met een fototoestel en een kladblok maar leg belangrijke gebeurtenissen vast. Vaak zijn we de details vergeten die belangrijk zijn bij een procedure.
In welke situatie je ook verkeert, een minnelijke oplossing is altijd beter dan een juridische strijd. De toon maakt de muziek en ga niet met de hakken in het zand staan. Wees oplossingsgericht en start pas een procedure wanneer alle bemiddelingspogingen zijn mislukt.
TIP 6: Onderzoek de regels
Mensen denken vaak dat ze in hun recht staan maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. We hebben niet voor niets rechters die uitspraak doen over geschillen. Onderzoek eerst of je in je recht staat. Na dit onderzoek kun je een gesprek met de probleemburen aangaan en voorzichtig aangeven dat het recht aan je zijde staat. Dat je alvast informatie hebt ingewonnen. Adviseer ze om dat ook te doen. Hiermee geef je ze de mogelijkheid om tot inkeer te komen wanneer ze dezelfde informatie van hun advocaat of adviseur ontvangen. Dat kan natuurlijk ook een andere instantie zijn.
Wanneer je alles hebt geprobeerd en niets zorgt voor het juiste resultaat zal je wel of niet de volgende stap moeten zetten. Bedenk wel dat dit de situatie en woonbeleving vaak niet ten goede komt. Maar soms is er geen andere weg. Aanstootgevend gedrag of zelfs fysieke- en/of geestelijke mishandeling kun je niet tolereren. Onderneem dan direct actie, doe aangifte bij de politie en start een procedure. Laat je hierbij goed adviseren.
TIP 7: Vermijd conflicten
Zorg ervoor dat je elkaar zo min mogelijk in het vaarwater zit en vermijd elkaar. Vermijd ook explosieve situaties en ga niet in op scheldpartijen of aanstootgevend gedrag. Laat de jusrist op de achtergrond z’n werk doen en vertrouw op een goede afloop. Ook dit is lastig want sommige uitspraken en regels zijn niet te verkroppen maar verschaffen wel duidelijkheid.
Conclusie:
Investeer tijd en moeite om een goede relatie met je buren op te bouwen en val elkaar niet aan op details. Maak zaken bespreekbaar en toon je goede kant. Heb begrip voor elkaar en accepteer elkaar zoals je bent. Ga conflicten uit de weg en wees niet uit op wraak. Leg zaken vast in een dossier wanneer je ziet dat het de verkeerde kant op gaat. Vraag om juridische hulp wanneer het nodig is of onderneem andere acties om de conflicten op te lossen. Heb je echt alles geprobeerd? Overweeg dan te verhuizen want het leven is te kort om met ruzie naast elkaar te wonen.
Waar mensen zich over het algemeen aan storen:
- Op de gekste tijden het gras maaien of gaan klussen.
- Overwoekerende tuin
- Vuilnis buiten
- Slecht onderhoud aan het huis
- Lawaai zoals harde TV, radio of apparaten en machines
- Op zondagochtend om 8 uur lawaaierige kinderen in de tuin
- Stampende voeten op de trap
- Dichtgooien van duren
- Blaffende honden
- Katten in de tuin
- Zonder toestemming overschrijden van de eigendomsgrens
- Parkeerproblemen
- Lawaaierige feestjes
- Parkeren op gedeelde oprit
- Busje van het werk op parkeerplaatsen voor de deur
Iedereen heeft wel eens last van de buren maar in de meeste gevallen lost dit zich vanzelf op en is het incidenteel. We leven dicht op elkaar en zullen sommige zaken nou eenmaal van elkaar moeten tolereren. Het gaat erom dat het geen structuur wordt waaraan jij je begint te ergeren. Indien jij structureel overlast ondervindt van “probleemburen” kun je hieronder reageren maar blijf netjes in je taalgebruik en gebruik geen namen of adressen. Deel je verhaal en wat voor jou de oplossing was of is. Zit je nog in een procedure? Wees dan voorzichtig met hetgeen je deelt.
Anderen zochten ook op: Energie en hypotheekadviseur