Hoeveel kan ik besparen met een hybride warmtepomp?
Hybride warmtepomp en besparing.
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die grotendeels je huis verwarmt maar wanneer het kouder begint te worden moet de CV-ketel bijspringen, vandaar de naam hybride. De cv-ketel zorgt ook voor warm water uit de kraan. De warmtepomp bespaart op gasverbruik en is milieuvriendelijk. Het verbruik aan elektriciteit is wel iets hoger maar per saldo levert je dit geld op.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
De warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning. De cv-ketel spring bij wanneer de warmtepomp het niet meer alleen af kan. Dat is een situatie waarbij de buitentemperatuur te laag is, hiervoor wordt ongeveer 4 graden aangehouden maar er zijn ook warmtepompen die zelfs tot 4 graden onder nul blijven werken. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Hiervoor wordt een speciale unit geplaatst. De cv-ketel zorgt ook voor warmwater, zogenaamd tapwater genoemd.
Hoeveel bespaar ik met een hybride warmtepomp?
De hybride warmtepomp verlaagt je gasverbruik tot maar liefst tweederde, aldus diverse onafhankelijke onderzoeken. Daarvoor zal je wel wat meer moeten investeren maar in ruil daarvoor bespaar je flink op energiekosten. Er zijn verschillende warmtepompen, dus laat je goed adviseren voordat je er één aanschaft. Nu de gasprijzen hoog zijn is de hybride warmtepomp erg populair. Wees niet verrast dat je even moet wachten voordat de installateur langs kan komen.
Wat kost een hybride warmtepomp?
De kosten van een hybride systeem lopen bij de verschillende aanbieders nogal uiteen. Daarnaast is de cv-ketel vaak niet inbegrepen bij de prijs van de warmtepomp. Wanneer je subsidie ontvangt zal de netto investering waarschijnlijk tussen de 5000 en 7000 euro liggen. Denk eraan dat je eerst advies vraagt aan een expert welke warmtepomp voor jouw huis geschikt is. Vraag dan verschillende offertes op zodat je zeker weet dat je niet teveel betaalt.
Waar moet ik aan denken bij een warmtepomp?
In sommige gevallen heb je een vergunning nodig. Vraag voordat je iets koopt of dat voor jouw huis van toepassing is. Maakt je huis deel uit van een appartementencomplex. Denk dan aan de regels van de VvE. De juiste stroomvoorziening moet aanwezig zijn of worden aangelegd of aangepast. Denk ook aan het geluid en de plek waar je de buitenunit plaatst. Voorkom gezeur met de buren. Vraag altijd een expert welke warmtepomp het beste bij je past. Ook zijn er (soms) mogelijkheden om subsidie aan te vragen. Het is zonde om dat te laten liggen dus informeer naar de laatste subsidieregels.