Praktische zaken die je moet regelen bij een verhuizing
Verhuizen klinkt vaak als dozen sjouwen en meubels tillen, maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken. Zeker als het gaat om alles wat je achter de schermen moet regelen.
Denk aan energie, internet, verzekeringen en het doorgeven van je nieuwe adres. Geen zorgen, het is allemaal prima te overzien, als je het maar op tijd doet. Daarom delen we een aantal handige tips die je hierbij kunnen helpen.
Regel op tijd je energiecontract
Gas en stroom zijn natuurlijk onmisbaar in je nieuwe huis. Regel daarom uiterlijk twee weken voor de overdracht van je woning een energie vast contract of variabel. Je kunt je huidige contract vaak meenemen, zeker als het een contract is zonder vaste einddatum.
Zit je nog aan een langlopend contract vast, dan kan het zijn dat overstappen je geld kost. Ga je een tijdje klussen in je nieuwe huis en heb je daardoor tijdelijk twee huizen? Dan krijg je even te maken met dubbele energiekosten. Houd daar alvast rekening mee, zodat je niet voor een verrassing komt te staan.
Wateraansluiting
Waterleveranciers kun je niet kiezen, die zijn per regio bepaald. Wat je wel moet doen, is de meterstanden goed noteren. Op de dag van de sleuteloverdracht schrijf je de stand van je nieuwe woning op. In je oude huis doe je dit op de verhuisdag.
Daarna geef je de standen gewoon door aan het waterbedrijf van jouw regio. Dit zijn allemaal van die praktische zaken die niet veel tijd kosten, maar wel moeten gebeuren. Daarom is het handig deze checklist voor het verhuizen te gebruiken, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
Internet, tv en bellen
In het nieuwe huis wil je natuurlijk niet eindeloos zonder wifi zitten. Regel daarom op tijd je internet, tv en eventueel vaste telefonie. Niet iedere provider levert overal, dus check even of je huidige aanbieder ook op je nieuwe adres beschikbaar is. Is dat niet het geval?
Dan is het tijd om een andere te kiezen. Vergeet ook niet te kijken of je huidige contract al opzegbaar is, anders kan het zijn dat je dubbel moet betalen als je overstapt binnen de contractstermijn. Nu is het vaak wel zo dat je bij onmacht je contract eerder kunt opzeggen, aangezien je huidige provider niet kan leveren op het nieuwe adres.
Regel je verzekeringen op tijd
Ga je van een huurhuis naar een koopwoning? Dan kun je niet om de opstalverzekering heen. Hiermee is je huis verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand of storm. De inboedelverzekering dekt dan weer je spullen. Sluit deze verzekeringen af vóór je verhuist, zodat je niet onverzekerd zit tijdens de grote dag.
Vergeet je adreswijziging niet
Geef je nieuwe adres op tijd door aan de gemeente. Dat kan al vier weken voor de verhuisdatum en uiterlijk vijf dagen erna. Dit wordt verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP) en dat is handig, want dan worden veel instanties automatisch op de hoogte gebracht.
Wat als je achteraf gebreken ontdekt?
Niets zo vervelend als er na de verhuizing ineens iets mis blijkt te zijn met de woning. Ontdek je een verborgen gebrek dat het normale gebruik van het huis onmogelijk maakt?
Dan kun je proberen om de kosten te verhalen op de verkoper. Vooral als die het bewust niet heeft gemeld. Voorkomen is altijd beter, dus een bouwkundige keuring vooraf is zeker geen overbodige luxe.