STEEDS GROTERE GROEP OUDEREN ZAL Z'N HUIS VERKOPEN
Nederland vergrijst maar dat wisten we natuurlijk al. Dat er in 2020 in één keer relatief veel “nieuwe” ouderen bijkomen is voor anderen misschien een verrassing. Diverse instellingen deden hier onderzoek naar en kwamen met een aantal opvallende feiten.
Steeds meer rekening met ouderen houden
Ouderen zijn een groep waar we steeds meer rekening mee moeten houden. Ook voor de makelaars is dit interessant want 75-plussers zijn de toekomstige verkopers. Er zijn voorzichtige schattingen dat het aantal ouder (lees 75+) tot 2035 verdubbelt. Er zal dus door makelaars serieus aan seniorenmarketing gedaan moeten worden. Deze groep ouderen hebben tot 2040 meer dan een miljoen woningen in bezit.
Steeds grotere invloed op de woningmarkt
Er zijn allerlei onderzoeken gedaan en daar zal ik je niet verder mee vermoeien maar feit blijft dat ouderen komende jaren een grote invloed op de woningmarkt gaan hebben. Vooral op het platteland en aan de kust is het aandeel ouderen groot en zal daar de komende jaren alleen maar toenemen.
Vroeger waren er meer kansen om…
Vroeger was het vrij normaal om na de studententijd in een appartement te gaan wonen. Na enkele jaren stroomde men door naar een tussenwoning of twee onder 1 kap. Een vrijstaande woning kwam over het algemeen iets later maar feit blijft dat er kansen genoeg waren om door te stromen. Het leenstelsel zat wat anders in elkaar en van échte woningnood was geen sprake.
Zelf een huis bouwen
Op het platteland was het heel gebruikelijk om zelf een woning te bouwen. Met een aantal vrienden of collega’s samen een huis bouwen. Zo hielp je elkaar en hield je de kosten in de hand. Het was toen volgens mij ook allemaal wat makkelijker. Die generatie beschikt dan ook grotendeels over een vrijstaande woning maar die wordt natuurlijk een keer te groot. De behoefte aan gelijkvloerse woningen wordt de komende jaren alleen maar groter. Wanneer eigenaren overlijden komen deze woningen op de markt. Hier praten we gemiddeld over ongeveer 100.000 overledenen per jaar maar ook dat zal toenemen. In 2040 zullen er dat circa 175.000 zijn. Dat is iets om serieus rekening mee te houden.
Lagere opbrengst van het huis
Toch ontvangen ouderen niet altijd de hoofdprijs voor een woning, enerzijds zijn deze woningen kleiner dan gemiddeld en anderzijds is de woning vaak minder goed onderhouden. Ook de mate van modernisering en gedateerdheid zorgen per saldo voor een lagere opbrengst. Ouderen hebben relatief veel overwaarde op hun huis ten opzichte van de jongere generaties. Hiermee lijken ze ook minder gevoelig voor de schommelingen op de woningmarkt. Ook hun financiële buffer zorgt voor rust en comfortabel wonen.
Minder behoefte aan verhuizen
Ouderen hebben over het algemeen ook minder behoefte aan verhuizen. Ik kom regelmatig verkopers tegen die al 40 of 50 jaar in hetzelfde huis wonen. Dat heeft ook met de mate van tevredenheid te maken. Daarnaast zijn de kinderen de deur uit waardoor verhuizen niet een noodzaak is geworden. De sociale contacten maken de buurt vertrouwt en gemoedelijk. In sommige straten zie je dat de verjonging wel toeslaat. Wanneer er één de stap zet volgen er vaak ook anderen.
Kortom: met het toenemende aantal ouderen zal deze groep ook een steeds grotere invloed op de woningmarkt hebben. Deze groep heeft vaak ook meer behoefte aan goede begeleiding bij een huis verkopen. Voor de plaatselijke makelaar een “nieuwe” kans om zich over deze steeds groter wordende groep te ontfermen.
Anderen zochten ook op: Energie en aankoopmakelaar