HOE VOORKOM JE ONNODIGE VORSTSCHADE?
Neem maatregelen om vorstschade te voorkomen
De eerste nachtvorst is een feit en de ruitenkrabbers worden weer tevoorschijn gehaald. Ik zag op Social Media voorbijkomen dat een notaris de eerste (reclame) ruitenkrabbers alweer uitdeelt. Beter te vroeg dan te laat zullen ze denken. Strenge vorst kan schade toebrengen aan je huis. Denk hierbij aan de sproei installatie of buitenkraan. Ook in kelders, schuurtjes en garages kan het hard vriezen wanneer er geen verwarming aanwezig is.
De leidingen zijn bevroren
Hier zit natuurlijk niemand op te wachten en kun je zelf iets aan doen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de leidingen. Rijd even naar de bouwmarkt en haal daar enkele lengtes buisisolatie of ook wel O-profiel genoemd. Wanneer de eerste strenge vorst weer toeslaat hebben loodgieters het druk door bevroren leidingen die zijn gesprongen te repareren of CV-ketels die het af laten weten. Lekkage van een bevroren leiding merk je vaak pas wanneer het weer gaat dooien. Het smeltende water alarmeert je.
Voorzorgsmaatregelen
Neem voorzorgsmaatregelen om het risico tegen bevroren leidingen tegen te gaan. Draai de buitenkraan dicht en laat het water eruit lopen. Ben je een tijdje afwezig of ga je op vakantie? Laat dan de verwarming zachtjes branden. 10 tot 15 graden is voldoende om de boel niet te laten bevriezen. Het is slim om even het huis te inspecteren waar de grootste risico’s van bevriezing te bekennen zijn. Doe daar iets aan. Isoleren of bedekken kan helpen maar is niet altijd afdoende. Raadpleeg desnoods een expert die je adviseert.
Opstalverzekering
Denk eraan dat een verzekeringsmaatschappij achterstallig onderhoud niet altijd dekt. Zorg er dus voor dat er voldoende onderhoud wordt gepleegd zodat de verzekering de schade uitkeert mocht er toch iets stuk vriezen. Raadpleeg hiervoor de polisvoorwaarden van de verzekeraar.
Conclusie:
Neem maatregelen om vorstschade te voorkomen en isoleer de leidingen waar nodig. Laat de verwarming een klein beetje aan en pleeg onderhoud waar nodig. Voorkomen is beter dan genezen dus de polisvoorwaarden van de opstalverzekering checken kan geen kwaad.
Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar, huis verkopen en hypotheekadviseur