WONINGZOEKER NINA TOT WANHOOP GEDREVEN OM HUIS TE VINDEN
Gisteren werd ik gebeld door de moeder van Nina. Nina werkt voor een vliegmaatschappij en wil dichter bij haar ouders gaan wonen. Ze zoekt een huis tot maximaal 250.000 euro. Ze is vrijgezel, heeft een goed inkomen en haar ouders kunnen bijspringen indien dat nodig mocht zijn. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een leuk huis te kopen maar ze is de wanhoop nabij omdat de datum dat ze binnenkort haar huis uit moet steeds dichterbij komt.
Een afspraak plannen lukt bijna niet
Ik heb haar moeder wel een half uur aan de telefoon gehad. Ze reageerde op een woning en was al dankbaar dat er een afspraak kon worden gepland. In veel gevallen lukte dat niet eens omdat Nina niet zomaar even tussendoor uit het vliegtuig kan stappen om een huis te bekijken. Haar ervaring is dan ook negatief in deze markt en makelaars doen daar nog een schepje bovenop gaf ze aan.
Wat moet ik bieden
Ze begon direct over de biedprocedure en welk bedrag ze zou moeten bieden om goede kans op deze woning te maken. Dat zijn natuurlijk gevaarlijke vragen want daar mogen makelaars zich niet over uitlaten. Feit is wel dat er bijna niet meer onder de vraagprijs wordt verkocht en bij veel interesse er flink wordt overboden. Het kan dus alle kanten op waarbij ik heb geadviseerd om rustig te blijven.
Kan de aankoopmakelaar iets doen?
Kan een aankoopmakelaar iets voor ons betekenen vroeg ze me. Natuurlijk kan een aankoopmakelaar veel voor Nina betekenen maar het vinden van een woning is lastig en wordt steeds lastiger. Het tekort loopt op en vraag en aanbod komt steeds verder uit elkaar te liggen. Ze gaf aan dat ze nul op rekest kregen bij aankoopmakelaars waarmee ze graag een gesprek willen hebben. Ik snap dat je als ouders hier moedeloos van wordt.
Nare smaak over de woningmarkt
De moeder van Nina gaf aan dat het vroeger allemaal anders ging en ze aan de huidige woningmarkt geen goed gevoel overhouden. In de gevallen waarbij het toch lukte een afspraak te plannen bellen makelaars afspraken weer af omdat de woning al is verkocht. Ook de status onder bod en verkocht onder voorbehoud snappen ze maar weinig van. Een woning komt online met de status verkocht onder voorbehoud, dat kan toch niet zegt ze. Ik heb haar uitgelegd hoe dit precies werkt in makelaarsland.
Wanhopig op zoek naar een huis
Zoals Nina zijn er steeds meer mensen wanhopig op zoek naar een huis. Naarmate de tijd verstrijkt en er geen woning wordt gevonden komen ze vaak in een negatieve spiraal. Wanneer er dan iets voorbij komt zijn ze geneigd om extreme bedragen neer te leggen waarbij de risico’s alleen maar toenemen. Verkopers kiezen liever voor een partij die afziet van een bouwkundige keuring en ontbindende voorwaarden. Daarmee nemen de risico’s op een slechte aankoop ook alleen maar toe.
Wat moet ik doen om een huis te kopen?
Wat moet je dan wel doen? Stap 1 is rustig blijven en een adviseur inschakelen. Hierbij moet je denken aan een hypotheekadviseur en een aankoopmakelaar. Deze twee hebben enorm veel kennis van de woning- en financiële markt. De aankoopmakelaar wordt vaak overgeslagen omdat deze geld kost. Dat kan wel zo zijn maar een nieuwe keuken of badkamer kost ook geld, sterker nog, een verkeerde aankoop kost nog veel meer geld. Laat je daarom adviseren door experts. Deze mensen kunnen ook niet toveren en kunnen geen blik met woningen opentrekken maar ze geven je wel eerlijk advies en dat heb je in deze gekke woningmarkt echt nodig.
Welke kant het opgaat is moeilijk te voorspellen maar één ding is zeker. Het aanbod is veel te laag en wordt niet binnen een paar maanden of zelfs jaren ingehaald. Het woningtekort loopt alleen maar op waardoor het steeds moeilijk wordt een huis te vinden. Wat kun je dan toch doen om meer kans te maken? Lees daarvoor het artikel: Tips huis zoeken
Anderen zochten ook op: Energie