Huis flippen
Huis flippen.
Een huis flippen is misschien een term die niet iedereen kent. Het betekent een huis kopen om op te knappen en door te verkopen om er zo geld aan te verdienen. De meeste huizen die worden geflipt (opgeknapt) zijn dus een soort van kluswoningen. Hieruit blijkt ook dat een huis opknappen loont. Je kan er zelf voor kiezen om een huis te kopen, op te knappen en er daarna een periode zelf in te gaan wonen om het daarna weer door te verkopen. Ook dit valt onder flippen alleen mis je het voordeel van de overdrachtsbelasting teruggave.
Waarde toevoegen
Alles draait erom om waarde toe te voegen om financieel gewin. De koper wil best meer betalen maar moet er dan ook meer voor krijgen. Veel mensen zijn op zoek naar een huis dat zoveel mogelijk af is. Hier ligt een kans voor de koper die het op wil knappen maar er zijn ook nadelen.
Voordelen huis flippen
Het grootste voordeel van een huis flippen is financieel gewin. Je koopt een huis om winst te maken. Dat begint bij scherp inkopen. Dat is in de huidige woningmarkt niet altijd makkelijk maar voor kluswoningen zijn over het algemeen minder serieuze kopers/bieders dan een huis wat af is. De overdrachtsbelasting krijg je terug bij snelle doorverkoop. Een goede planning van de kluswerkzaamheden is hierbij vereist.
Daarnaast hoeft opknappen niet altijd een hoge investering te zijn. De muren sauzen en bijvoorbeeld een nieuwe vloer doet wonderen. Ook een keuken kan worden gerenoveerd in plaats van vernieuwd. Dit scheelt tijd en geld en komt vaak ten goede van de winst. Ook de materiaalkeuze hierbij is bepalend voor de uiteindelijke winst. Daarnaast kun je misschien zelf werkzaamheden uitvoeren in plaats van uitbesteden aan een klusjesman of bedrijf. Dat is vaak de eerste winst.
Nadelen huis flippen
Zoals bij elk voordeel zijn er ook nadelen. Een huis opknappen kost tijd en geld. De periode dat er wordt geklust zit het geld vast in de woning of appartement en wordt er geen rendement gemaakt. Wanneer er een (gedeeltelijke) hypotheek op is gevestigd kost deze periode dus geld. Dat gaat ten koste van de winst. Daarnaast moet de woning weer worden verkocht. Schakel je hier een makelaar voor in of ga je zelf verkopen.
Een verkoopmakelaar kost geld. Verkoop je leeg of laat je de woning inrichten. Ook hier moet over worden nagedacht. Een huis leeg verkopen levert vaak minder op maar inrichten kost geld. Allemaal zaken om van tevoren goed over na te denken. Wanneer je verkoopt denk dan aan de termijn van overdrachtsbelasting. Voor investeerders geldt op dit moment een percentage van 8%. Dit komt bovenop de koopsom.
Maak een goede begroting en houd rekening met alle bijkomende zaken zodat het achteraf niet tegenvalt. Werk het object zorgvuldig af en houd rekening met een tegenvallende opbrengst. Zo zit je safe met de tijdelijke investering. Ook verhuren en winst op langere termijn is een optie maar daar steekt de overheid steeds vaker een stokje voor door de nieuwe regels voor investeerders.
Kortom, een huis flippen levert over het algemeen geld op. Vooral in een stijgende markt. Zorg voor een goede planning en houd er rekening mee dat het klussen ook tegen kan vallen. Maak er iets moois van zodat kopers enthousiast worden en meer willen betalen.