Rente schiet als een raket omhoog! Gevolgen voor Huizenmarkt?
Rente schiet als en raket omhoog!
Wat zijn de gevolgen voor de huizenmarkt?
In dit artikel vertel ik je meer over de rente die als een raket omhoogschiet en welke gevolgen dit voor de huizenmarkt heeft. Ik bespreek ook het effect van de stijgende rente op verschillende doelgroepen.
Bekijk en luister ook de video!
Allereerst zijn er de mensen die nog snel even de hypotheekrente vastzetten of de hypotheek oversluiten. Het aantal aanvragen hiervoor nam flink toe wanneer dat wordt vergeleken met een jaar terug. De verwachting is dan ook dat de rente nog flink zal stijgen de komende tijd.
Hypotheekadviseurs onderschrijven dit en noemen de inflatie en de gebeurtenissen in Oekraïne als oorzaken. Hierdoor zijn veel mensen zenuwachtig geworden hetgeen direct effect heeft op het handelen daarnaar. Niemand weet hoe de rente zich de komende jaren gaat ontwikkelen maar dat menigeen hier zenuwachtig van wordt is wel te begrijpen. Oversluiten of de rente vaststellen kan daarom ook verstandig zijn. Wil je weten of het verstandig is je hypotheek over te sluiten? Vraag dan eenvoudig een hypotheekgesprek aan via onze website. Dat is geheel kosteloos en vrijblijvend. Doen zou ik zeggen.
Starter
Wat heeft de stijgende rente voor effect op starters? Starters hebben het al moeilijk en raken door de stijgende rente steeds verder achterop. Als starter hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen maar nu de rente stijgt wordt het nóg lastiger om een betaalbaar huis te vinden. Nu er nog steeds wordt overboden en de huizenprijzen nog blijven stijgen is er steeds meer eigen geld nodig om een huis te kunnen kopen. Het wordt er allemaal niet makkelijker op en het ziet er voorlopig nog niet veel beter uit. Starters zijn vaak aangewezen op hulp van ouders maar ook de regelgeving hierom trend is afgeslankt.
Huis voor je kinderen kopen?
Een huis kopen voor je kind is alleen maar duurder geworden waarbij de ouders in zo’n geval de dupe zijn geworden. Zij moeten namelijk ook 8% overdrachtsbelasting betalen. Er wordt in Nederland hard gewerkt aan de zelfbewoning plicht die met allerlei regels en uitzondering gaat gepaard. In sommige gemeentes wordt dit al toegepast. Iemand voor een aantal jaren uit de brand helpen is er dus in veel gevallen niet meer bij. Zo heb ik enkele jaren geleden een huis verkocht aan een mevrouw die deze per direct ging verhuren aan een kennis. Tegen een gereduceerd tarief heeft die kennis daar enkele jaren gewoond totdat ze genoeg had gespaard om zelf een huis te kunnen kopen. Inmiddels heb ik dat huis weer verkocht waarbij de eigenaar aangaf alleen aan starters het huis te willen verkopen.
De doelgroep was ook starters, maar toch waren er meerdere investeerders die zich melden om te kopen. We hebben de woning nu aan een beginnend stel verkocht die er de koning te rijk mee zijn.
Inflatie
Los van de koopmogelijkheden komen hier ook nog eens de stijgende energielasten bij. Hierdoor wordt wonen steeds duurder en we moeten ons afvragen waar dit eindigt. De inflatie is het volgende punt wat ons leven een stuk duurder maakt. Ondernemers die een paar moeilijke jaren achter de rug hebben berekenen noodgedwongen veel prijzen door aan de consument. Ik kom nog uit de gulden tijd en zou eigenlijk niet meer terug moeten rekenen maar soms doe ik dat om alles in het juiste perspectief te zetten. Zo kost een biertje op dit moment € 3,50,-. Wanneer we dit terug zouden rekenen naar de gulden zouden ze ons voor gek verklaren dat we überhaupt nog een biertje zouden bestellen.
Daarnaast zijn er de boodschappen, de brandstofprijzen, het tekort aan personeel en grondstoffen die het leven alleen maar duurder maken. Het Nibud gaf in 2020 aan dat huislasten van zo’n 33% acceptabel is. Daar zitten we nu al ver boven en dat gat wordt alleen maar groter. Ook de huren blijven maar stijgen en een huis kopen of huren is niet voor iedereen meer toegankelijk terwijl dat één van de eerste levensbehoeften is. Ik vrees dat we dan ook nog een lange weg hebben te gaan voordat alles weer in balans is.
Doorstromer
Afhankelijk van het moment van kopen en hetgeen aan hypotheek wordt afgelost is er overwaarde van het huidige huis. Deze kan weer worden geïnvesteerd in het nieuwe huis. Omdat het nieuwe huis net zo hard of zelfs harder in waarde is gestegen, en er veelal nog flink overboden wordt is dat geld ook hard nodig. Nu de rente oploopt worden daarmee de maandlasten ook hoger en de vraag is of de doorstromer hier op zit te wachten. Vaak is er een tijd geleden al een plannetje gemaakt en de zoektocht naar een nieuw huis gestart. Door het lage aanbod duurt het langer om een geschikt huis te vinden. Maar is dat plannetje nu nog wel haalbaar of wordt het toch een verbouwing? Ik verkoop sinds 2010 huizen en ik kan me niet herinneren dat ik zo’n onstabiele markt heb meegemaakt. Het lijkt wel alsof niemand meer weet waar die aan toe is. Gemaakte plannen kunnen soms niet meer doorgaan en zal er naar een alternatief moeten worden gezocht. Een rare tijd maar we moeten er maar het beste van maken.
Ouderen
Zitten waar je zit tenzij het niet anders kan. Ouderen hebben vaak al flink wat overwaarde of de woning zelfs al vrij van hypotheek. Hierdoor zouden ze makkelijk kunnen verhuizen maar niets is minder waar. Er is vaak weinig aanbod voor hun zoekcriteria. Ook zijn ouderen vaak nog wat kritisch. Wanneer je nu een en vrijstaande woning woont is het al een hele stap om naar bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning of appartement te verhuizen. In de meeste gevallen heeft een gelijkvloerse woning met een kleine tuin de voorkeur. Maar die zijn er bijna niet. De stijgende rente speelt hierbij vaak geen, of zelfs geen enkele rol maar dan moet je wel een geschikte woonplek kunnen vinden. In de praktijk zie ik dat ouderen ook vaak weer in de buurt van hun kinderen willen wonen.
Wanneer je in het oosten woont en naar het westen wilt verhuizen kunnen de centjes wel een probleem worden. Dus ook voor deze doelgroep is het er niet makkelijker op geworden.
Mensen die scheiden
Je zou zeggen dat deze groep aardig wat overwaarde in de woning heeft opgebouwd en de rente minder gevolgen heeft. Toch zijn deze situaties vaak complex en is de enige financiële overeenkomst de overwaarde van het huis. Op veel vragen moeten antwoorden komen waarbij niet iedereen op 1 lijn zit. Wie blijft er in het huis wonen en waar moet de ander naartoe. Kan die ander wel kopen, of is een huurhuis noodzakelijk. Wanneer beiden besluiten het huis te verkopen geldt dit voor beiden en hoe zit het met de kinderen? Dit is vaak een drama-scenario tenzij er voldoende financiële mogelijkheden zijn. De stijgende rente kan hierbij grote gevolgen hebben wanneer je alles hebt uitgerekend en het allemaal maar net kan. Dan kan juist die renteverhoging roet in het eten gooien. Dat geldt ook voor de nog steeds stijgende huizenprijzen.
Wanneer je bijvoorbeeld voor een half jaar terug een berekening hebt gemaakt kan dat nu heel anders zijn. Blijf dus scherp op hetgeen je kan lenen en hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen op de plek waar jij wilt wonen. Mocht je op zoek zijn naar een goede hypotheekadviseur kun je via onze website eenvoudig een gratis en vrijblijvend hypotheek- adviesgesprek aanvragen.
Wanneer we alles op een rijtje zetten is het er voor geen enkele doelgroep beter op geworden. Vooral niet nu de rente ook nog stijgt. Mensen die uit het westen naar het oosten of noorden verhuizen maken nog steeds de meeste kans op een huis. Diepe zakken doen de mogelijkheden toenemen zoals iedereen weet. Hoe de stijgende rente de woningmarkt exact beïnvloed kunnen we op dit moment nog niet vaststellen maar een combinatie van alle argumenten die ik deze video heb genoemd doet het ergste vrezen. Alleen het lage aanbod houdt de woningmarkt nog overeind maar de vraag is hoelang dat nog duurt. Ontdek hier hoe de huizenmarkt er over 10 jaar uitziet.
Val jij in een speciale doelgroep die ik niet heb genoemd? Ook dan kun je een reactie plaatsen en je verhaal delen. Ook wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.
> Ga naar de playlist "Huis Kopen" op ons YouTube kanaal