SAMEN EEN HUIS KOPEN, WAAR OP LETTEN?
Een huis kopen is een serieuze bezigheid en schept grote financiële verplichtingen. Zorg ervoor dat alles goed is vastgelegd zodat je later niet in de problemen komt. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden dus maak een keuze die het beste bij jou past.
Als je niets doet
Samen een huis kopen is natuurlijk fantastisch, je hebt samen mooie toekomstplannen gemaakt en daarbij is een huis kopen de volgende stap. Maar als je dit niet goed bij/via de notaris vastlegt kan het dramatische gevolgen hebben. Als je namelijk niets vastlegt, krijgt de ander niets als de partner overlijdt. De helft van de woning is voor jou maar de andere helft wordt door vererving toebedeeld aan de erfgenamen. De erfgenamen kunnen ervoor kiezen dat je mag blijven wonen maar dat is belastingtechnisch voor de erfgenamen niet interessant. Sterker nog, het kost hun alleen maar geld. De belastingdienst ziet dit namelijk als een schenking.
Automatisch vastleggen door te trouwen
Door te trouwen leg je automatisch veel zaken vast maar zeg nou eerlijk, je trouwt toch niet alleen om praktische redenen? Vanaf 1 januari 2018 zijn de regels veranderd en valt het vermogen niet meer automatisch in de gezamelijke boedel. Het vermogen dat vóór het trouwen is opgebouwd blijft privé. Je kunt hiervan afwijken door van tevoren aan te geven dat je alle vermogen in het huwelijk inbrengt. Doordat mensen ook op oudere leeftijd trouwen is vaak al een vermogen opgebouwd. Denk er dus goed over na hoe je dit ziet en wat de gevolgen zijn bij overlijden.
Het “nieuwe” trouwen
Het geregistreerde partnerschap is wat betreft rechten en plichten gelijk gesteld met het huwelijk. Dit is vaak een voorloper van het échte trouwen. Wanneer je samen koopt kun je hiermee de zaken goed regelen.
Tot slot
Maak een keuze die bij jullie passen, hierin heb je verschillende mogelijkheden zoals; Trouwen (al dan niet in gemeenschap van goederen), een samenlevingscontract opstellen, geregistreerde partners worden. Voorkomen is beter dan genezen en mocht het misgaan staat alles goed op papier. Denk eventueel ook aan een testament, hierin kun je specifiek aangeven welke zaken aan wie gaan toebehoren mocht je komen te overlijden. Geen leuk onderwerp maar wel noodzakelijk om over na te denken.