Stappenplan oplossen CV-ketel storing

Het kan voorkomen dat de CV-ketel het even niet meer doet en er een storing is opgetreden. Hieronder vind je een handig stappenplan om de storing op te lossen. Kom je er zelf niet uit raadpleeg dan een specialist. Soms wordt er een storingscode zichtbaar, via de handleiding (of internet) vind je vaak wat de oorzaak van deze storingscode is.

Welke actie(s) heb je ondernomen?

Over het algemeen treedt een storing niet zomaar op en het is raadzaam om even terug te denken welke actie(s) je hebt ondernomen voordat de CV-ketel in storing vloog. Is de stroom eraf geweest of een aardlekschakelaar omgezet? Zijn er ergens werkzaamheden geweest in het huis die invloed kan hebben op de CV-ketel? Bijvoorbeeld een gaskraan die dicht is gedraaid bij reparatie of vervangen van het gasfornuis.

Stap 1:

Controleer of de ketel spanning heeft en de stekker wel in de wandcontactdoos zit. Is er geen spanning kan het zijn dat er een zekering stuk is of de aardlekschakelaar is uitgeschakeld. Controleer in de meterkast of de aardlekschakelaar is ingeschakeld of dat de stoppen niet zijn doorgeslagen, controleer de zekering. Controleer daarna of het toestel is ingeschakeld.

Stap 2:

Noteer indien van toepassing de storingscode en het type CV-ketel. Mocht je hulp nodig hebben heb je die in ieder geval paraat.

Stap 3:

Is er voldoende water in de installatie aanwezig? Dit is een veelvoorkomend probleem. Controleer of de waterdruk rond de 2 bar staat. Is dat niet het geval, vul de installatie dan bij met water.

Stap 4:

Controleer of de gaskraan wel open staat, dat doe je in de meeste gevallen in de meterkast. Ben je hier niet zeker van? Controleer dan even of het gasfornuis wel gas krijgt. Kook je elektrisch is dit geen optie. Misschien kun je een waakvlam ontdekken in de CV-ketel of een andere installatie.

Stap 5:

Borrelt de installatie dan zicht er lucht in het systeem. Ontlucht alle leidingen en radiatoren. Begin altijd bij het laagste punt en ga dan naar boven. Zet van tevoren alle radiatorkranen open. Controleer of de waterdruk niet te laag wordt door het ontluchten. Vul desnoods de installatie (weer)bij.

Stap 6:

Staat de thermostaat voldoende hoog? Het is handig om deze even vol aan te zetten om te controleren of de ketel wel aanslaat. Bij de moderne kamerthermostaat begint er vaak een waakvlamsymbool in het display te branden indien de ketel aanslaat.

Stap 7:

Indien het een combitoestel betreft geeft de kraan wel/niet warm water? Kom je er niet uit raadpleeg dan een specialist. Noteer de gegevens van de ketel, de storingscode en hetgeen je hebt gecontroleerd en bel een specialist.

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Woninginrichting en huis verkopen