Verkoopprijs huis opvragen

Je wilt de verkoopprijs van een huis opvragen maar Google brengt je naar websites die je niet vertrouwt. Dat komt regelmatig voor want bedrijven spelen handig in op de vraag naar verkoopprijzen voor woningen. Er zijn diverse manieren om achter de prijs te komen waaronder betaald en gratis. De opties voor de verkoopprijs van je huis opvragen en tips om achter de werkelijke woningwaarde te komen vind je op deze pagina.

Waarom verkoopprijs huis opvragen?

Er zijn niet alleen meerdere mogelijkheden om de verkoopprijs van je huis op te vragen maar ook diverse redenen om dit te doen. Laten we met de drie meest voorkomende redenen beginnen.

1. Ik wil een huis kopen

Je bent via funda en andere huizensites op zoek naar een huis om te kopen. Je wilt prijzen vergelijken waarbij de verkoopprijs van andere huizen heel interessant kan zijn. Als je namelijk weet dat de buren van de woning die je op het oog hebt 400.000 euro hebben ontvangen dan weet je ongeveer wat je kunt bieden. Het is ook mogelijk dat je wilt weten hoeveel de vorige eigenaar heeft betaald. Zo kun je berekenen hoeveel de woning in waarde is gedaald of gestegen.

2. Ik wil weten wat mijn huis waard is

Als je een huis wilt verkopen dan weet je waarschijnlijk wel wat jij er destijds voor betaald hebt. Anders kun je dit eenvoudig opzoeken. Misschien wil je controleren of de Kadastrale informatie juist is, je kunt ook interesse hebben naar verkoopprijzen van andere huizen in de straat. De werkelijke waarde is namelijk gekoppeld aan de bedragen die kopers over hebben voor een huis. En de meest recente WOZ-waarde vertelt niet het volledige verhaal.

3. Ik wil weten of de WOZ-waarde klopt

Je krijgt als huiseigenaar ieder jaar een WOZ-beschikking. Op basis daarvan worden diverse belastingen en heffingen berekend. De WOZ-waarde wordt voor een deel berekend op basis van de verkoopwaarde. Als je vermoedt dat de WOZ-waarde niet juist is dan wil je eerst alle feiten boven tafel krijgen voordat je een bezwaar indient.

Voor bovenstaande redenen zijn eenvoudige oplossingen. Heb je een andere vraag over een huis kopen of verkopen? Dan kun je terecht bij een makelaar in de buurt. Waar kun je de verkoopprijs van een huis opvragen? Online uiteraard! Maar er zijn meer opties dus laten we de mogelijkheden even bekijken.

Waar verkoopprijs huis opvragen?

Je vindt alle informatie over alle onderwerpen op het internet. Het is wel zoeken naar een naald in een hooiberg. Daarnaast zijn er allerlei bedrijven die op zoek zijn naar kliks en bewust misleidende websites maken. Dit zijn de vier voornaamste manieren om de verkoopprijs van je huis op te vragen:

1. Commercieel

Vastgoed is big business dus dit trekt bedrijfjes aan die hier snel munt uit willen slaan. Bedrijven met winstoogmerk doen meer aan marketing en adverteren dan overheidsinstanties dus als jij zoekt naar de verkoopprijs van een huis dan staan de commerciële sites vaak bovenaan. Dit hoeft overigens niet direct een probleem te zijn zolang ze juiste informatie verstrekken en niet de hoofdprijs vragen voor data die je elders gratis vindt. Let er wel op wie je informatie geeft, welke informatie en met welk doel. Er zijn kapers op de kust waardoor het niet altijd even duidelijk is welke sites echt een waardevolle dienst verlenen.

2. Overheid

De overheid heeft veel informatie over burgers in Nederland én de huizen waar ze wonen. Via MijnOverheid kun je de WOZ-waarde opzoeken en Kadaster informatie zoals het energielabel. Je kunt hier echter niet direct de verkoopprijs van je huis opvragen, daarvoor moet je bij het Kadaster zijn.

3. Kadaster

De goedkoopste manier om de officiële verkoopprijs van een huis op te vragen is per SMS van het Kadaster. Dan hebben we het over www.kadaster.nl en niet een commerciële website die lijkt op de officiële website. Voor € 1,50 kun je de koopsom opvragen door KOOPSOM met postcode en huisnummer te sturen naar 8118. Dat is de prijs op dit moment exclusief gebruikelijke telefoonkosten. Deze informatie wordt iedere maand bijgewerkt dus voor recente verkochte woningen zal de informatie verouderd zijn.

Je kunt naast een SMS ook de verkoopprijs in het uittreksel eigendomsinformatie vinden en het uittreksel koopsominformatie. Afhankelijk van jouw toepassing kun je het gewenste uittreksel opvragen vanaf € 2,80 per document.

4. WOZ-waarde

De WOZ-waarde is een berekening die wordt gemaakt door de gemeente waar het pand staat. Hoewel dit niet hetzelfde is als de verkoopprijs van een huis zal dit wel voor een deel gebaseerd worden op dit bedrag als de woning recentelijk van eigenaar is gewisseld. Je kunt via www.wozwaardeloket.nl de WOZ-waarde gratis opvragen voor ieder adres in Nederland. Dus ook voor een huis dat je niet zelf bezit. Je ziet dan ook direct de peildatum van de afgelopen jaren en andere details over de woning en het perceel.

De informatie van het WOZ waardeloket is openbaar toegankelijk voor individueel gebruik. Er is een limiet aan het aantal zoekopdrachten per keer om misbruik van deze site te voorkomen. Denk hierbij aan websites die dezelfde informatie tegen betaling verkopen. Je kunt de informatie op de resultaatpagina als PDF afdrukken.

Als het om je eigen huis gaat dan weet de notaris die de notariële akte heeft opgesteld ook wat de verkoopprijs van je huis is.

Hoe werkt een waardebepaling?

De verkoopprijs van een huis opvragen kan nuttig zijn maar in veel gevallen wil je graag weten wat de toekomstige verkoopwaarde is. Je hoeft hiervoor geen hoge taxatiekosten te betalen, een waardebepaling door een makelaar is hiervoor meer geschikt. Er zijn websites met gratis online waardebepaling maar dit zijn ruwe schattingen op basis van standaard informatie.

Als een huis voldoet aan standaard kenmerken dan kan dit bedrag redelijk nauwkeurig zijn maar het blijft een schatting. Een makelaar die de woning bezoekt kan specifiek naar de woning kijken om zo tot een meer nauwkeurige waardebepaling te komen. Daarnaast kun je samen met de makelaar een stappenplan maken om een huis voor de meest gunstige prijs te verkopen. Een waardebepaling kan gratis worden uitgevoerd door een lokale makelaar.