WELKE VRAGEN STEL JIJ VOORDAT JE EEN HUIS KOOPT?

Een huis kopen is vaak een grote financiële uitgave en misschien wel je grootste uitgave ooit. Logisch dat je dan graag antwoord wilt hebben op een aantal vragen. Wanneer je hier weinig verstand van hebt of dit is je eerste koophuis geef ik je om op weg te helpen hieronder een aantal vragen die je zou kunnen stellen.

Waarom verkopen de verkopers?

Dit is vaak meer uit nieuwsgierigheid en om te controleren of de verhuisreden wel logisch is. Wanneer iemand binnen 1 a 2 jaar weer verkoopt kan er ook iets anders aan de hand zijn. Misschien overlast in de buurt of zelfs van de directe buren. Misschien passen ze wel niet in de straat. Voor jou reden om hier naar te vragen en bij een onlogisch antwoord verder onderzoek te doen. Een paar andere slimme vragen die je jezelf of de verkoper kunt stellen zijn de volgende.

Staat het huis al langer in de verkoop?

Met deze vraag probeer je te achterhalen hoe courant de woning is en hoe jij je kansen in kunt schatten. Een woning die lang te koop staat, zelfs in een booming verkoopmarkt moet je voorzichtig mee zijn. Wanneer de woning in een goede markt al niet makkelijk verkoopt hoe zal dat dan zijn in een slechte woningmarkt. Meestal is de prijs gewoon te hoog en is de balans tussen hetgeen ze er voor vragen en wat je krijgt onvoldoende in evenwicht.

Hoe hoog is de maandelijkse energierekening?

De energiekosten worden steeds hoger en maken een steeds groter onderdeel uit van de maandelijkse lasten. Logisch dat je wilt weten welke bedragen hiervoor worden betaald. Hierbij gaat het om de maandelijkse voorschotten maar ook om de jaarlijkse afrekening. Op papier lage lasten kunnen aan het einde van het jaar vervelend uitpakken als de afrekening komt. Je kunt dus pas écht een goede balans opmaken door zowel de maandelijkse lasten en de afrekening te controleren. Meestal wordt in een vragenlijst alleen de maandelijkse energiebijdrage vermeld maar je kunt de makelaar gewoon vragen naar de eindafrekening.

Hoe is de buurt?

Sommige buurten zijn minder courant of passen minder bij jou als koper. Bij een huis kopen moet je hier extra op letten. De buurt wordt steeds belangrijker bij het beslissingsproces. Dat klinkt logisch maar wanneer je in een plaats of buurt minder bekend bent is het slim om hier onderzoek naar te doen. Schakel een aankoopmakelaar in en ga de buurt in. Bel desnoods bij de buren aan (adviseer ik altijd) om kennis te maken. Doe dit voordat je het huis hebt gekocht. Ga ook eens boodschappen doen in de wijk of bezoek andere winkels. Hierdoor krijg je een bepaald gevoel bij een buurt of wijk. Stel aan de verkopers of diens makelaar een aantal vragen.

Wat zijn de voor- en nadelen? Wat leeft er in de buurt? Hoe rustig is het hier ’s avonds? Controleer eventueel hetgeen wat de verkopers hebben aangegeven. Over het algemeen zal een verkoper of diens makelaar dit iets rooskleuriger voorstellen. Wanneer jij er in de toekomst gaat wonen wil je absoluut antwoord op deze vragen. Ken je mensen die er al wonen? Vraag ze naar de ervaringen. Zijn ze enthousiast over de wijk en wat zijn de grootste nadelen voor de bewoners?

Hoe is het om hier te wonen?

Van verkopers wil je graag de woonbeleving horen. Is het een fijn huis? En hebben ze daar met plezier gewoond? Waarom hebben jullie destijds het huis gekocht? Voldeed het huis aan jullie verwachtingen? Op zulke vragen moet je antwoord hebben voordat je een huis koopt. De woning kun je aanpassen en moderniseren maar de buurt wordt een heel ander verhaal. Uiteindelijk is het belangrijk dat je past in de buurt en je zelf in dat huis ziet wonen. De rest volgt dan vanzelf.

Tot slot de bouwkundige staat

Zoals gezegd is een huis te verbeteren en te moderniseren wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld een klushuis te kopen maar de basis moet goed zijn. Laat daarom bij twijfel altijd een bouwkundige keuring uitvoeren. Wanneer de basis goed is kun je uitrekenen wat je nu of in de toekomst wilt veranderen. Denk hierbij ook eens aan zonnepanelen. Deze kun je het beste direct laten installeren zodat je ze mee kunt financieren in de hypotheek. De hypotheekadviseurs informeren je hier graag over.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Energie en verhuisplanner