WONINGNOODRAMP IN BEELD

Waar het over de woningmarkt gaat heeft daar nagenoeg iedereen wel een mening over of zelfs een oplossing maar het feit dat de woningnood alleen maar toeneemt. 2019 wordt zelfs al beschreven als een rampjaar voor de woningmarkt maar wie hebben er het meest te lijden en waar gaat het mis. Op alle fronten is er een tekort en mijn inziens alleen op te lossen door te bouwen, bouwen en nog eens bouwen. In de crisisjaren is vergeten de woningvoorraad op peil te houden en te vergroten. Of het nu gaat om huur- of koopwoningen, veel mensen staan te springen om een woning maar komen niet aan bod.

Extreem snelle markt

Waar voor jaren teug een woningzoeker rustig met de aankoopmakelaar en hypotheekadviseur kon overleggen moet je er nu als de kippen bij zijn. Tijd is er niet meer en woningen gaan als warme broodjes over de toonbank. Vooral starters moeten er snel bij zijn want woning vooral op woningen onder de twee ton is een enorme run en ik hoor makelaars wel eens zeggen dat 100 aanvragen of meer voor een bezichtiging in sommige steden geen uitzondering meer zijn.

Tussen wal en schip

Veel mensen vallen door de regelgeving tussen wal en schip, zo ook Sandra die met haar zus een appartement voor iets meer dan 900 euro huurt. Haar zus wil met haar vriend gaan samenwonen en alleen kan zij de huur niet betalen. Wanneer ze zou kopen ligt de maximale hypotheek op 166.000 euro maar voor dat geld is haast geen aanbod en voor sociale huur komt ze nagenoeg niet in aanmerking of staat ze achteraan in de rij. Eigenlijk zijn er dus geen mogelijkheden en rest Sandra niets anders dan terug te gaan naar haar ouders wanneer haar zus vertrekt.

Modaal inkomen

Dit is zomaar een voorbeeld en van toepassing op veel mensen maar niet alleen starters hebben hier last van. Met een modaal inkomen van zo’n 38.000 euro per jaar loopt menigeen vast. Te weinig aanbod en te dure nieuwbouwhuizen maken de keus er niet makkelijker op. Tegen de stijgende huizenprijzen is ook niet te sparen want de stijging gaat harder dan het maandbedrag wat je opzij legt. Daarnaast verstrekken de banken een hypotheek op basis van de taxatiewaarde in plaats van de koopsom. Door over te bieden zal je naast de kosten koper dus vaak nóg meer eigen geld in moeten brengen.

Projectontwikkelaars

Voor projectontwikkelaars wordt het steeds minder interessant om te ontwikkelen en te bouwen. Wanneer er grond vrijkomt duiken bouwbedrijven er bovenop en bieden massaal om de grond te kopen. Hierdoor wordt de prijs opgedreven en is degene die koper is misschien helemaal niet blij met de uitkomst. Ook de bouwkosten zijn gestegen en de mate van luxe en duurzaamheid toegenomen waardoor bouwen duurder is geworden.

Woningcorporaties

Ook voor woningcorporaties is het minder aantrekkelijk geworden om te investeren. Het beleid van het vorige kabinet was erop gericht dat de sociale sector in moest krimpen, met alle gevolgen van dien. Dat zou goed zijn voor de woningmarkt maar inmiddels is het tegendeel wel bewezen. Het door zich te richten op lage inkomens ion combinatie met de verhuurdersheffing is het er allemaal niet leuker op geworden.

Conclusie:

Kortom, de hele woningmarkt ligt op z’n kont en makelaars klagen steen en been dat er steeds minder te verkopen valt. Daarnaast zijn de werkzaamheden alleen maar toegenomen want hoe moet je meer dan honderd aanvragen voor bezichtigingen nog op een juiste manier behandelen. Er moet iets gebeuren en het kabinet zal snel in moeten grijpen. En dan heb ik het hier nog niet eens gehad over het stikstof beleid en de PFAS.

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook naar: Verhuisplanner en energie