Hoe bod op een huis intrekken?
Hoe bod op een huis intrekken?
Wanneer je impulsief een bod hebt gedaan en er slapeloze nachten volgen is het misschien verstandiger het bod in te trekken maar kan dat zomaar en hoe doe je dat? Bekijk op je gemak de video waarin ik alle informatie deel. Tevens geef ik aan het einde van de video extra tips over hoe je een woning kan vinden die niet op Funda staat.
Het is belangrijk om direct te onderzoeken in welke fase het traject zich bevindt. Van een mondelinge deal kun je zonder opgave van reden afzien maar bij een getekende koopovereenkomst wordt het een ander verhaal wanneer de wettelijke bedenktijd is verstreken.
Bod gedaan en niets getekend.
Laten we ervan uitgaan dat er alleen een bod is gedaan. In dit geval kan de koop teniet worden gedaan door aan te geven dat je van de koop afziet. Dit kan zonder opgave van redenen maar uit respect voor de makelaar en verkopers is het aan te raden om even uit te leggen (zonder in detail te treden) waarom je van een bod afziet.
Bod gedaan tijdens biedprocedure
Wanneer je een bod doet tijdens een biedprocedure en er niets is getekend zit je ook niet aan de koop vast. Ook in dit geval kun je zonder opgave van reden de koop ongedaan maken. Ook indien je een handtekening op het biedformulier hebt gezet. Dat voelt als een verplichting tot afname van het huis maar dat is het niet. Hier is alleen sprake van een bod en niet een getekende koopovereenkomst.
Onthoud dit goed. Ook wanneer de verkoopmakelaar je onder druk zet kun je gewoon het bod intrekken. Blijf netjes en ga niet allerlei smoezen verzinnen. Een bod intrekken is niets mis mee wanneer je aangeeft dat je bijvoorbeeld spijt hebt van je bod. Het gaat om veel geld en tegenwoordig gaan de verkopen zo snel, dat je misschien achteraf spijt hebt. Geen probleem. Gewoon melden bij de makelaar.
Bod geaccepteerd
Wanneer een bod is geaccepteerd gaan we ervan uit dat iedereen blij is. Toch kun je ’s morgens wakker worden en spijt hebben van de aankoop. Er kunnen verschillende redenen zijn om je bod in te trekken. De reden maakt niet uit. Feit blijft dat je er niet blij mee bent en spijt hebt. Op dit moment zit je nog aan de goede kant.
Een mondelinge deal is niet bindend. Ook al voelt het voor de makelaar en verkopers niet helemaal eerlijk, beter de deal nu ongedaan maken dan nét voor het tekenen van de koopovereenkomst, of binnen de wettelijke bedenktijd. Ook wanneer de deal door de makelaar is bevestigd en je de personalia misschien al hebt aangeleverd kan de deal ongedaan worden gemaakt.
Koopovereenkomst getekend
Wanneer de koopovereenkomst door zowel koper(s), als verkoper(s) is getekend is het belangrijk om te ontbinden binden de wettelijke bedenktijd. Zorg ervoor dat je bewijs hebt van deze ontbinding. Een mail waarin de verkoper(s) of diens makelaar bevestigt dat de mail in goede orde is ontvangen is voldoende. Deze ontbinding is vormvrij. Wat er ook in de koopovereenkomst staat over de manier van (verplichte) ontbinding kun je terzijde schuiven.
Sommige makelaars zetten er in de koopovereenkomst bij dat ontbinding binnen de wettelijke bedenktijd per aangetekende brief moet. Dat is onjuist en hoeft geen gehoor aan worden gegeven. Zorg er wel voor dat je bewijs hebt van de ontbinding mocht er toch iets misgaan.
Koopovereenkomst getekend en bedenktijd verstreken
Nu wordt het een ander verhaal. Als koper zit je (onder voorbehoud van) vast aan de koop. Een voorbehoud kan zijn de financiering. Dit financieringsvoorbehoud staat dan vermeld in de koopovereenkomst en behoort een datum bij. In zo’n geval kun je ontbinden wanneer het niet lukt de financiering rond te krijgen. In de meeste gevallen moet je dan bewijs aanleveren dat het niet is gelukt. Ook de wijze van bewijs aanleveren staat in de koopovereenkomst vermeld.
Denk er als verkoper aan dat je een getekende koopovereenkomst niet kan ontbinden tenzij je daar een voorbehoud in hebt vermeld die dit mogelijk maakt. Dit artikel geldt voor koop en verkoop door, en aan consumenten. Voor professionele partijen gelden andere regels tenzij een consument van een professionele partij koopt. Dan is de wettelijke bedenktijd wel van toepassing.
Zo zie je dat de fase waarin zich het koop- en verkooptraject zich bevindt belangrijk is voor het intrekken van het bod. In de praktijk wordt er met een bod bedoelt dat er nog geen getekende koopovereenkomst ligt. Deze kun je dus eenvoudig intrekken. Twijfel je aan de status van een bod of deal? Schakel dan een expert in om je naar de juistheid te informeren. Denk ook aan veranderende regelgeving in de toekomst dus het kan geen kwaad om je aankoopmakelaar of hypotheekadviseur om advies te vragen.