Financieringsvoorbehoud

Financieringsvoorbehoud

Een financieringsvoorbehoud ook wel voorbehoud financiering kan worden opgenomen wanneer de koper een hypotheek nodig heeft om de woning te kunnen kopen. Met andere woorden: Ik heb de woning gekocht maar wel onder voorwaarde dat ik de financiering voor elkaar krijg.

Voorwaarden

Aan dit voorbehoud zitten vaak wel voorwaarden verbonden zoals de termijn die de koper hiervoor krijgt, de hoogte van de hypotheekaanvraag en tot welke datum de koper hiervoor tijd krijgt. Ook aanvullende voorwaarden kunnen worden afgesproken. Wanneer het de koper niet lukt om de financiering rond te krijgen wordt meestal om bewijs van de afwijzing gevraagd. Hierover kunnen verschillende clausules worden opgenomen.

Verlopen financieringsvoorbehoud

Wanneer er vóór of op een bepaalde datum geen beroep wordt gedaan op deze ontbindende voorwaarde verloopt deze en wordt de koop definitief tenzij er nog andere ontbindende voorwaarden zijn opgelopen waarvan de datum nog niet is verstreken maar dat komt haast niet voor. Met andere woorden: Wanneer je de termijn van dit voorbehoud laat verlopen wordt de koop definitief. Ook als je de hypotheek nog niet rond hebt.

Bekijk ook artikel: Hoeveel spaargeld heb ik nodig om een huis te kopen?

> Meer informatie over een huis kopen

Dikke rode letters in de agenda

Zet de datum financieringsvoorbehoud die is opgenomen in de koopovereenkomst met dikke rode letters in je agenda of schakel een digitaal alert in. Doe dit bijvoorbeeld een week voor het verstrijken van deze datum. Raadpleeg je hypotheekadviseur of de bank al akkoord heeft gegeven. Houd dus een vinger aan de pols. Indien het niet gaat lukken om een finaal akkoord van de bank te krijgen voordat de datum financieringsvoorbehoud verstrijkt vraag dan uitstel aan.

Uitstel aanvragen financieringsvoorbehoud

Het komt regelmatig voor dat de datum financieringsvoorbehoud niet wordt gehaald. Geen zorgen, vraag uitstel of laat uitstel door de hypotheekadviseur vragen. Zorg ervoor dat je bewijs krijgt dat de datum financieringsvoorbehoud is vooruitgeschoven. Denk hierbij ook aan de bankgarantie. Vraag in zo'n geval dus voor beiden uitstel. Je hypotheekadviseur weet hier alles van.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie