Koopovereenkomst

Wat is een Koopovereenkomst?

Een koopovereenkomst is een voortvloeisel uit de mondelinge deal, hetgeen je hebt afgesproken wordt vastgelegd in een koopovereenkomst. Bij een huis kopen zijn dat onder andere:

  • Wat is er gekocht?
  • Tegen welke prijs?
  • In welke staat?
  • Tegen welke voorwaarden?
  • Van wie is gekocht?
  • Wie heeft gekocht?
  • Wanneer wordt er geleverd?

Bekijk ook: https://nlverhuist.nl/waar-op-letten-bij-een-koopovereenkomst-tekenen/

Wanneer rechtsgeldig?

Van rechtswege is een deal bij het kopen van een huis pas rechtsgeldig wanneer de handtekeningen op de overeenkomst staan. De koper heeft daarna nog 3 dagen bedenkt, de verkoper niet. Een mondelinge deal is dus niet rechtsgeldig bij het kopen of verkopen van een huis.

Het is belangrijk om te weten of je een huis koopt van de eigenaar. In het kadaster kun je controleren wie de eigenaar is. Bij erfgenamen wordt dat wat lastiger en is een verklaring van erfrecht nodig om te zien welke personen de eigenaren zijn.

Voorlopig?

Ook wordt er wel gesproken over een “voorlopige” koopovereenkomst. In de volksmond wordt hier de overeenkomst mee bedoeld omdat veel mensen denken dat die voorlopig is. De voorlopige overeenkomst wordt alleen zo genoemd omdat er vaak ontbindende voorwaarden in zijn opgenomen. Indien er een beroep wordt gedaan op de ontbindende voorwaarden gaat de koop niet door. Vandaar het woord voorlopig.

Geldigheidsduur

De koopovereenkomst blijft ook geldig na het transport bij de notaris Let op: de akte van levering is dus geen vervanging voor de koopovereenkomst. De koopovereenkomst wordt in de meeste gevallen opgesteld door de makelaar. Ook de notaris of wij kunnen een koopovereenkomst opstellen. In bepaalde steden in Nederland zoals Amsterdam is het gebruikelijk dat de notaris de koopovereenkomst opmaakt.

Koopovereenkomst op laten stellen of laten controleren?

Zoals je leest is de koopovereenkomst is een enorm belangrijk document. Laat deze opstellen of beoordelen/controleren door een expert. NLVERHUIST regelt dit graag voor je. Kies voor zekerheid en ga naar https://nlverhuist.nl/bestel/ voor de kosten en mogelijkheden.

Meer informatie over huis verkopen >>

> Meer informatie over huis kopen >>

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur