MAKELAAR AANSPRAKELIJK VOOR NIET KUNNEN FINANCIEREN HUIS?

De woningmarkt is natuurlijk een beetje gek op dit moment. Maar dat neemt niet weg dat iedereen z’n eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Je ziet dat steeds meer woningzoekers de moed in de schoenen zakt en daardoor gekke dingen gaan doen. Maar de vraag is of de makelaar daar iets aan kan doen.

Op TV in Radar…

Makelaars spelen het spel natuurlijk mee en hebben de opdracht het beste voor hun opdrachtgever te doen. Dat is gewoon in de overeenkomst van de makelaar met de opdrachtgever opgenomen. Geen speld tussen te krijgen maar toch hoorde ik gisteravond in Radar dat de meningen hierover verdeeld zijn en de makelaar enige vorm van aansprakelijkheid geniet wanneer een koper onverantwoorde dingen doet.

Wat wordt hiermee bedoeld

Kopers bieden soms zonder financieringsvoorbehoud terwijl ze de centjes niet zelf op de bank hebben staan. Ze hebben een hypotheek nodig en nemen het risico dat dit allemaal wel goed komt. Wanneer dit dan toch misgaat zou de verkopend makelaar hier mede voor aansprakelijk moeten zijn/worden.

Waar gaat het mis

Wanneer je zo’n risico neemt zal je de voor- en nadelen maar ook de risico’s af moeten wegen in hoeverre de bank bereid is jou een hypotheek te verstrekken. Onder druk bied je (ver) boven de vraagprijs en neemt het risico dit zonder voorbehoud financiering te doen. Na het tekenen van de koopovereenkomst heb je nog 3 dagen bedenktijd. Indien de bedenktijd is verstreken zit je definitief aan de woning vast. Lukt het niet om de hypotheek rond te krijgen zal je 10% boete moeten betalen. Hoe duurder het huis hoe hoger de boete.

De rol van de makelaar

Wanneer iemand zonder voorbehoud financiering biedt is het de taak van de makelaar om met de bieder/koper in gesprek te gaan. Tenminste, zo zie ik dat! Uitzoeken in hoeverre de koper op de hoogte is van de risico’s en of de hypotheekadviseur er vertrouwen in heeft de hypotheek rond te krijgen. Ik zie dit als een soort maatschappelijke rol maar ook in het voordeel van de verkoper. De verkoper zit er ook niet op te wachten een bericht te krijgen dat de transactie toch niet doorgaat. De boete van 10% is dan een soort troostprijs want de woning zal weer opnieuw verkocht moeten worden. In de meeste gevallen geen grote opgave omdat er vaak meerdere biedingen zijn.

Is de informatie betrouwbaar?

In hoeverre is de informatie van de kopers betrouwbaar en welke gegevens mag de hypotheekadviseur met de makelaar delen? Ook dit is een discussiepunt, in verband met de privacy hoeven kopers namelijk niet alles prijs te geven. Wanneer je dit als makelaar overkomt kan je de verkopers adviseren voor een andere koper te kiezen. Toch blijft het allemaal een beetje vaag hoe en waar de verantwoordelijkheden liggen. Volgens mij is het allemaal niet zo moeilijk. Schakel een aankoopmakelaar en goede hypotheekadviseur in om je te begeleiden. Natuurlijk kost advies geld maar daar krijg je rust en zekerheid voor terug.

Advies aan koper(s):

Bepaal je grenzen

Natuurlijk mag je wat te veel betalen in de huidige markt maar ook hiervoor zijn weer grenzen. Bepaal hoelang je in het huis wilt wonen en maar een soort risicoanalyse en tijdlijn. Zo maak je het voor je zelf inzichtelijk. Laat je adviseren en luister goed. Begrijp je iets niet? Vraag het dan. Beter een vraag te veel dan later spijt van hetgeen je hebt gedaan.

Succes!

Terug naar overzicht

Contact

Anderen zochten ook op: Woningontruiming en energieadviseur