Hoe vind ik een huis?
Tips huis zoeken.
Door het dalende woningaanbod zakt de moed je soms in de schoenen. Je doet er alles aan om een woning te bemachtigen maar het wil maar niet lukken. Dat is waar veel woningzoekers tegenaan lopen in deze verhitte woningmarkt. Wanneer de krapte aan blijft houden, de rente extreem laag blijft en de nieuwbouw vertraging oploopt door alles milieuregels ziet het er voor veel woningzoekers somber uit. Maar toch kun je een aantal acties ondernemen om meer kans te maken.
1) Maak een lijst
Maak een lijst waar je toekomstige huis aan moet voldoen, daarbij kun je denken aan plaats, wijk, ligging, ruimte en afwerking. Ook de tuinligging of zonnig balkon kan voor jou de doorslag geven.
Breng in kaart wat je precies zoekt en verruim desnoods je zoekcriteria iets. Overweeg andere wijken of plaatsen die misschien iets goedkoper zijn. Zet op 1 je droomhuis en op 2 de alternatieven. Verdiep je in hetgeen je zoekt en zoek informatie over de plekken waar je wel of niet zou willen wonen.
2) Makelaars op de hoogte brengen
Breng makelaars op de hoogte van je zoektocht en schrijf je in. Bij veel makelaars kun jij een zoekprofiel achterlaten waarmee je de kans op een woning met een klein beetje vergroot. Je zoekt namelijk maar 1 woning en dat is genoeg. Sommige woningen worden nog steeds verkocht voordat ze op internet verschijnen.
3) Gebruik je netwerk
Vertel iedereen dat je een huis zoekt. Sommige huizen worden nog steeds verkocht doordat iemand anders ervan op de hoogte is dat er binnenkort een leuk huis in de verkoop komt. Je netwerk kan van enorm belang zijn in zo’n geval.
4) Maak gebruik van alerts
Stel online alerts in zodat je op de hoogte blijft van het nieuwste aanbod maar ook de prijzen waarvoor woningen worden aangeboden. Natuurlijk ontvangen andere zoekers ook alerts maar niet iedereen heeft altijd direct tijd om daarop te reageren. In een vakantieperiode zullen er minder aanvragen binnenkomen dan anders. Hiervan zou je gebruik kunnen maken.
5) Gebruik Social Media
Volg makelaars op social media maar stuur ook de makelaars een bericht van hetgeen je zoekt. Doe dat altijd in een persoonlijk bericht. Maak een mooie advertentie op je eigen Facebook en deel die met zoveel mogelijk vrienden. Bijvoorbeeld een plaatje met HUIS GEZOCHT! En daaronder hetgeen je zoekt en tot welke prijsklasse je zoekt. Daarnaast worden de meeste sneak-previews het eerste via social media gedeeld waarbij Facebook nog steeds bovenaan staat.
6) Maak slim gebruik van de aankoopmakelaar
Als hij/zij de link met jou legt en precies weet wat je zoekt maak je meer kans. Voor de verkoopmakelaar is dit ook een kans om een opdracht binnen te halen. Let wel op dat je niet dezelfde makelaar in kunt schakelen voor zowel aan- als verkoop bij hetzelfde object.
7) Houd contact
Laat regelmatig iets van je horen. Makelaars hebben het over het algemeen erg druk en vergeten nog wel eens wie er een soortgelijk huis zoekt waar hij op dat moment is. Door de makelaar regelmatig te bellen, appen of mailen blijf je in beeld.
8) Onderzoek je financiële mogelijkheden
9) Een persoonlijk verhaal doet het altijd goed
Maak een persoonlijk verhaal van je bod. Stel jezelf voor en omschrijf waarom je juist zo graag in dat huis zou willen wonen. Noem daarin ook dat je goed voorwerk hebt gedaan en het hypotheekgesprek positief was. Vermeld niet het bedrag wat je kunt lenen maar wel dat de financiering geen probleem is. Vermeld ook de termijn waarbinnen je denkt alles rond te hebben. Dit heb je van tevoren met de hypotheekadviseur besproken.
In het weekend even een bloemetje brengen kan in sommige gevallen helpen maar je moet daarin ook niet doordraven. Voordeel hiervan is dat de verkopers er nu een beeld bij hebben wie er heeft geboden. Denk eraan dat wanneer de biedingen dicht bij elkaar liggen het ook een kwestie van gunnen kan zijn.
10) Een soortgelijk huis in de straat
Accepteer een NEE en ga door met zoeken. Vermeld netjes dat je het jammer vindt maar geef ook aan dat je graag op de hoogte blijft van de ontwikkelingen rondom dat huis. Af en toe haakt de hoogste bieder af waardoor je misschien alsnog een kans krijgt. Mocht er een soortgelijk huis in dezelfde buurt of straat te koop komen laat je dan hierover informeren.
Dat gebeurt namelijk regelmatig. Wanneer verkopers zien dat het huis van de buren enorm snel is verkocht kan het zijn dat zij ook de stap zetten en de makelaar uitnodigen. Vaak is dat dezelfde makelaar want de “nieuwe” verkoper denkt mee te kunnen liften op het succes van de buren.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en bouwkundige keuring