Wat zijn de makelaarskosten bij het verkopen van een huis?
18 september 2019 
3 min. leestijd

Wat zijn de makelaarskosten bij het verkopen van een huis?

Wat kost een makelaar?

Verkoopmakelaar inschakelenBij een huis verkopen denk je vaak direct aan een makelaar. Maar wat kost een makelaar eigenlijk, en met welke overige kosten moet ik rekening houden? In dit artikel vertel ik je alles over makelaarskosten en waar je op moet letten. Sommige verkopers denken dat de makelaarskosten onder de kosten koper vallen, dat is niet het geval. De verkoper betaalt de makelaarskosten.

Presentatiekosten

Presentatiekosten zijn de kosten die je moet betalen voor de presentatie van je huis. Deze bestaan vaak uit fotografie, video, 360 graden foto’s, hoogtefoto’s, de tekstschrijver, plattegronden, inmeten van de woning en het aanbieden (online) plaatsen van jouw woning. Er kunnen verschillende varianten worden bedacht zoals een miniwebsite of zelfs avondfotografie. De presentatiekosten worden ook vaak opstartkosten genoemd. In de meeste gevallen betaal je deze kosten vooruit maar er zijn ook makelaars die dit bij op de eindafrekening zetten die je betaalt via de notaris. Vraag daar altijd naar.

Advertentiekosten

Waar voorheen vaak de krant het uitgangspunt was bij adverteren is dat in de meeste gevallen al lang achterhaald. Social Media heeft jaren gelden zijn intrede gedaan en je ziet dat steeds meer makelaars gebruik maken van o.a. Facebook om gericht op de doelgroep van jouw huis te adverteren. Je kunt in de meeste gevallen het huis gratis plaatsen maar indien je een advertentie wilt laten lopen moet je daar vaak extra voor betalen. Spreek van tevoren duidelijk af hoeveel budget je hiervoor in wilt zetten.

Courtage of makelaarsvergoeding

Dit is de vergoeding die de makelaar ontvangt voor zijn werkzaamheden. Hierbij moet je denken aan: Afspraken plannen, bezichtigingen of een open huis organiseren, onderhandelen, koopovereenkomst opmaken en laten tekenen, de eindinspectie en de afwikkeling via de notaris. Ook de nazorg van de makelaar valt onder de courtage. De courtage is vaak een percentage van de verkoopprijs van de woning maar kan ook een vast all-in tarief zijn. Laat je hierover duidelijk informeren en vraag altijd naar de courtage of prijs inclusief btw.

Een makelaar op basis van prestatiebeloning.

Het komt steeds vaker voor dat een makelaar op basis van prestatiebeloning zijn diensten aanbiedt. Hierbij betaal je vaak een lager vast bedrag of percentage van een vastgesteld overeengekomen bedrag. Indien het de makelaar lukt om boven dit bedrag te verkopen krijgt hij een beloning. Dat kan in de vorm van een bedrag zijn maar ook hier weer kan een percentage worden afgesproken.

Offertes van makelaars

Makelaarskosten en hetgeen je ervoor krijgt kunnen verschillen. Selecteer daarom een aantal makelaars die je vraagt een offerte uit te brengen. Via NLVERHUIST kun je makkelijk en snel een offerte of offertes opvragen van meerdere makelaars uit jouw regio.  In de meeste gevallen zullen de geselecteerde makelaars je eerst bellen om een afspraak te plannen voordat er een offerte wordt uitgebracht. Dit is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de makelaar en diens werkwijze.

Offerte van makelaars aanvragen >

> Adviesgesprek met makelaar plannen

Betaling van de makelaarskosten

Zoals eerde genoemd zullen de opstartkosten vaak van tevoren worden betaald en de courtage wordt verrekend via de notaris. De makelaar stuurt de nota naar de notaris die deze opneemt in de nota van afrekening van de verkopers. Deze nota ontvang je vaak enkele weken of dagen voordat de overdracht plaats vindt. Hierop staan dan netjes de makelaarskosten vermeld.

Woning verkoop klaar maken

De woning verkoop klaar maken valt niet onder de kosten van de makelaar. De makelaar kan wel hulptroepen inschakelen om jou te helpen. Hierbij kun je denken aan een schilder maar ook aan een verkoopstylist. Via NLVERHUIST vraag je hiervoor nu makkelijk en snel één of meerdere offertes van specialisten op.

> Onmisbare tips huis verkopen

Vergelijk op kwaliteit en makelaarskosten

Makelaarskosten zijn er in allerlei soorten en maten. Laat je niet gek maken door de opstartkosten of courtage maar kies de makelaar die het beste bij je past. Het is namelijk niet meetbaar dat de makelaar die de laagste kosten hanteert ook de hoogste opbrengst voor je huis realiseert. Ook andersom is dat niet meetbaar. Breng goed in kaart wat een makelaar voor jou kan betekenen, vraag twee of meer offertes op en neem dan een beslissing.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: aankoopmakelaar en hypotheekadviseur

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor