VIND EEN GOEDE EN BETROUWBARE HYPOTHEEKADVISEUR
Wat doet een hypotheekadviseur en hoe vind ik een goede, betrouwbare en onafhankelijke financieel adviseur?
Hypotheekadviseurs zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten en je ziet vaak door de bomen het bos niet meer door de vele aanbieders van hypotheken. Toch zijn er goede en betrouwbare hypotheekadviseurs die jou helpen bij het in kaart brengen van je financiële mogelijkheden en daarbij de beste hypotheek.
De rol van de hypotheekadviseur
Zelf vind ik belangrijk dat een hypotheekadviseur eerlijk antwoord op mijn vragen geeft en onafhankelijk adviseert om zo een hypotheek te kunnen afsluiten die het beste bij me past. Veel woningeigenaren of kopers denken daar ook zo over en nemen vaak iemand uit hun kennissenkring. Op zich logisch maar vergelijken kan nooit geen kwaad en geeft je vaak net weer een andere kijk op de zaak.
De hypotheek afgestemd op de toekomst
Wat je toekomstplannen ook zijn, met de keuze voor een hypotheek moet je daar al direct rekening mee houden. Hierbij spelen leeftijd, kinderwens, meer of minder werken en zelfs toekomstig pensioen een belangrijke rol. De hypotheek moet zijn afgestemd op je persoonlijke situatie en bij voorkeur mee kunnen veranderen met de toekomst.
Overbruggingshypotheek
Heb je een huis gekocht terwijl je oude huis nog niet is verkocht? Of heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Of wordt de “nieuwe” woning eerder opgeleverd dan de oude? Dan is de kans vrij groot dat je gebruik wilt maken van een overbruggingskrediet. Ook hierbij is de hypotheekadviseur de beste raadgever.
Hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)
Indien je onder een bepaalde koopsom blijft kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Dat is een soort verzekering indien je gedwongen moet verkopen door werkeloosheid of bijvoorbeeld een scheiding. De NHG-grens is aan verandering onderhevig dus ook hierbij kan een makelaar of hypotheekadviseur je het beste advies geven.
De financiële mogelijkheden
Geen mens is hetzelfde en geen situatie is hetzelfde. Ingewikkelde contracten en dienstverbanden van onbepaalde tijd tot flexwerkers maar ook zelfstandigen maken deel uit van de financiële wereld. Jouw mogelijkheden kunnen beperkt zijn waar de hypotheekadviseur z’n weg in vindt en je het beste kan adviseren.
Kosten koper en eigen geld
De mogelijkheden om te financieren zijn de afgelopen jaren erg veranderd. Zo kun je tegenwoordig nog maar 100% van de koopsom financieren. Hierdoor zal je eigen geld in moeten brengen voor een huis kopen. De hypotheekadviseur rekent dit allemaal voor je uit. Door de gekte op de woningmarkt wordt er veelal boven de vraagprijs geboden. Hij/zij houdt hiermee rekening in het advies en jouw mogelijkheden.
Hoogte van de maandlasten
Misschien kun je alleen of samen wel een enorm hoog bedrag financieren maar de vraag is of je dat wilt en wat de gevolgen zijn wanneer één van beiden minder gaat werken of zelfs stopt. Kan je dan de hypotheeklasten nog wel betalen? Allemaal zaken waar je vooraf over na moet denken. Dit kan je met de hypotheekadviseur bespreken. Hij/zij zal je alleen adviseren en jij/jullie beslissen natuurlijk zelf.
Renteperiode en voorwaarden
Voor welke renteperiode kies je en onder welke voorwaarden sluit je een hypotheek af. Die laatste valt een klein beetje onder de kleine lettertjes en wordt vaak te makkelijk over gedacht. Je moet dit helder en inzichtelijk maken voor de beste keuze. De hypotheekadviseur helpt je hierbij.
Wet en toezicht
Controleer altijd of de hypotheekadviseur over de juiste vergunningen beschikt en zich houdt aan de Wft (Wet op het financieel toezicht). NLVERHUIST biedt alleen hypotheekadviseurs aan die aan deze voorwaarden voldoen.
Conclusie:
De hypotheekadviseur begeleidt jou door het gehele ondoorzichtige financiële traject waar de meeste mensen zelf geen kennis van hebben. Hij/zij is jouw aanspreekpunt en legt uit welk soort hypotheken bepaalde voor- en nadelen hebben. Hij/zij brengt alles voor je iin kaart waarna je weloverwogen een beslissing kunt nemen.
Anderen zochten ook naar: Taxateur en aankoopmakelaar