Woning onder bod, maak ik nog kans?

Kansen bij een woning onder bod! 

❤️ Abonneer en klik op de 🔔 voor meer!

Ik krijg regelmatig de vraag wat de status “onder bod” betekent. In dit artikel lees je hier alles over, en hoeveel kans je nog maakt om een bod te doen. 

Wie herkent dit niet? Je ziet een leuk huis voorbijkomen en overweegt een afspraak voor bezichtiging te maken. En opeens valt je op dat de woning al onder bod staat. Maak je nu kans? In artikel geef ik 3 praktijkvoorbeelden.

Bekijk ook de video!

Het woord “onder bod” zegt het eigenlijk al. Het betekent namelijk dat er een bod of zelfs meerdere biedingen op een huis zijn gedaan. Er kan zelfs al een mondelinge deal zijn gesloten waarbij overeenstemming is bereikt over koopsom, en overige voorwaarden. In de praktijk kan “onder bod” van alles betekenen. Misschien heeft de bieder zich teruggetrokken en moet de makelaar de status nog aanpassen. Misschien is er sprake geweest van een bied procedure waarbij meerdere mensen hebben geboden. Zolang er niets is getekend, is alles nog mogelijk.

Meerdere situatie mogelijk

In een koop- en verkooptraject zijn er meerdere situaties mogelijk. Wil je exact weten wat de status is? Bel de makelaar of het makelaarskantoor en stel vragen zoals: Kan ik de woning nog bekijken? Kan ik nog een bod doen?

Deze deze laatste vraag zullen veel makelaars met nee beantwoorden wanneer er een bied procedure is geëindigd en er meerdere biedingen zijn binnengekomen. Maar waarom zou jij niet kunnen bieden? Jij bent misschien wel de beste koper en hoogste bieder. 

Laat de verkoper het maar niet horen, dat jij een bod wilt doen en de verkoopmakelaar je afwijst. Ik moet erbij zeggen dat er soms van tevoren duidelijk afspraken met de verkopers worden gemaakt. Denk aan een soort planning van het verkoopproces. Dat kan er zo uitzien. 

Verkoopplan

De woning wordt op sociale media geplaatst, de woningzoekers krijgen een mail en de woning gaat op internet. De aanvragen worden in behandeling genomen, en bezichtigingen op de afgesproken dagen en tijden gepland. Er wordt een deadline gesteld tot wanneer de kijkers kunnen bieden. De deadline is voorbij en de verkoper kiest een koper. De gegevens worden uitgewisseld en de koopovereenkomst opgemaakt.

Vanaf het eerste bod tot het tekenen van de koopovereenkomst zou je kunnen zeggen dat de woning de status “onder bod” heeft. Online kan de woning dan nog steeds te koop staan. Hier wordt door makelaars verschillend mee omgegaan. Dat geld ook voor de status verkocht onder voorbehoud waarop ik in een andere video terugkom.

Afhankelijk van de fase

Het is dus afhankelijk van in welke fase de verkoop terecht is gekomen. Daarnaast wordt deze feitelijke fase niet altijd direct online doorgevoerd. Makelaars vinden het vervelend om de status onder bod weer terug te zetten naar te koop. Daarmee wordt ook een signaal afgegeven waar de verkopers niet blij mee zijn. Daarnaast vinden makelaars het fijn dat er meerdere biedingen zijn voordat de woning op de status onder bod wordt gezet. Is er namelijk maar één bieder die zich terugtrekt, moet deze status weer veranderd worden.

Ook worden woningen bewust langer te koop aangeboden om met meer woningzoekers in contact te komen. De woning kan dan al onder bod zijn maar heeft nog steeds de status te koop. Onthoud dus goed dat de situatie die online wordt weergegeven niet altijd de juiste is.

Sommige makelaars gebruiken de status onder bod niet eens. Die status is nog maar sinds enkele jaren toegevoegd aan de CRM-systemen van makelaars.

Voorbeelden

Hierbij 3 voorbeelden status onder bod

Voorbeeld 1

De makelaar organiseert in overleg met de verkopers een open huis en stelt een deadline tot wanneer er kan worden geboden. De deadline is voorbij, en de biedingen worden samen met de verkopers besproken. Een mooi moment op de woning de status “onder bod” te geven. In dit geval betekent dit, er zijn genoeg biedingen om uit te kiezen. Afspraken om de woning te bekijken worden niet meer gemaakt en de deal zal met één van de bieders worden gesloten.

Voorbeeld 2

De makelaar plant losse bezichtigingen en één van de kijkers besluit een bod neer te leggen. De doelstelling hiervan is om in onderhandeling te komen. De verkoper gaat hierop in met een tegenvoorstel. Partijen zijn in onderhandeling en de verkoper verzoekt de makelaar zijn woning de status “onder bod” te geven. In dit geval betekent dit: Beide partijen zijn in onderhandeling en er worden (vaak) geen afspraken voor bezichtigingen meer gemaakt. De bieder en de verkoper proberen in deze fase tot overeenstemming te komen.

Voorbeeld 3

Koper en verkoper zijn op welke manier dan ook tot overeenstemming gekomen. Dat kan door een bied procedure of door onderhandelingen. De deal is gesloten en de gegevens worden uitgewisseld om de koopovereenkomst te maken. De makelaar zet na het sluiten van de deal de woning “onder bod”.

In deze situatie betekent onder bod: Er is een mondelinge deal en de gemaakte afspraken worden op papier gezet. Nadat de stukken zijn getekend en de wettelijke bedenktijd zijn verlopen, zal de woning de status “verkocht onder voorbehoud” krijgen. De status “onder bod” is in dit geval de tussenfase tussen de deal sluiten en het verstrijken van de wettelijke bedenktijd.

Onder bod betekent vaak “te laat”.

In alle gevallen worden er meestal geen afspraken voor bezichtigingen gemaakt en ben je te laat. Ik kom steeds vaker tegen dat mensen graag op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rondom deze woning, en op de reservelijst geplaatst willen worden. Op zich logisch maar wanneer er meerdere bieders zijn maak je op de reservelijst geen enkele kans.

Immers als de deal met de hoogste bieder wordt gesloten is de woning verkocht. Gaat de deze deal toch niet door dan wordt de tweede op de lijst gebeld enz….

Op de reservelijst komen te staan heb je in de meeste gevallen helemaal niets aan bij die woning. Wel kun je de makelaar vragen jou te informeren wanneer er een soortgelijke woning beschikbaar komt. Vaak kun je je dan inschrijven als woningzoeker. Vraag dat dan aan de desbetreffende makelaar.

En nu komt het!

Kan ik nog een bod doen bij de status “onder bod”

 Allereerst moeten we ons afvragen wie dit beslist? De makelaar heeft voldoende biedingen waar de verkoper uit kan kiezen, en zit misschien helemaal niet te wachten op een extra bod. Maar hoe staan de verkopers hierin? De makelaar is namelijk verplicht om een bod wat is gedaan door te geven aan de verkopers. Dat hoor je dus goed! Ook al doe je een bod van 1 euro, de makelaar is verplicht dit door te geven aan de verkopers.

Nu je dit weet, zijn er misschien toch nog kansen. Maar dan moet het wel écht je droomhuis zijn. En moet je wel heel erg serieus zijn. Je zal dus de makelaar moeten overtuigen dat jij het beste bod gaat neerleggen. Hier is niet iedereen goed in en de makelaar is natuurlijk ook niet gek.

Er zijn nu twee punten die je hebt geleerd.

  1. Zolang er niets is getekend kan het nog alle kanten op
  2. De makelaar moet altijd jouw bod doorgeven aan de verkopers

Met deze twee punten in het achterhoofd kun jij je kansen inschatten. Ben je van plan de vraagprijs te bieden? Maak je waarschijnlijk geen enkele kans. Ben je bereid om tot het maximale te gaan? Dan maak je meer kans maar dat is afhankelijk van de situatie.

Afspraak is afspraak maar...

Zelf ben ik meer iemand van een man een man, een woord een woord. Het is namelijk mega irritant, wanneer iemand de hoogste bieder is, en er een mondelinge deal is gesloten, en er toch nog iemand bij de verkopers aanbelt om een hoger bod te doen. Wettelijk is tot nu toe alles toegestaan voordat de handtekeningen op de koopovereenkomst staan. Vergewis je wel van de laatste ontwikkelingen voordat je een bod doet want ik verwacht dat hier op termijn een verandering in zal komen. 

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit artikel. Bekijk ook de video en vergeet niet je te abonneren op ons kanaal zodat je niets mist.

> Ga naar YouTube kanaal van NLVERHUIST

Terug naar overzicht