Woningwaarde calculator
Wat is jouw huis waard? Zou het niet makkelijk zijn als er een woningwaarde calculator was waarmee je snel kon berekenen wat de waarde van jouw huis is? Goed nieuws, die zijn er meer. En ook nog eens gratis!
De woningwaarde calculators lijken je om de oren te vliegen maar hoe weet je of de uitkomst klopt? Wordt er gebruik gemaakt van complexe algoritmen of zit er iemand achter de schermen met een kristallen bol voorspellingen te maken? Ontdek hoe je achter de werkelijke waarde van jouw huis komt met de tips op deze pagina.
Wat is een woningwaarde calculator?
Een huis heeft een waarde. Een verkoopwaarde, een taxatiewaarde, een WOZ-waarde of een verzekeringswaarde. Eigenlijk zou dit bedrag overal hetzelfde moeten zijn maar zo eenvoudig werkt het niet in de praktijk. Als je via enkele huizensites gebruik maakt van een woningwaarde calculator dan zul je waarschijnlijk een andere uitkomst krijgen.
Ook verkoopmakelaars kunnen bij het bepalen van de woningwaarde tot afwijkende bedragen komen. Dat maakt het niet bepaald eenvoudiger om er achter te komen wat jouw huis echt waard is.
Wat betaal jij voor een huis?
In een supermarkt hangt er een prijskaartje bij ieder product. Aan de kassa moet je dit bedrag afrekenen. Het zou vreemd zijn als de klant voor je een ander bedrag betaalt en de caissière aan jou vraagt wat je wilt betalen. Alleen als het het goede bedrag noemt krijg je die tros bananen mee naar huis. Bij een huis kopen vinden we dit wel heel normaal, daar geldt namelijk het principe van vraag en aanbod. Je ziet een huis staan dat op basis van een woningwaarde calculator 4 ton kost.
Je kunt als potentiële koper bieden op dit huis. Als je 390.000 euro biedt en de verkoper is akkoord dan heb je een mooi voordeel. Als je echter meer biedt dan maak je meer kans op deze woning. In tegenstelling tot die tros bananen is er maar één huis op het adres dat je kunt kopen. Er is dus een schaarste en dat betekent bieden. In een huizenmarkt met een grotere vraag dan aanbod heb je als huiseigenaar dus voordeel. Maar dan moet je wel weten wat jouw huis ongeveer waard is.
Wat is jouw huis huis waard?
Onlangs zijn er nieuwe buren gekomen, de vorige buren hebben het pand verkocht. Dit bedrag is geen geheim, zodra het door de notaris wordt ingeschreven bij het Kadaster is dit online op te vragen. Heeft de woning van de buren dezelfde waarde als jouw huis? Misschien wel maar dit is niet gegarandeerd. Wat is de kwaliteit van de isolatie? Is er HR+++ glas aanwezig, is er een Energielabel A of is de keuken onlangs compleet gerenoveerd?
Op papier zijn deze huizen hetzelfde als twee bananen aan een tros, in werkelijkheid kan één exemplaar helemaal verrot zijn. Daarom is er zoveel behoefte aan een goede woningwaarde calculator om te bepalen wat de werkelijke waarde is van een huis. Waarom heb je deze informatie nodig?
Waarom de waarde van je woning berekenen?
Als je momenteel een huis bezit waar je voorlopig nog niet gaat vertrekken dan is de huidige marktwaarde niet zo van belang. De hoogte van je hypotheek en de mogelijkheden om deze af te lossen of over te sluiten kunnen wel een rol spelen. Als je wel bereid bent om jouw huis te verkopen binnen een afzienbare termijn dan wil je graag weten welk bedrag je er bij verkoop voor kunt krijgen. Zoals we al genoemd hebben zijn er verschillende waarden, wat zijn de verschillen?
- WOZ-waarde staat voor de Waardering Onroerende Zaken. Deze woningwaarde wordt bepaald door de gemeente waar de woning onder valt. Deze waarde wordt vervolgens gebruikt om zaken als waterschapsbelasting op te leggen. Dit is eigenlijk een papieren waarde die niet direct gekoppeld is aan de verkoopprijs. Als je van mening bent dat de WOZ-waarde niet juist is dan kun je bezwaar aantekenen.
- Taxatiewaarde staat voor de waarde die een huis heeft volgens een erkende taxateur. In principe zou ieder taxatierapport van een woning hetzelfde moeten zijn maar in de praktijk kan dit duizenden euro’s uiteenlopen per taxateur. Met deze waarde kun je een hypotheekaanvraag indienen en zo een lening afsluiten bij de hypotheekverstrekker.
- Verkoopwaarde staat voor de werkelijke waarde die een koper bereid is om te betalen voor je woning. Als dit bedrag hoger ligt dan wat je zelf betaald hebt dan is er sprake van overwaarde. Je maakt dus winst op je investering. Als dit bedrag lager ligt dan is er een onderwaarde wat betekent dat je geld verliest. Let daarom op met overbieden want hier kun je later mee in de problemen komen als je de woning wilt verkopen.
Een online woningwaarde calculator werkt doorgaans op basis van openbaar verkrijgbare informatie. Het betreft schattingen die door bijvoorbeeld een ervaren makelaar aangevuld worden met praktijkgerichte aanpassingen. Door een gratis waardebepaling aan te vragen bij meerdere makelaars krijg je een goed beeld van de werkelijke waarde van jouw woning.
Woningwaarde calculator van het Kadaster
Voor officiële documenten over huizen in Nederland kom je al snel terecht bij het Kadaster. Hier wordt naast informatie over de huidige situatie ook data opgeslagen van vroeger. Met de gratis woningwaarde calculator van het Kadaster kun je zien hoe de prijzen zich ontwikkeld hebben over een periode. Als je bijvoorbeeld kiest voor het eerste kwartaal in 2012 in de provincie Drenthe met een koopsom van 175.000 euro dan komt de teller op dit moment uit op meer dan 280.000 euro. Dit is een stijging van ruim 60 procent op de koopsom 10 jaar geleden.
Wat kun je met deze informatie? Als eerste kun je met deze gratis woningwaarde calculator van het Kadaster alleen informatie opzoeken op basis van regio. Dus niet op een specifiek adres. Je kunt de exacte historie van een adres overigens wel opvragen bij het Kadaster tegen betaling.
De woningwaarde calculator is met name interessant om trends te bekijken of regio’s met elkaar te vergelijken. De informatie komt uit het verleden en geeft geen garanties voor prijsontwikkelingen in de toekomst. Een verkoopmakelaar kan wel een schatting maken van de huidige marktwaarde en deze lijn doortrekken naar de (nabije) toekomst.