Aanbod koophuizen extreem gedaald
Dalend aanbod koophuizen.
Ik zit door m’n laptop te scrollen en kom een e-book tegen die ik in 2014 heb geschreven waarin een plaatje staat met het aantal koopwoningen in heel Nederland. Het aantal woningen wat te koop werden aangeboden stond op 264.645. Dat e-book heb ik om precies te zeggen op 21 maart 2014 gemaakt.
Huidige aanbod koopwoningen
Wanneer ik nu kijk (februari 2021) zijn er nog 29891 beschikbaar. (Bron Funda) Dit geeft direct het probleem weer waarom kopers in de rij staan voor een huis. Maar dat geldt nog steeds niet voor elk huis. De meeste huizen worden binnen enkele dagen of weken verkocht. Wanneer dat niet het geval is denkt de woningzoeker vaak dat er iets met het huis aan de hand is anders was het al wel verkocht.
Lastig afspraak maken
In deze tijd moet je er snel bij zijn want een afspraak maken met de makelaar kan een lastige klus zijn. Wanneer je niet snel genoeg reageert zit het al vol en kom je op een wachtlijst te staan. Die wachtlijst wordt niet vaak gebruikt tenzij je bovenaan staat en er iemand anders zich heeft afgemeld.
Te snel verkoopproces
Potentiële kopers vinden de processen vaak te snel gaan ook al beginnen de meeste mensen er wel aan te wennen. Je mag één keer kijken en moet snel een bod uitbrengen. Meestal voor een bepaalde datum en tijd. Wanneer je iets meer tijd nodig hebt om te beslissen of je wel of niet wilt bieden ben je toch echt in het nadeel. De snelle beslissers maar vooral de hogere bieders maken hierdoor meer kans.
Grote steden en kleine dorpen
Waar er eerst een stormloop in de grote steden was zie je steeds meer woningzoekers uitwijken naar de plaatsen eromheen. Door het lage aanbod en de stijgende prijzen is het voor veel mensen niet meer haalbaar om in de grote steden te wonen. In de kleinere dorpen is soms nog wel plek maar ook daar gaat het hard met huizenverkoop en zijn de prijzen gestegen.
Hoe maak je toch kans op een huis?
Snel reageren en hoog bieden in combinatie met goede voorwaarden is vaak de enige manier om nog een huis te bemachtigen. Makelaars spelen hierop in en maken hier gebruik van. Dat is ook hun taak, de belangen behartigen voor de verkoper. Daarom is het belangrijk een aankoopmakelaar in te schakelen die jouw belangen behartigd en kan beschermen waar nodig is.
De overheid
Het lage aanbod heeft alles te maken met de toename van de bevolking en het achterblijven van nieuwbouw. Je hoeft geen geleerde te zijn om dat te snappen. Wanneer we zien hoeveel geld er in de huidige economie wordt gepompt had de regeren ook wel wat geld vrij kunnen maken voor “meer” nieuwbouw. Ook kantoren en bepaalde winkels omtoveren tot woonhuizen of appartementen had veel sneller gekund.
Feit blijft dat het aanbod laag is en je als zoeker het steeds lastiger krijgt. De meeste woningzoekers willen eerst een huis kopen en dan pas verkopen. Deze gang van zaken vertraagt het proces. Dit doet me denken aan de “slechte” jaren op de woningmarkt waarbij we steeds vaker het woord woningruil tegenkwamen.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur