Belachelijk hoge vraagprijs, mag dat?

De vraagprijs is belachelijk hoog.

Je bent op zoek naar een woning en zoekt je tegenwoordig suf. Opeens klik je een woning aan die volledig aan je wensen voldoet. Je ziet de prijs en denkt, dit is echt belachelijk. De vraagprijs staat totaal niet in verhouding tot de andere woningen in de buurt. Je belt de makelaar op enerzijds een afspraak te maken en anderzijds je ongenoegen te uiten en je vraagt, mag dat eigenlijk wel zo’n hoge vraagprijs?

Wie bepaalt de vraagprijs

De vraagprijs wordt uiteindelijk bepaalt door de verkoper maar gaat meestal in overleg met de makelaar. De makelaar moet er per slot van rekening vertrouwen in hebben de woning te kunnen verkopen. Anders zijn alle inspanningen voor niets geweest.

Waarop is de vraagprijs gebaseerd

Er vindt een onderzoek plaats naar recent verkochte transacties, de makelaar onderzoekt de werkelijke waarde van de woning. Dat kan per makelaar verschillen ook al gebruiken ze dezelfde data. Wanneer je drie makelaars uitnodigt is de kans vrij groot dat je drie verschillende adviezen krijgt. De waarde kan namelijk ook een persoonlijke tint hebben. Waarde is dus subjectief ondanks dat waardes tegenwoordig met modeldata worden vergeleken.

Het advies van de makelaar

De makelaar geeft een advies en de verkoper kan daar wel of niet in meegaan. Beiden kunnen een compromis sluiten maar de verkoper kan ook voet bij stuk houden. Het is dan aan de makelaar om daar wel of niet in mee te gaan. Het advies van de makelaar wordt tegenwoordig niet altijd op prijs gesteld omdat verkopers natuurlijk ook zelf gegevens bij onder andere het kadaster op kunnen vragen.

Over het algemeen denkt een verkoper regelmatig dat z’n huis meer waard is dan de makelaar of taxateur aangeeft. Verkopers vergelijken vaak met vraagprijzen of laatste vraagprijzen maar een makelaar kijkt naar recente transactiecijfers. Dat heeft ook met de huidige woningmarkt te maken waarin het bijna niet meer is te voorspellen wat een huis op zal brengen.

De uitschieter in waarde

Af en toe zit er een uitschieter bij tussen die voor de hoofdprijs is verkocht. Dat is niet een gemiddelde waarde maar een prijs die een koper bereid was ervoor te betalen. Daarin kunnen omstandigheden zoals oplevertijd of andere gestelde voorwaarden een rol in spelen. Ik heb wel eens een huis verkocht waarvoor de koper € 5000,- meer wou betalen wanneer hij er vóór een bepaalde datum in kon. De waarde van het huis was natuurlijk niet ineens 5000 eur meer waard geworden maar de koper wou 5000 euro meer betalen. Deze 5000 euro wordt wel in de transactiedata meegenomen.

Het antwoord op de vraag, mag ik een belachelijk hoge vraagprijs vragen?

Ja dat mag, niemand kan je daar als verkoper in tegenhouden, het zal alleen lastig worden om een makelaar te vinden die daar in mee wil gaan.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en aankoopmakelaar