Blijven de Huizenprijzen Stijgen? Of is de Druk Eraf?

Blijven de Huizenprijzen Stijgen? Of is de Druk Eraf?

Woningmarkt Nieuws!

In dit artikel lees je het laatste nieuws over de woningmarkt en de huizenprijzen. Ik geef je antwoord op de vraag of de huizenprijzen nog blijven stijgen of dat er een ommekeer in de markt gaande is. In de video laat ik je ook een aantal grafieken zien om het visueel te maken. 

Overweeg je een huis te kopen, of te verkopen? Bekijk dan zeker de video!

Bekijk ook op YouTube: Rente schiet als een raket omhoog!

Verder geef vind je hier een kort verslag van een gesprek met een makelaar uit Overijssel die ik afgelopen week sprak. Zij gaf aan dat voor het eerst in jaren geen enkele aanvraag voor een bezichtiging voor een woning kreeg nadat ze de woning op Funda had geplaatst. 


Is de crash nabij?


Wat zeggen de grote partijen zoals banken?

Het lijkt erop dat de meeste grote partijen zoals de banken langzaam hun prognoses bijstellen voor dit jaar. Het aantal verkopen zal dalen, en ook de huizenprijzen zullen minder hard stijgen dan we de afgelopen jaren hebben gezien. Minder hard stijgen betekent echter nog steeds een stijging. De huizenprijzen stijgen sterk,  maar er is sinds lange tijd een kleine correctie zichtbaar.

Afname verkochte woningen

Het kadaster laat een afname in het aantal verkochte woningen zien. Deze afname is al te zien in de cijfers van januari en februari van dit jaar. Er zijn in dezelfde periode inmiddels 13000 woningen minder verkocht dan vorig jaar. Het lijkt erop dat hiermee een neerwaartse trend in ingezet in het aantal transacties.

Neerwaardse trend?

Er zijn verschillende factoren die deze neerwaartse trend rechtvaardigen. Allereerst is er de hoge inflatie. Hierdoor zijn mensen veel meer geld kwijt aan boodschappen, energie en brandstof. Dat zorgt voor onzekerheid die door zal slaan naar de woningmarkt. We zijn wat voorzichtiger geworden met onze uitgaven. Ook onze spaarcapaciteit is bijvoorbeeld lager dan in 2020 en 2021. We blijven natuurlijk Nederlanders en houden graag een buffer achter de hand.

De hypotheekrente stijgt waarmee de maandlasten bij een huis kopen duurder worden. De betaalbaarheid staat onder druk en het kopen van een woning wordt daardoor steeds moeilijker. In verhouding staan er weinig woningen te koop, terwijl in deze periode het aanbod huizen meestal toeneemt. De voorraad woningen is volgens de grafieken van de NVM historisch laag.

Toch is de verwachting dat de huizenprijzen in 2022 gemiddeld met 12,5 procent stijgen, terwijl een eerdere prognose rond de 17% aangaf. We zien dus dat de stijgende huizenprijzen stagneren. Ook voor 2023 wordt nog steeds een stijging van rond de 5% verwacht.

Verhaal van een makelaar

Ik vraag een makelaar in Overijssel, hoe zij over de huidige woningmarkt denkt. We zien een afname in het aantal aanvragen voor bezichtiging, en ook het aantal biedingen per woning neemt af. Het overbieden is nog steeds extreem, maar naar verwachting zal ook dit de komende tijd veranderen was haar visie. Ik heb zelfs een woning op Funda gezet waarbij ik geen enkele aanvraag voor bezichtiging heb ontvangen. Dat is tekenend, want dat heb ik de afgelopen jaren nog niet meegemaakt. Aldus een makelaar uit Overijssel.

Zo hoor ik meer geluiden vanuit de woningmarkt. De enorme druk lijkt er een beetje af te zijn maar er zijn ook nog steeds woningen waar meer dan een ton wordt overboden. De gemiddelde huizenprijs van een bestaande woning kwam in het eerste kwartaal van 2022 uit op 428.000 euro. Dat is bijna 14% meer dan een jaar eerder in dezelfde periode.

De huizenprijzen zijn nog steeds torenhoog, en dat voorlopig niet veranderen verwachten de experts. Ze maken zich grote zorgen over het lage aanbod huizen. Er moet iets gebeuren om de woningmarkt weer in balans te krijgen. Dit zal naar verwachting nog vele jaren duren.

Een kaart die RTLNieuws onlangs toonde laat zien dat de laagste stijging is iets minder dan 14%, en de hoogste stijgen zelfs 23% plus is. Hiermee is Flevoland en Zuidwest Overijssel koploper. De grafiek is te zien in de video.

Wat voor gevolgen heeft dit voor starters?

Wat voor gevolgen heeft dit voor starters op de woningmarkt, die het toch al zo moeilijk hebben. De nog steeds stijgende huizenprijzen en de oplopende rente, doen de betaalbaarheid geen goed. Als starter kun je hierdoor minder lenen. Minder lenen betekent minder kans op een huis.

Verduurzamen is noodzakelijk maar...

Lukt het dan toch om een huis te kopen, dan zal er de komende jaren flink in duurzaamheid moeten worden geïnvesteerd. Alleen met de koopsom, kosten koper en inrichten ben je er dus nog niet. Door de stijgende energielasten is de drang naar verduurzamen alleen maar groter geworden, maar alles heeft z’n prijs. 

We willen wel maar de vraag is hoe? Kunnen we het straks allemaal nog betalen? Andere opties zijn er weinig want het aanbod huurwoningen is ook laag. Daarnaast zijn de huurprijzen de laatste jaren ook extreem gestegen. Zonder eigen geld in te brengen kom je er tegenwoordig niet meer. Langer thuis blijven wonen, samen met meerdere personen een huis kopen, of een huurhuis delen lijkt nagenoeg de enige oplossing.

De politiek breekt z’n hoofd over deze cijfers en de roep om ingrijpen is enorm groot. Mosterd na de maaltijd zou je zeggen maar ik kan het ook omdraaien. Beter laat dan nooit als je nu met een structurele oplossing komt. Echter die oplossing lijkt verder weg dan ooit.

Eerst een huis kopen is het advies

Van dalende huizenprijzen is dan voorlopig ook geen sprake. Wel zal de woningmarkt langzaam afkoelen maar zolang er nog een stijging in de woningprijzen is te zien, wordt een huis kopen alleen maar duurder. Verkopers zijn over het algemeen ook bang om hun huis te verkopen voordat ze iets anders hebben gevonden. Dat is ook logisch, maar zorgt wel voor stagnatie. Waar je tijdens en na de woningcrisis in 2008 eerst je huis verkocht is dat tegenwoordig wel anders. 

Als makelaar adviseer ik verkopers om eerst een huis te kopen tenzij er andere belangen spelen. Ondertussen kan er rustig worden gezocht en op het moment dat de koopovereenkomst van de “nieuwe” woning is getekend, gaan we met de huidige woning aan de slag. Dat is tegenwoordig noodzakelijk om niet dakloos te worden.

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen?

Ik heb wel eens geroepen bouwen, bouwen en nog eens bouwen, maar dat zal niet de enige oplossing zijn. Aan de andere kant zijn er tegenwoordig tal van mogelijkheden om af te stappen van de traditionele bouw. Er zijn bedrijven die binnen korte tijd een Prefab woning klaar hebben. Misschien moet daar meer in geïnvesteerd worden. De huidige nieuwbouw wordt onbetaalbaar, en ik spreek wekelijks mensen die zich ingeschreven hebben voor een nieuwbouwwoning, maar niet zijn ingeloot. Ook niet iemand die helemaal alleen in een woning van 200m2 woonoppervlakte woont krijgt de kans om kleiner te wonen.

Ze wil graag kleiner gaan wonen, maar dan wel in een duurzame nieuwbouwwoning. Helaas krijgt ze tot nu toe nog steeds het deksel op haar neus. Wanneer zij naar een kleinere woning zou verhuizen komt er een grote gezinswoning vrij. Door de huidige woningmarkt wonen op dit moment veel mensen in een verkeerd huis, een huis wat niet is afgestemd op de huidige situatie en wensen. Mede hierdoor stokt de doorstroming, en blijven mensen op elkaar wachten.

Conclusie

Naar verwachting zullen de huizenprijzen voorlopig nog wel even stijgen, en zal er nog lang geen sprake zijn van een crash. De Stijgende rente maakt wonen alleen maar duurder. Voor starters is het onbetaalbaar geworden. Sinds de crisis in 2008 zijn op sommige plekken de huizenprijzen zelfs verdubbeld. Het ziet er voorlopig nog niet veel beter uit, maar een kleine afvlakking in de prijzen is inmiddels zichtbaar. Dat is een heel klein lichtpuntje in de huidige woningmarkt, waar we ons maar aan vast moeten houden.

Bekijk ook op YouTube: Rente schiet als een raket omhoog!

Terug naar overzicht