Ga ik verbouwen of toch verhuizen?
Verbouwen of verhuizen.
Dit is een vraag die bij veel mensen opkomt. Vooral in deze tijd. De huizenprijzen zijn enorm gestegen maar ook de verbouwingskosten rijzen de pan uit. Per saldo maakt het dus niet zoveel uit. Verdiep je goed in de mogelijkheden en schakel een hypotheekadviseur in om je mogelijkheden te onderzoeken. Dat geldt voor zowel verbouwen als verhuizen. Daarnaast is het slim om alvast een makelaar of meerdere makelaars uit te nodigen voor een gratis waardebepaling. Zo weet je in ieder geval wat je kan lenen, en wat je huis ongeveer waard is.
I’m (not) happy with my home!
Misschien is dit wel hét moment om na te denken over of je nog wel happy bent in je huis. Je spendeert veel tijd in jouw woning. Hierdoor kom je er misschien achter dat je huis zo gek nog niet is en dat je met een paar aanpassingen jouw droomhuis realiseert. Of je wordt gillend gek in je huis en wil zo snel mogelijk naar een andere woning verhuizen. Deze periode waarin we veel binnenshuis zijn, geeft in ieder geval genoeg stof tot nadenken. Dus de ultieme vraag voor alle woningeigenaren die “iets anders willen”: verbouwen of verhuizen? In deze blog de voor- en nadelen van beide keuzes, zodat je een goed geïnformeerde keuze kan maken om je woonplezier te vergroten.
Waarom wel of niet je huis verbouwen?
Je woning verbouwen in plaats van rigoureus verhuizen brengt voordelen met zich mee. Zo kan je huis dankzij de verbouwing meer waard worden. Hiervan kun je profiteren als je je huis op een gegeven moment verkoopt. Heb je een vaste bakker en groenteboer in de buurt? Dankzij een verbouwing hoef je je vertrouwde buurt niet te verlaten, maar kun je wel je woongeluk verhogen. Als je ervoor kiest om je huis te verduurzamen, is de kans groot je woning meer waard wordt én dat de energierekening op de lange termijn daalt. Soms is het mogelijk om een subsidie of lening voor energiebesparende maatregelen aan te vragen.
Maar ook verbouwen heeft zowel voor- als nadelen. Zo is het niet altijd toegestaan om je huis te verbouwen als je bijvoorbeeld het uiterlijk of de constructie van je huis aanpast. Soms kun je een vergunning bij de gemeente aanvragen. Ook zorgt een verbouwing op korte termijn voor ongemak, zoals geluidsoverlast en stof. Misschien niet zo handig in deze tijd van veel thuiszitten. Ook is een verbouwing niet per definitie waarde-verhogend voor je huis.
Verhuizen naar een andere omgeving?
Misschien moet je er niet aan denken om in deze tijd een huis te (ver)kopen. Toch zijn er genoeg Nederlanders die door omstandigheden wel moeten verhuizen. En een verhuizing gaat niet over één nacht ijs natuurlijk. Daarom hieronder de voor- en nadelen van verhuizen, zo ben je goed voorbereid op deze belangrijke beslissing.
Voordeel van verhuizen
Een groot voordeel van verhuizen ten opzichte van verbouwen is dat je bepaalde woonwensen kunt invullen, zoals een tuin op het zuiden of een huis in een landelijke omgeving. Tijdens jouw zoektocht naar een nieuwe woning kun je bovendien een huis uitzoeken met een indeling die voor jou perfect is. De hypotheekrente is nog steeds ontzettend laag. Met een nieuwe hypotheek kun jij dus mogelijk profiteren van een lagere rente.
Nadeel van verhuizen
Een verhuizing heeft echter ook minder fijne en leuke kanten. Voor iedereen die ooit een verhuizing achter de rug heeft, het is natuurlijk een heel proces. Van het regelen van een nieuwe hypotheek tot aan het inpakken van je spullen. Makelaars kunnen je van A tot Z ontzorgen maar je kan ook de woning aanbieden via NLVERHUIST, aan jou de keuze wat je voorkeur geniet. Mocht je later hulp van een makelaar nodig hebben kan dat ook. Vind een goede makelaar in je buurt of regio die bij jouw wensen past. Ook het verhuizen of klussen kan je uitbesteden. Je kunt het zo gek niet bedenken.
Andere nadelen van verhuizen zijn: toch nog moeten klussen in een nieuwe woning en wellicht een tijd dubbele lasten als er ook een woning verkocht moet worden. Houd hier rekening mee in je tijdsplan en financiële plaatje. Daarnaast valt een verbouwing of het klussen vaak wat hoger uit dan je had gedacht. Laat je daarom van tevoren goed informeren en vraag bij verschillende bedrijven een offerte op.
We hopen dat dankzij dit artikel de voor- en nadelen van verhuizen of verbouwen duidelijk zijn geworden. Waar je ook voor kiest: dagdromen over het verbeteren van je woning of een geheel nieuw huis blijft leuk.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie