VERVANG SLOTEN NA SLEUTELOVERDRACHT
Neem geen risico en vervang de sloten na de overdracht.
Wie herkent het niet, je zit bij de notaris en ontvangt het setje sleutels van je nieuwe droomhuis. Maar in plaats van 6 sleutels krijg je er 5, of in plaats van 9 krijg je 8 sleutels. Waarschijnlijk is er ergens een sleutel kwijtgeraakt of misschien heb je iemand een sleutel gegeven waar je geen weet meer van hebt. Dan wordt het tijd voor de slotenmaker.
Slecht gevoel
Ik kan me voorstellen dat je hier als koper een slecht gevoel over krijgt. Vooral als de verkoper aangeeft geen idee te hebben waar die andere sleutel is. Ze vragen zich zelfs af of ze ooity wel voldoende sleutels bij de woning hebben gekregen. Wat er niet is kun je niet overdragen dus zal je daar als koper genoegen mee moeten nemen.
Vervang altijd de sloten
Schakel een slotenmaker in en vervang altijd de sloten. Dat advies geef ik meestal aan kopers. Je hebt namelijk geen idee wie nog een sleutel zou kunnen hebben. Ook weet je waarschijnlijk niet hoeveel sleutels er zouden moeten zijn. Kies dan voor zekerheid als je ’s nachts rustig wilt slapen en vervang ze allemaal. Het voordeel hiervan is dat je allemaal dezelfde sloten krijgt maar ook voldoende sleutels. Bedenk goed aan wie ja naderhand een sleutel geeft en schrijf dit op.
Geen adres op het label
Wanneer je een sleutel labelt zet je adres er dan nooit op. Ook niet wanneer je kind voor het eerst een eigen sleutel krijgt. Wanneer de sleutel dan op straat komt te liggen en de verkeerde persoon krijgt deze in handen heb je een probleem. Zet ook de naam van je kind er niet op, maar ook geen telefoonnummer. Een telefoonnummer en bijbehorend adres zou via internet kunnen vinden. Dat moet je zien te voorkomen. Zet er bijvoorbeeld een getal op of gebruik een opvallend label of mooie sleutelhanger. De vinder van jouw sleutel mag nooit je adres kunnen achterhalen. Als dat wel gebeurt loop je het risico dat er wordt ingebroken.
Verzekering raadplegen
Wanneer je een sleutel of je sleutels kwijt bent geraakt doe dan aangifte. Raadpleeg daarna de verzekering wat je moet doen en meld hetgeen is gebeurd. De kans op inbraak neemt enorm toe wanneer je een sleutel mist. In de meeste gevallen dekt de verzekering het verlies en kun je van het verzekeringsgeld de sloten (laten) vervangen. Maar daar is wel een voorwaarde aan verbonden. Waarschijnlijk was je hiervan niet op de hoogte.
Zo spoedig mogelijk vervangen
Vervang de sloten binnen 24 uur om het risico op inbraak te verkleinen en om een beroep op de verzekering te kunnen doen. Het wordt vervelender wanneer je niet meer weet wanneer je de sleutel bent verloren. Bekijk ook goed wat je moet (laten) vervangen. Alleen de cilinders vervangen kan soms al voldoende zijn.
Conclusie:
Vervang na de sleuteloverdracht alle sloten, ook als je er voldoende in ontvangst neemt. Doe aangifte wanneer je sleutels verliest. Raadpleeg de verzekering om te overleggen wanneer je één of meerdere sleutels kwijt bent.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur, aankoopmakelaar, makelaar en taxateur