Zo vind je wel een huis voordat het op Funda staat

Het valt me op dat de meeste woningzoekers nog steeds Funda georiënteerd zijn maar er is nog veel meer. Misschien zijn er zelfs sites waar je nog nooit van gehoord hebt, en waar je het bestaan niet van kent. Er zijn veel meer mogelijkheden dan alleen Funda.

Bekijk ook de video

Wie kent het niet, je ziet een leuk huis online komen die direct onder bod of verkocht onder voorbehoud staat. Zelfs nog voordat je een afspraak voor een bezichtiging kan maken. Dat betekent dat de woning eigenlijk per direct verkocht is, maar hoe kan dat dan?

Makelaars hebben een eigen netwerk. Je moet er dus voor zorgen dat je in dat netwerk terechtkomt. Ze bieden vaak de mogelijkheid om je als woningzoeker in te schrijven waarbij je opgeeft wat je zoekt. Komt er dan een woning nieuw in verkoop, dan wordt meestal het zoekersbestand als eerste geïnformeerd. Sta jij niet ingeschreven bij die makelaar? Dan mis je dit bericht.

Zoekcriteria

Ook als je wel ingeschreven staat kan het zijn dat jouw zoekcriteria niet helemaal goed is ingevuld. Houd dan ook een grotere range aan zodat je meer kans maakt op een huis. Je zoekt bijvoorbeeld een huis vanaf 100m2 woonoppervlakte. Wanneer een woning 98m2 is ontvang je dus geen mail.

Dat is dan ook direct m’n eerste tip, schrijf je in bij lokale makelaars en houd je zoekcriteria wat ruimer aan. Er is geen centraal systeem, dus dat is even werk om te doen, maar kan er wel voor zorgen dat je als eerste op de hoogte bent.

Sociale Media

De meeste makelaars delen hun woningen ook via sociale media. Soms delen ze een sneak-preview of vooraankondiging. Volg de makelaars in de plaats waar je een woning zoekt, maar ook daarbuiten. Makelaars in het buitengebied krijgen ook soms een woning in een grote plaats dichtbij in verkoop.

YouTube

Vergeet YouTube niet. Niet elke makelaar is actief op YouTube maar soms worden woningen daar ook als eerste gedeeld. Abonneren op YouTube-kanalen van lokale makelaars is dan ook een goed idee.

Maar er is meer…

Zo komen er steeds meer websites waar woningen zichtbaar zijn, die te koop staan, of op termijn te koop komen. Soms staan daar woningen tussen die niet écht te koop staan, maar waarvan de eigenaren wel open staan voor een bod. Vaak zijn dat mensen die niet actief willen verkopen, en de woning zelf, en zonder tussenkomst van een makelaar aanbieden.

Vaak kun je eenvoudig contact opnemen met de verkoper maar het kan even duren voordat je een reactie krijgt.

Huispedia

Huispedia is een site die informatie deelt. Hier kun je waarschijnlijk ook jouw huis vinden. Type eens de plaats in waar je wilt wonen en kijk of er iets tussen staat. Je ziet ook heel snel wat de status van de woning is, ook al is die niet altijd up to date. Zo staan er woningen tussen die door makelaars worden aangeboden, maar ook door de verkopers zelf. Deze laatste groep kan interessant zijn omdat zo’n woning waarschijnlijk nog niet op Funda staat. Doe hier je voordeel mee.

Jaap.nl

Zo is er ook Jaap.nl, deze site is van oudsher een spidersite die woningen toont die op andere websites staan. Een soort verzamelsite waarbij ook woningeneigenaren zelf de woning aan kunnen bieden. Er zit een verschil in presentaties omdat woningen die van andere sites afkomen niet volledig getoond mogen worden. Toch kan het interessant zijn om die website in de gaten te houden.

Marketplace van Facebook

Via de rubriek: Woningen te koop, op de Marketplace van Facebook, zijn ook woningen te vinden, die te koop worden aangeboden. Daarnaast zijn er de laatste jaren allerlei groepen die lokaal aanbod aanbieden. Actieve makelaars zijn hier vaak ook te vinden en plaatsen hun nieuwe aanbod direct door in zo’n groep. Die groepen zijn vaak plaats gebonden waarvan de beheerder het aanbod schoon wil houden. Zo mag een woning er niet twee keer op staan en wordt verwijderd wanneer deze is verkocht. Je vindt hier dus het aanbod van alle makelaars in een bepaalde plaats, mist zij hieraan meedoen.

VBO

Vbo-makelaars plaatsen hun aanbod ook op VBO.nl. Het komt voor dat hier woningen zijn te vinden die nog niet zijn doorgeplaatst naar andere websites. Uit ervaring weet ik dat makelaars soms de presentatie maken, die als eerste op VBO.nl verschijnt. Hiermee ben je soms iedereen een stapje voor. Dat geldt ook voor de websites van makelaars, waar al soms een nieuwe woning staat te blinken, die nog nergens anders zichtbaar is.

Marktplaats

Wie denkt er nu aan Marktplaats? Juist, de meeste mensen niet dus daar ligt een kans. Je mag ervan vinden wat je vindt, maar wanneer jouw droomhuis daar wordt gepresenteerd, wil je daar graag als woningzoeker van op de hoogte zijn. Hier zijn woningen te koop die door zowel makelaars, als verkopers zelf worden aangeboden.

Homematching

Homematching is een site waar woningen zichtbaar zijn die een verschillende status hebben. Zo zijn er eigenaren die open staan voor een bod. Maar dat moet dan vaak wel een heel goed bod zijn om te kunnen kopen. Ze gebruiken dan ook de slogan: Loop vóór op Funda en ontdek de verborgen woningmarkt! Je kunt dus ook contact leggen met mensen die op termijn willen verkopen. Dit zijn voornamelijk particulieren die hun huis zelf aanbieden. Omdat deze site waarschijnlijk bij veel mensen nog niet bekend is, liggen ook hier kansen.

CRIBB

Cribb is een site waarbij mensen een woning kunnen vinden met de verplichting om ook daar je eigen woning, via een makelaar aan te bieden. Er wordt een exit-fee berekend wanneer je dit niet doet. Ze geven je exclusief toegang tot woningen van mede-woningzoekers. Woningen die dus vóór de markt uit worden aangeboden. Wil je aanbod zien? Is er een registratieplicht.

Huislijn

Ook op Huislijn zijn woningen te vinden. Zo vind je hier tips voor het nieuwste aanbod. Het zijn wel veelal makelaars die hier woningen aanbieden. Zij kunnen het woningaanbod gratis aanbieden door middel van een koppeling van het CRM-systeem. Ook zijn er eigenaren die zelf hun woning aanbieden. Hiervoor betalen ze een bepaald bedrag om de woning te kunnen plaatsen. In 2020 was deze website, website van het jaar. De moeite waard om eens rond te snuffelen.

NLVERHUIST.nl

Ik kan het niet laten om ook even onze site te noemen. Op dit moment zijn we bezig met de ontwikkeling van een nieuw systeem waar woningaanbod wordt getoond. Dit is zeker een reden om je op ons kanaal te abonneren omdat onze abonnees als eerste bericht ontvangen wanneer we volledig losgaan! Abonneer je dus op ons YouTube kanaal.

> Abonneer je nu

Pararius

De website Pararius is een website die is begonnen als huur-website maar tegenwoordig zijn daar ook koopwoningen te vinden. Ook hierop worden woningen door makelaars en projectontwikkelaars geplaatst. Je kunt hier ook alerts instellen zodat je op de hoogte wordt gehouden van nieuw aanbod.

En zo zijn er nog meer “verborgen” websites te vinden waar zowel makelaars, als verkopers zelf woningen aanbieden.

Het grootste geheim

Wist je dat veel verkopers vaak eerst zelf hun woning op een gratis site aanbieden om te kijken hoeveel interesse er is voordat ze een makelaar inschakelen? Veel mensen weten dat niet en wachten totdat de woning op Funda staat. EEN GEMISTE KANS!

Woningruil

Daarnaast verbaast het me dat niemand in deze tijd aan woningruil denkt. Wanneer je een huis vindt die op termijn te koop komt, zou je de eigenaren altijd kunnen vragen of er behoefte is aan woningruil Misschien willen de verkopers kleiner gaan wonen terwijl jij groter wilt. Vragen staat vrij dus doe ermee wat je wilt.

Een tip

Hierbij geef ik nog een laatste tip voordat ik afsluit. Om ervoor te zorgen dat niet alle mail in je privé mailbox komt is het handig om voor het woningaanbod een nieuw mailadres aan te maken waarmee jij je kan aanmelden bij makelaars en nieuw aanbod. Een Gmail adres is binnen enkele minuten aangemaakt. Dit heeft ook als voordeel dat je alle woningen in 1 account het staan.

Hiermee ben ik aan het einde van dit artikel gekomen, ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en reageren kan onderaan maar houd het wel netjes. Misschien heb jij nog tips of adviezen, of wil je delen hoe jij aan een woning bent gekomen. Bekijk ook ons YouTube kanaal waar je het laatste nieuws over de woningmarkt vindt.

> Naar ons YouTubekanaal

Terug naar overzicht