Wat is een VBO makelaar?
10 juni 2021 
in Vragen
3 min. leestijd

Wat is een VBO makelaar?

VBO Makelaar.

De naam VBO, voorheen VBO Makelaar staat voor Vereniging Bemiddeling Onroerend goed. Naast VBO zijn er de NVM en VastgoedPro. Over het algemeen bieden deze brancheorganisaties hetzelfde ook al denkt iedere brancheorganisatie op zichzelf daar weer anders over. Waarom een makelaar kiest voor één van deze organisaties is vaak een persoonlijke afweging of heeft met de plek te maken waar de makelaar komt te werken.

Een VBO makelaar moet aan strenge eisen voldoen om te worden toegelaten. Er is een ballotagecommissie waar de makelaar doorheen moet. Ook moet er voldaan worden aan de benodigde kennis en diploma’s. VBO heeft een samenwerking met Beroepsopleidingen makelaars waar de makelaar de benodigde kennis op kan doen. Een VBO makelaar kan zich onder strikte voorwaarden inschrijven en zal binnen een bepaalde periode het leertraject met voldoende resultaat hebben gedaan. Dit wordt afgesloten met één of meerdere examens. Makelaars moeten tevens voldoen aan de jaarlijkse Permanente Educatie (PE) hetgeen zorgt voor een up-to-date kennis.

Vraag gratis waardebepaling aan >

> Meer over huis verkopen

Is een VBO makelaar beter?

Over de kwaliteit van makelaars valt weinig te zeggen. Het alleen aansluiten bij een brancheorganisatie zegt niets over de makelaar zelf. Er zijn ook makelaars die nergens bij aangesloten en toch de beste resultaten behalen. Dat is vaak een persoonlijke keuze. Aansluiten bij een brancheorganisatie betekent dat je reeds over voldoende kennis en diploma’s bezit, of dat je die binnen een bepaalde tijd behaalt. De brancheorganisaties gaan hier verschillend mee om.

De VBO aankoopmakelaar

Aankoopmakelaar inschakelenEen VBO makelaar kan zowel verkoop- als aankoopmakelaar zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om aan te sluiten. Je kunt dus een VBO makelaar inschakelen die ook aankoopmakelaar is. Let wel op, een opdracht aanvaarden bij hetzelfde huis kan/mag niet. De makelaar heeft dus altijd 1 opdracht bij hetzelfde huis.

Meer over huis kopen >

> Ga naar aankoopmakelaar

Wat kost een VBO makelaar?

Makelaars mogen hun eigen tarieven bepalen dus daar is geen zinnig woord over te zeggen. Wil je een VBO makelaar inschakelen? Vraag dan een gratis waardebepaling aan met verkoop- adviesgesprek waarbij de makelaar z’n diensten presenteert. Ook zal de makelaar een offerte neerleggen voor de diensten die hij levert.

Is een NVM makelaar beter dan een VBO makelaar?

Nee, zoals eerder aangegeven zijn het brancheorganisaties waarbij de makelaars zich onder voorwaarden aan kunnen sluiten. Hierbij is kwaliteit en scholing belangrijk maar zegt niets over hoe de makelaar zich gedraagt op de woningmarkt. Een NVM makelaar is niet per definitie beter dan een VBO makelaar maar dat geldt ook andersom. Vroeger had de NVM makelaar een beter plaatsing op Funda maar dat is lang geleden rechtgetrokken waardoor de plaatsingen van NVM- en VBO makelaars gelijk zijn geworden.

Extra lid

VBO biedt de mogelijkheid voor een nevenvestiging of extra lidmaatschap. Dit is vooral handig bij een samenwerkingsovereenkomst/franchise van zelfstandige makelaars. De nevenvestiging mag een andere naam voeren dan de hoofdvestiging. De makelaar krijgt onder het hoofdlidmaatschap een extra lidmaatschap en is daarmee VBO-lid.

Hoe betrouwbaar is een VBO makelaar?

Verkoopmakelaar inschakelenDe betrouwbaarheid van een makelaar heeft niets met de brancheorganisatie te maken maar valt of staat met de makelaar zelf. Om de betrouwbaarheid van een makelaar vast te stellen is meer nodig dan alleen naar de aansluiting te kijken. Zo kun je recensies, beoordelingen en reviews bekijken maar ook dit is geen garantie om de beste makelaar binnen te halen. Nodig makelaars uit en laat je informeren. Zo kom je vanzelf tot een goede keuze.

Wildgroei aan nieuwe makelaars

Er is sinds 2016 een wildgroei aan nieuwe makelaars ontstaan die allemaal het zogenaamde zwarte goud hebben gevonden. De woningprijzen zijn gestegen en daarmee ook de verdiensten van de makelaars. Dat blijft niet onopgemerkt. De NVM noemt dit “cowboys” en wil strengere regels voor het toetreden van nieuwe makelaars in de makelaardij. Kijk dus verder dan je neus lang is en achterhaal hoelang de makelaar aan de weg timmert zodat je geen “cowboy” in huis haalt.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.

Woning gratis plaatsen via NLVERHUIST

 

 

Over de schrijver
Overzicht van allerlei artikelen, tips en adviezen over verhuizen en de makelaardij. Je vindt hier met name Blogs over een huis kopen en verkopen maar ook de laatste nieuwtjes en tips en tricks. Mocht je desondanks nog een vraag hebben stuur ons dan een bericht via het contactformulier.
Reactie plaatsen

Ontdek voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op button en ontvang een gratis waardebepaling

 Gratis Waardebepaling
Duizenden mensen gingen je voor