Geen overdrachtsbelasting meer voor starters in 2021

Geen overdrachtsbelasting.

Starters betalen in 2021 geen overdrachtsbelasting meer ook al is het woord starters hier niet helemaal op z’n plaats. Waar de overdrachtsbelasting voor jaren terug van 6 naar 2% ging wordt deze voor een bepaalde groep nu helemaal afgeschaft. Behoor jij tot die groep?

Ben je jonger dan 35 jaar en koop je voor jezelf een huis? Dat wil zeggen, ga je er dan zelf in wonen? Dan betaal je geen overdrachtsbelasting tenzij je huis na 1 april 2021 meer dan 400.000 euro kost. Beleggers en professionele kopers betalen vanaf 2021 8% overdrachtsbelasting.

Woningmarkt in balans?

Wie denkt dat dit de woningmarkt meer in balans helpt krijgt een koude douche. Volgens onderzoek gaan meer dan 50% van de kopers de besparing gebruiken om meer te bieden. Dat klink ook logisch omdat er nog steeds dramatisch weinig aanbod koopwoningen is. Wil je een huis bemachtigen zal je dus flink mee moeten bieden. De besparing op de overdrachtsbelasting geeft je deze mogelijkheid.

Ook is het nog maar de vraag of die verhoging naar 8% investeerders doet afhaken. Het is meer aannemelijk dat de huurder uiteindelijk voor deze kosten opdraait. Een investeerder koopt op basis van rendement en niet op emotie. Een simpel rekensommetje doet hem/haar beslissen of dit een slimme aankoop is waarmee geld kan worden verdiend. Het verschil van 6 procent (8% nu en 2% voorheen) doen waarschijnlijk investeerders niet besluiten af te zien van koop. Daarnaast koopt een investeerder vaak zonder financieringsvoorbehoud hetgeen erg interessant is voor verkopers.

Wil je als starter concurreren met investeerders zal je de hypotheekmiddelen aan moeten pakken. Het is te gek voor woorden dat je na een gesloten deal en getekende koopovereenkomst pas een hypotheek aan kan vragen. Dit moet op voorhand al geregeld zijn zodat een consument ook kan bieden zonder voorbehoud. Een soort garantie of toezegging waarmee kopers meer kans maken op een huis en zeker weten dat de hypotheek rondkomt/is.

Hoe de toekomst er ook uit komt te zien er is gewoon simpelweg te weinig aanbod. Dat geldt voor koop maar zeker ook voor huur. Dat door de maatregelen van de overheid de starters zijn geholpen betwijfel ik. Het enige voordeel wat ik vooralsnog zie is dat het hogere bod meegefinancierd kan worden indien de taxatiewaarde hoog genoeg is. Die 2% moest je voorheen zelf betalen maar als je nu 2% meer biedt kan het in de hypotheek vallen. Toch een klein voordeel dus.

Wil je weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Hieronder een stroomschema van de overheid.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en aankoopmakelaar