Hoe kan ik besparen op vaste lasten?
Besparen op vaste lasten.
Een steeds groter deel van je inkomen wordt in beslag genomen door de vaste lasten. De grootste maandlast is vaak de hypotheek of huur. Ook andere lasten stijgen vaak langzaam (of zelfs snel) mee. Daarnaast is het leven tijdens/na Corona duurder geworden en de vraag is of die lijn zich doorzet. Hieronder een aantal tips om op vaste lasten te besparen.
Check regelmatig je uitgaven
Het is geen leuke klus maar regelmatig een check doen hoe het ervoor staat is onmisbaar als je grip wilt krijgen op je vaste lasten. Minimaal eens per jaar alle inkomsten en uitgaven op een rij zetten geeft je een beter inzicht waarop je zou kunnen besparen.
Huur en Hypotheek
Verzekeren
We blijven echte Hollanders en verzekeren ons tegen van alles en nog wat. Ook hier is een taak om alles eens tegen het licht te houden. Met sommige zaken zijn we dubbel verzekerd terwijl we het zelf niet eens in de gaten hebben. Bekijk de risico’s en hetgeen je moet verzekeren. Dit is misschien niet de leukste klus maar kan je uiteindelijk geld besparen.
Energie
Je wordt er tegenwoordig mee doodgegooid al die energiebedrijven. Bij de één ben je nog goedkoper uit dan bij de andere. Wanneer je dan uiteindelijk de eindafrekening ontvangt kan het nogal tegenvallen. Je wordt soms gelokt met cadeaus maar uiteindelijk betaal je die vaak dubbel en dwars terug. Laat je niet paaien maar vergelijk op tarieven en voorwaarden. Vaak ontvang je als klant een korting wanneer je overstapt. Soms helpt het om elk jaar te vergelijken of de tarieven vast te laten zetten. Doe dit alleen wanneer er verhogingen aan zitten te komen. Wanneer een energieleverancier je voor lange tijd vast wil leggen, onderzoek dan de reden hiervoor. Soms is het te mooi om waar te zijn, en dat is het dan ook vaak.
Haal adapters uit de wandcontactdozen en laat niet alles op standby staan. Doe lampen uit die geen meerwaarde op dat moment hebben of zet lampen op 40 of 50% indien dat mogelijk is. Gebruik lampen met een laag energieverbruik. Kijk ook eens naar wel soort apparaten je in huis hebt en wat het stroomverbruik hiervan is. Die oude koelkast of diepvriezer in de schuur verbruikt soms meer stroom dan je lief is. Houd de koelkast of diepvriezer niet langer open dan nodig is. Vooral kinderen hebben er een handje van op deze apparaten veel langer open te laten staan dan nodig is.
Zet de verwarming een graadje lager en trek een trui aan wanneer het net iets aan de frisse kant is. Het onnodig verwarmen van ruimtes kost je geld waar je niets aan hebt. Ik heb het dan over de verwarming op slaapkamers, badkamer of berging. Ook de elektrische vloerverwarming in de badkamer hoeft niet altijd aan te staan. Nu we het toch over de badkamer hebben, douche niet langer dan nodig is. Sommigen kunnen uren onder de douche staan en dat is weggegooid geld. Dat geldt ook voor een bad. Een bad vullen met warm water kost nou eenmaal geld. Af en toe een bad nemen is heerlijk maar elke dag het bad vol laten lopen druk mee op verzwaring van de lasten. De verbruikslasten vallen eigenlijk niet onder de vaste lasten maar tellen op jaarbasis toch mee. Vooral wanneer je jaar in en jaar uit structureel te veel verbruikt of uitgeeft. Het totaal van gas, licht en water worden standaard opgenomen als vaste lasten omdat ze elke maand weer terugkomen.
Abonnementen
Weet jij eigenlijk wel welke abonnementen je hebt? Naast de gebruikelijke apps en TV-abonnementen vloeit er vaak geld weg aan abonnementen waar je niets mee doet of zelfs niet eens in de gaten hebt dat je ze hebt. Denk aan sponsoring van de sportschool waar je telkens naartoe wilt maar nooit gaat. Ook andere kleine abonnementen die van je creditcard worden afgeschreven kunnen bij opzegging toch per jaar een grote besparing opleveren. Maak eens een overzicht met alle uitgaven doe je aan abonnementen doet. Waarschijnlijk moet je bij sommige bedragen uitzoeken om welk abonnement het gaat. Beslis of je het écht nodig hebt, zo niet, zeg het dan op.
Conclusie:
Ik heb hier maar een paar zaken genoemd waarmee je kan beginnen om op vaste lasten te besparen. Begin met inzicht te krijgen in hetgeen je uitgeeft. Zolang je hier geen inzicht in hebt wordt het lastig om te besparen. Maak een overzicht met meerdere kolommen en gebruik kleurtjes voor structurele uitgaven die je doet maar eigenlijk niet nodig hebt.
Heb jij nog meer tips om te besparen? Zet ze in de reactie!
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.