Hoe kan ik op gas besparen?

Besparen op gas.

Het nieuws staat er vol mee. De stijgende gasprijs gaan we met z’n allen voelen in de portemonnee. Naast het vergelijken tussen energieaanbieders kunnen we zelf een handje meehelpen om minder gas te stoken.

Temperatuur verlagen

Een enkele graad lager levert je al een mooie besparing op. Daarnaast kun je de thermostaat alvast lager zetten voordat je naar bed gaat. Zelf heb ik de neiging om de thermostaat pas lager te zetten wanneer ik naar bed ga maar dat kan ook eerder. Je hoeft ook niet elke kamer te verwarmen. Ook bij goed geïsoleerde woningen blijft de warmte lang binnen. Speel hier een beetje mee en bekijk elke maand je gasverbruik. De meeste energiebedrijven bieden een app aan waar je het verbruik in kan zien.

Tochtsluizen

De gang zonder deur of de trapopgang zijn een soort tochtsluizen waardoor veel warmte verdwijnt naar andere ruimtes. Een trapopgang in de kamer kun je afsluiten door een deur of gordijn. Hiermee zorg je ervoor dat de warmte beneden blijft. Op natuurlijke wijze wil de warmte altijd naar boven en verdwijnt zo uit je woonkamer. Ook via een achterdeur of schuifpui waarmee je direct in de woonkamer belandt komt er veel koude lucht binnen. De Cv-ketel zal dan ook vrijwel direct aanslaan wanneer deze deur/schuifpui open en dicht gaat.

Radiatorfolie

Dit is eigenlijk een ouderwetse manier om te besparen maar wordt tegenwoordig steeds minder gebruikt. De radiatorfolie plaats je achter de radiator waardoor de warmtestraling wordt weerkaatst naar de ruimte in plaats van dat deze wordt opgenomen door de muur. Ook radiatoren die op de grond (voor een schuifpui) staan verliezen veel warmte via het glas. Ook hier kan radiatorfolie de oplossing zijn om te besparen op stookkosten.

De klokthermostaat

Met de klokthermostaat kun je tijdstippen aangeven en dagen instellen wanneer de verwarming aan of juist uit moet. (Lees verhogen/verlagen) Zo kun je niet vergeten de verwarming lager te zetten. Ook zijn er slimme thermostaten die signaleren wanneer je wel of niet thuis bent, of op afstand bedienen mocht je de deur uit zijn gegaan en opeens beseffen dat de kachel nog aan staat.

Onderhoud aan de Cv-ketel en installatie

Zorg ervoor dat de Cv-ketel maar ook de installatie goed is onderhouden. Dit verlaagt het gasgebruik en het aantal storingen. Het water op peil, de radiatoren ontluchten en de temperatuur instelling van het verwarmingswater controleren. Misschien kan die zelfs iets naar beneden. Alle kleine beetjes helpen.

Korter douchen

Douchen verbruikt veel gas en hier kan relatief veel op worden bespaard. Zet de thermostaat iets lager en douche iets korter. Zelf heb ik er een handje van om even wat langer onder de warme douche te staan. Dat kan ook wel wat korter wanneer je op gas wilt besparen. Daarnaast bespaar je met korter douchen op water.

Gordijnen dicht

Wanneer je de gordijnen op tijd dicht doet helpt dit mee aan het besparen op gas. Vooral wanneer je veel glas aan de achtergevel hebt. Via grote glasoppervlaktes verdwijnt warmte. Zorg er wel voor dat de gordijnen achter de verwarming langs gaan wanneer je een staande verwarming voor de schuifpui op de grond hebt staan.

Deuren dicht

Sluit deuren of gebruik deurdrangers. Hier zijn in de bouwmarkt simpele oplossingen voor te vinden. De kosten hiervoor zijn relatief laag en je zorgt ervoor dat warmte niet onnodig ontsnapt. Laat dus niet alle deuren openstaan en doe eerst de deur van bijvoorbeeld de woonkamer/gang dicht voordat je de voordeur opendoet.

Naden en kieren

Vooral bij oudere huizen kom je dit veel tegen. Veel naden en keuren waardoor het tocht. Gebruik tochtstrippen en dicht de naden en kieren om warmteverlies tegen te gaan.

Isoleer leidingen

Vooral op zolder zie je vaak dat de verwarmingsbuizen warmte uitstralen. Dat is natuurlijk verwarming voor de zolder maar wanneer je daar zelden komt is dit zonde. De warmte gaat dan verloren terwijl je die op andere plekken juist weer nodig hebt. Isoleer de verwarmingsbuizen.

Gebruik thermostaatkranen

Wanneer je een stapje verder wilt gaan kun je overwegen thermostaatkranen te gebruiken in alle ruimtes met uitzondering van de kamer waar de reguliere thermostaat hangt. Hiermee voorkom je dat er onnodig wordt gestookt. Wanneer je even de slaapkamer wilt verwarmen omdat het buiten erg koud is wordt vaak de radiatorkraan opengedraaid. Die staat dan vaak volop open terwijl een thermostaatkraan de temperatuur reguleert en dichtslaat wanneer de slaapkamer op temperatuur is. Dit geldt ook voor andere ruimtes.

Het vele thuiswerken zorgt ervoor dat ook het gasverbruik omhooggaat. Door hier slim mee om te gaan kun je veel op stookkosten besparen. Wist je dat ongeveer driekwart van je stookkosten voortkomt uit het verwarmen van je huis? Hier valt dus de meeste winst te behalen.

Warmtescan (verlies van warmte)

Over het algemeen verdwijnt de meeste warmte via het dak. Je dak isoleren heeft dus relatief veel effect maar er zijn ook andere plekken waar veel warmteverliezen kunnen ontstaan. Je zou kunnen overwegen om een warmtescan uit te laten voeren. De inspecteur komt met een camera langs om de warmteverliezen in kaart te brengen. Zo weet je precies op welke plekken er actie nodig is om de warmte verliezen tegen te gaan.

Conclusie:

Hierboven een aantal tips om op gas te besparen maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om dit te doen. Raadpleeg een expert om voor jou in kaart te brengen waar de warmteverliezen het grootst zijn en hoe je dat kan verhelpen. Denk eraan dat een goed geïsoleerd huis je geld kan opleveren ondanks de investering. Daarnaast help je met besparen op gas mee aan een betere wereld.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen:

Meer informatie over:

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie

Wist je dat…

Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.