Hoe vind ik een goede taxateur?

Waar op letten bij zoeken van een taxateur?

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het selecteren van een goede taxateur. Hieronder vertel ik je daar meer over.

Wat is het doel van de taxatie?

Bepaal eerst het doel, heb je een huis gekocht of wil je de hypotheek oversluiten? Gaat het om een erfenis of een bedrijfspand? Breng helder in kaart waarvoor je de taxatie nodig hebt. Overweeg je te verkopen dan heb je vaak geen taxatierapport nodig en is in de meeste gevallen een waardebepaling van een makelaar voldoende. Via NLVERHUIST vraag je makkelijk en snel een gratis waardebepaling aan.

Klik hier voor een gratis waardebepaling.

Waar kijkt de taxateur naar?

De taxateur kijkt onder andere naar vierkante meters, inhoud, de algehele staat van de woning maar ook het type, de ligging en perceel. Veel aspecten komen bij het uitwerken aan bod. Tegenwoordig valt daar ook duurzaamheid onder. Snap je iets niet? Vraag het dan gewoon aan de taxateur voordat je een afspraak maakt.

Is de taxateur wel gecertificeerd?

Tegenwoordig staan taxateurs ingeschreven bij het NRVT, dit is het taxatieregister voor taxateurs. Check daarnaast of de taxateurs staan ingeschreven bij VastgoedCert of SCVM. Tegenwoordig is het SCVM een makelaarsregister geworden en is inschrijving bij NRVT voldoende. In veel gevallen vraagt de geldverstrekker om een gevalideerd taxatierapport. Controleer of de taxateur is aangesloten bij een validatie-instituut zoals NWWI of Taxateursunie. Denk eraan dat voor een gevalideerd taxatierapport hogere kosten worden berekend.

Wat kost een taxatierapport?

Vraag van tevoren wat de kosten zijn van een taxatierapport zodat helder is wat en waarvoor je moet betalen. Sommige taxateurs vragen een extra vergoeding voor spoedtaxaties. Daarnaast moet je soms voor een appartement of een verbouwing extra betalen. Vraag om een all-in taxatietarief zodat je niet voor verrassingen komt te staan. In de opdrachtvoorwaarden die je moet tekenen staan de kosten vermeld. Controleer die goed voordat je akkoord geeft.

Welke gegevens heeft de taxateur nodig?

De taxateur zal je vragen om bepaalde gegevens, die kun je beter van tevoren opzoeken. Hierbij moet je denken aan verbeteringen of verbouwingen van de afgelopen 5 jaar. Daarnaast zijn de juridische gegevens zoals een eigendomsbewijs of aanvullende overeenkomsten nodig. Informeer de taxateur ook over afwijkende zaken zoals onderhandse aktes of contracten. Geef altijd eerlijk antwoord op de vragen die de taxateur stelt.

Hoe meet de taxateur de woning op?

De woning wordt opgemeten volgens de laatste NEN2580 norm. Alles lager dan 1,50 meter telt niet mee voor de Gebruiksoppervlakte wonen (woonoppervlakte). Het kan dus zijn dat de woning over minder vierkante meters beschikt dan waar je het voor hebt gekocht. De taxateur is zelf verantwoordelijk voor het vermelden van de juiste vierkante meters en inhoud.

Fiscaal voordeel

In de meeste gevallen is een taxatierapport aftrekbaar. Denk hieraan want het zou zonde zijn hier geen gebruik van te maken. Bewaar de factuur goed en laat je adviseren door je hypotheekadviseur. Ook je belastingadviseur kan je hiermee van dienst zijn.

Verschil taxatierapport een waardebepaling

In sommige gevallen is een taxatierapport niet nodig.  Bijvoorbeeld bij een huis verkopen is in de meeste gevallen een taxateur overbodig. Hiervoor kun je een gratis waardebepaling door een makelaar uit laten voeren.  Ga naar overzicht van makelaars en selecteer een makelaar indien je overweegt je huis te verkopen en graag de waarde van je woning wilt weten.

Hoe vraag ik een taxatierapport aan?

Via NLVERHUIST vraag je eenvoudig een taxatierapport aan of schakel je een taxateur in. Ga naar overzicht van taxateurs en klik op de plaats van je keuze. Staat je plaats er niet tussen? Vul dan op die pagina het contactformulier in en wij brengen je in contact met één of meerder taxateurs in jouw woonplaats. Alle taxateurs die via NLVERHUIST worden aangeboden zijn erkend, gecertificeerd en plaatselijk bekend.

Conclusie:

Stel het doel van de taxatie vast en laat je van tevoren goed voorlichten over de kosten en de werkwijze van de taxateur. Deze worden vastgelegd in de opdrachtvoorwaarden die je moet tekenen. Neem deze goed door voordat je akkoord geeft. Dat kan in de meeste gevallen online. Controleer of de taxateur gecertificeerd en gekwalificeerd is en de taxatie uit mag voeren. Raadpleeg bij twijfel je hypotheekadviseur.

> Vind taxateur voor een erkend taxatierapport

> Vind makelaar voor gratis waardebepaling

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie