Nieuw coalitieakkoord
Op 15 december 2021 is het dan eindelijk zover en hebben de partijen VVD, D66, CDA en Christen Unie het coalitieakkoord gepresenteerd. Ook heeft dit akkoord invloed op de woningmarkt.
Om de woningmarkt vlot te trekken worden er 100.000 woningen per jaar gebouwd. Hierin worden met name starters gesteund. Waar het nu voor starters bijna onmogelijk is geworden een huis te kopen zal het coalitieakkoord dit juist weer stimuleren. Ook de ombouw van kantoren naar woningen wordt gestimuleerd.
Verhuurdersheffing
De verhuurdersheffing wordt afgeschaft waarmee er een nieuwe fase wordt ingegaan. Het geld wat hiermee wordt bespaard zal worden gebruikt voor de bouw van nieuwe woningen en verduurzaming van wijken.
Premiewoningen voor starters
Er ontstaat een nieuw vorm van premiewoningen zoals we dat vroeger kenden. Wie kent er niet de premie A-woningen waarbij de overheid een handje meehielp. Dat staat nu weer op het programma zodat starters hiermee worden geholpen om toch een woning te kunnen kopen.
Isoleren van verhuurde woningen
Veel woningen zijn in Nederland nog slecht geïsoleerd. Vooral verhuurders besteden hier volgens de overheid te weinig aandacht aan. Om de isolerende maatregelen te stimuleren mogen slecht geïsoleerde woningen op termijn niet meer worden verhuurd.
Loan to value
De “loan to value” die de afgelopen jaren naar 100% is gegaan zal niet verder worden aangescherpt. Het blijft dus mogelijk om een hypotheek af te sluiten van 100% van de taxatiewaarde. De kosten koper moeten uit eigen middelen worden voldaan zoals nu ook al het geval is.
Belastingvrij schenken
Het belastingvrije schenken van een ton wordt afgeschaft. Ouders kunnen dus geen belastingvrije schenking meer doen aan hun kinderen voor de aankoop van een huis.
Verlaging sociale huur
Het kabinet verlaagt de sociale huur voor mensen met een lager inkomen en verhoogt stapsgewijs de huur voor mensen met een hoger inkomen tot de marktconforme huur. De maximale huurgrens wordt afgeschaft.
Kortom, er staan nogal wat plannen in het akkoord die gevolgen hebben voor verschillende partijen. Ook het huurstelsel zal worden aangepakt. De overheid is zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren en handelt daarnaar. Of dit tot het gewenste resultaat zal leiden is nog maar de vraag. Zo kampen veel sectoren met personeelstekort en stagneert de aanlevering van materialen. Ook zijn de materialen een stuk duurder geworden waardoor bij de vraag opkomt: Gaan we die 100.000 woningen per jaar dan wel halen? Goede intenties zijn er in ieder geval hetgeen altijd de eerste stap is.
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie