WAT BETEKENT ONDER BOD BIJ EEN HUIS?

De betekenis van “onder bod” bij een huis.

Je ziet een leuk huis voorbijkomen en overweegt een afspraak voor bezichtiging te maken. En dan opeens zie je dat de woning onder bod staat. Wat betekent dat?

Betekenis onder bod

Het woord zegt het eigenlijk al. De woning staat onder bod, dat betekent er is iemand, of zelfs meerdere potentiële kopers die een bod hebben gedaan. Er kan zelfs al een deal overeengekomen zijn. In de praktijk kunnen er verschillende situaties van toepassing zijn. Lees dit artikel om waarschijnlijk antwoord op al je vragen te krijgen.

Verschil in status

Een verkooptraject kent meerdere belangrijke ijkpunten zoals: TE KOOP, ONDER BOD, VERKOCHT ONDER VOORBEHOUD en VERKOCHT. In dit artikel gaan we dieper in op de achterliggende betekenis onder bod bij een huis.

De praktijk van onder bod staan

In de praktijk kunnen er verschillende varianten van toepassing zijn. De status onder bod kan op verschillende manieren worden gebruikt. Makelaars gaan hier op verschillende manieren mee om.

Voorbeeld 1 onder bod

De makelaar organiseert in overleg met de verkopers een open huis en stelt een deadline tot wanneer er kan worden geboden. De deadline is voorbij en de biedingen worden samen met de verkopers besproken. Een mooi moment op de woning de status “onder bod” te geven. In dit geval betekent dit, er zijn genoeg biedingen om uit te kiezen. Afspraken om de woning te bekijken worden niet meer gemaakt en de deal zal met één van de bieders worden gesloten.

Voorbeeld 2 onder bod

De makelaar plant losse bezichtigingen en één van de kijkers besluit een bod neer te leggen. De doelstelling hiervan is om in onderhandeling te komen. De verkoper gaat hierop in met een tegenvoorstel. Partijen zijn in onderhandeling en de verkoper verzoekt de makelaar zijn woning de status “onder bod” te geven. In dit geval betekent dit: Beide partijen zijn in onderhandeling en er worden geen afspraken voor bezichtigingen meer gemaakt. De bieder en de verkoper proberen in deze fase tot overeenstemming te komen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik Hier

Voorbeeld 3 onder bod

Koper en verkoper zijn op welke manier dan ook tot overeenstemming gekomen. Dat kan door een biedprocedure of door onderhandelingen. De deal is gesloten en de gegevens worden uitgewisseld om de koopovereenkomst te maken. De makelaar zet na het sluiten van de deal de woning “onder bod”.

In deze situatie betekent onder bod: Er is een mondelinge deal en de gemaakte afspraken worden op papier gezet. Nadat de stukken zijn getekend en de 3 dagen bedenktijd zijn verlopen zal de woning de status “verkocht onder voorbehoud” krijgen. De status “onder bod” is in dit geval de tussenfase tussen de deal sluiten en het verstrijken van de 3 dagen bedenktijd.

Onder bod betekent vaak “te laat”.

In alle gevallen worden er meestal geen afspraken voor bezichtigingen gemaakt en ben je te laat. Ik kom steeds vaker tegen dat mensen graag op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rondom deze woning en op de reservelijst geplaatst willen worden. Op zich logisch maar wanneer er meerdere bieders zijn maak je vaak geen enkele kans.

Kan ik de woning nog bekijken bij de status onder bod?

In de meeste gevallen niet, er staat niet voor niets “onder bod”. Hiermee wordt aan geïnteresseerden aangegeven dat één van bovenstaande situaties van toepassing is. Ben je dermate geïnteresseerd kun je de makelaar altijd een bericht sturen.

Mag ik nog een bod doen bij de status “onder bod”?

Een bod doen mag altijd, het is de vraag of de verkopers zich daardoor laten beïnvloeden. Wanneer je een bod doet en de woning nog niet hebt bekeken vind ik dat zelf ongeloofwaardig. De makelaar is wel verplicht je bod door te geven aan de verkoper. Deze bepaalt samen met de makelaar of ze iets met jouw bod gaan doen.

Conclusie:

De status “onder bod” zegt dat de woning onder bod staat, er kan zelfs al een deal zijn gesloten. Wil je nog kans maken en geloofwaardig overkomen moet je in iedere geval de woning hebben gezien voordat jij ook een bod doet. In de praktijk wordt het lastig om alsnog de woning te bemachtigen. Het is aan de verkoper maar ook in overleg met de makelaar hoe hier mee om te gaan mocht er nog een voorstel binnenkomen.

Bekijk ook het artikel: Hoe bod doen op een huis.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht