Wat zijn de voordelen van heteluchtverwarming?

Heteluchtverwarming en de voordelen.

Goede luchtcirculatie maar ook het filteren van de lucht zij bijvoorbeeld twee voordelen van heteluchtverwarming. Verwarmen en koelen met één systeem en snel een behaaglijke temperatuur wordt als zeer positief ervaren. Van luchtverwarming heeft iedereens wel eens gehoord maar wanneer je tijdens een bezichtiging erachter komt dat de woning over heteluchtverwarming beschikt wil je daar vaak toch wat meer over te weten komen.

Voordelen van heteluchtverwarming

Zoals hierboven genoemd is een goede luchtcirculatie één van de voordelen van heteluchtverwarming. Via roosters die zijn aangebracht in vloer, muur en zelfs plafond wordt er lucht in- en afgevoerd waardoor deze gaat stromen. Ook wordt er frisse lucht van buiten aangevoerd wat de kwaliteit van de lucht ten goede komt omdat is frisse lucht van buiten meer zuurstof zit. Hierdoor komt er frisse lucht in huis zonder dat je de ramen of roosters open hoeft te zetten.

Meer ruimte voor meubels

Meer ruimte en geen lelijke radiatoren in het zicht maar in plaats daarvan roosters. Radiatoren zijn soms een doorn in het oog en worden op de gekste plekken geplaatst. Zelf heb ik bijvoorbeeld een grote radiator (redelijk laag) precies voor het raam van de schuifpui staan. Geen gezicht en enorm irritant. Met heteluchtverwarming of vloerverwarming zou dit zijn opgelost. Ook staan of hangen radiatoren soms op plekken waar je bijvoorbeeld een kast neer wilt zetten. Dat lukt dan niet tenzij je de radiator verplaatst. Bij heteluchtverwarming moet je rekening houden dat je er geen spullen opzet maar de roosters zijn klein dus dat geeft in de meeste gevallen geen problemen.

In de zomer heb je het vaak wat koeler in huis. Dat kan ik me nog goed herinneren want vroeger hadden we zelf heteluchtverwarming. Dat was een enorme ketel die apart in een soort van ketelhok/berging was geplaatst. Die nam enorm veel ruimte in beslag maar de afmetingen van heteluchtketels zijn tegenwoordig een stuk kleiner net zoals de CV-ketels deze verandering hebben doorgemaakt.

Droge lucht bevochtigen

Via luchtverwarming kan de lucht droog aanvoelen en de luchtvochtigheidsgraad naar beneden gaan. Hiervoor zijn diverse oplossingen zoals een bevochtiger ertussen plaatsen. Aan radiatoren werden vroeger nogal eens bakjes met water gehangen om de luchtvochtigheidsgraad op peil te houden. Bij beide systemen kan je te maken krijgen met droge lucht.

Koelen door heteluchtverwarming

In de zomer is heteluchtverwarming over het algemeen koeler dan een CV-installatie. Indien van toepassing zijn er speciale airco units die ertussen geplaatst kunnen worden zodat er koude(re) lucht de woning in komt. Je hoeft dan geen extra lawaaierige airco unit in de kamers te plaatsen die ook nog eens veel energie verbruiken. Dat is ook een van de voordelen. Meestal heb je in elke ruimte een rooster en daarmee ook koeling. Je kunt de rooster dicht of opendoen om zo een beetje de temperatuur te bepalen. De thermostaat zit meestal in de woonkamer.

Geluid

Luchtstroming die tegen kanten botst of door roosters gaat, kan zorgen voor geluid. Meestal hebben we het over geruis op gepiep. Dat gepiep komt vaak door roosters die dicht zijn en hierdoor geluid produceren wanneer er toch ergens door een kiertje de lucht stroomt. De ouderwetse roosters zijn voorzien van een soort tandwieltje waaraan je kan draaien om het rooster dicht of open te doen. Wanneer je die lang niet gebruikt gaan je wat stroef.

Onderhoud van heteluchtverwarming

Waar je de CV-ketel gemiddeld één keer in de 18 maanden moet onderhouden heeft de heteluchtketel ook onderhoud nodig. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan het vervangen of schoonmaken van de filters. De roosters worden meestal 1 á 2 keer per jaar vervangen. Dit kan je zelf doen. De kosten van beide systemen wat betreft het overige onderhoud zullen nagenoeg gelijk zijn. De lucht die binnenkomt is gefilterd tenzij je geen onderhoud pleegt. Schonere en gefilterde lucht is eveneens een voordeel van heteluchtverwarming.

Daarnaast is luchtverwarming sneller op temperatuur en behaaglijk warm. Bij radiatoren duur dit veel langer omdat het opgewarmde water eerst door de radiatoren moet stromen om warmte af te geven. Het systeem van luchtverwarming is dus veel sneller en kan tegenwoordig met andere systemen worden gecombineerd.

Nadelen van heteluchtverwarming

Nadelen naast de grote buizen, roosters op de gekste plekken en die stroef kunnen gaan kan ik zelf niet echt opnoemen. In dit artikel heb ik mijn eigen ervaring maar ook de ervaringen van klanten verwoord.

Huis kopen met heteluchtverwarming

Wil je een huis kopen met heteluchtverwarming? Raadpleeg dan de aankoopmakelaar om je verder te informeren. Ook is het van belang om bouwjaar en onderhoud helder te hebben. Je zit er niet op te wachten om direct na de overdacht bij de notaris onderhoud te moeten plegen of de ketel te vervangen. Controleer dus deze zaken. Dat geldt overigens ook voor een CV-ketel. Daar kun je dan rekening mee houden met je bod.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energielabel en hypotheekadviseur