Hoe gebruik je de overwaarde van je huis?

Steeds meer woningbezitters zijn op zoek naar mogelijkheden om de overwaarde in hun huis ten gelde te maken of op een andere manier te kunnen gebruiken. Maar hoe doe je dat en wat kun je daarmee? Vooral de doelgroep vanaf circa 50 jaar zijn hiernaar op zoek.

Steeds vaker alternatieven gezocht voor de overwaarde

Vanwege het lage aanbod en de alsmaar stijgende huizenprijzen worden er alternatieven gezocht om de overwaarde op te nemen of opnieuw te investeren. Verduurzamen of de woning levensloopbestendig te maken zijn steeds vaker hetgeen de woningeigenaar voor kiest. Door de lage rente wordt er ook steeds vaker gekozen voor oversluiten van de hypotheek in combinatie met verbouwing. Steeds vaker voer ik taxaties uit waarbij de huidige eigenaar ervoor kiest een verbouwing door te voeren.

Hieronder een aantal vragen over de overwaarde en hoe je die kan gebruiken.

Kan ik naar een goedkopere koopwoning?

Niet zelden kiest een verkoper ervoor het huis te verkopen en een kleiner huis weer te kopen. Vaak zitten er bij senioren een enorme overwaarde in de woning die er op die manier kan worden uitgehaald. De kinderen zijn de deur uit en sommige ruimtes worden niet of nauwelijks gebruikt. De stap naar een kleiner huis kan dan een goede optie zijn. Doordat deze doelgroep in sommige gevallen geen of weinig hypotheek nodig hebben maken ze meer kans op de woningmarkt. Bij een huis verkopen kies je graag voor zekerheid. Dus wanneer iemand biedt die geen financieringsvoorbehoud hoeft en ook nog eens nagenoeg de hoogste bieden is, is de keuze snel gemaakt.

Kan ik mijn huis verkopen en gaan huren?

Hiermee vervalt de hypotheek en wordt de gehele overwaarde uit de woning gehaald. Dit geld is vrij te besteden en biedt mogelijkheden om op een andere manier zoals beleggen te investeren. Denk wel aan de fiscale gevolgen en laat je vooraf goed informeren. De huurprijzen zijn hoog dus ook daarvoor is het slim om een meerjarenplan op te stellen. Hierbij breng je het verschil tussen in de koopwoning blijven wonen of een huurwoning betreden in kaar.

Kan ik een voorschot op de overwaarde van mijn huis nemen?

In sommige gevallen is dat mogelijk, bespreek dit met je bank of hypotheekadviseur. Zo’n hypotheek is de opeet- of verzilverhypotheek. Je neemt als het ware een extra hypotheek op de overwaarde. Een deel van deze overwaarde neem je dan op en kun je voor andere doeleinden gebruiken. Hiermee worden in de meeste gevallen de maandlasten wel hoger.

Kan ik de hypotheek oversluiten?

Dit is waar veel woningbezitters voor kiezen. De huidige rente is laag en de toekomstige droomwoning is ver te zoeken. De huidige woning bevalt goed en blijven wonen is de beste optie. Het kan zijn dat je nog een hypotheek met een hogere rente hebt waarbij oversluiten aantrekkelijk is. Hiermee gaan je maandlasten naar beneden maar let er wel op dat veel banken een boeteclausule hebben opgenomen in de voorwaarden wanneer je de hypotheek over wilt sluiten naar een lagere rente. Gelukkig is deze boete aftrekbaar waardoor je een klein fiscaal voordeel geniet.

TIP: Ga naar overzicht hypotheekadviseur >>

> Raadpleeg een hypotheekadviseur

Kan ik met de overwaarde m’n huis verbouwen?

Dit is waar veel woningeigenaren voor kiezen. De hypotheek wordt verhoogd en het geld wordt gebruikt voor verbeteren of verbouwen. Ook kiezen veel mensen ervoor de woning alvast te verduurzamen. Vooral een combinatie van een hypotheek met hogere rente oversluiten naar een lagere rente in combinatie met verbouwen kan een goede optie zijn. Bespreek dit met je adviseur en zet de mogelijkheden op een rij.

Zijn er kosten verbonden aan het oversluiten van een hypotheek?

Wanneer een hypotheek wordt aangepast moet je rekening houden met notaris– en advieskosten. In veel gevallen zal de woning getaxeerd moeten worden door een erkende taxateur. Ook de boeterente incl. het fiscale voordeel moet je meenemen in je berekening. Niet alle hypotheken zijn hier geschikt voor.

Conclusie:

Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten maar daarvoor moet je wel even een onderzoekje doen. Schakel hiervoor een goede hypotheekadviseur is die met je meedenkt. Niet alle hypotheken zijn geschikt voor oversluiten en denk aan de kosten die daarmee zijn gemoeid. Ook de boeterente en advieskosten zijn belangrijk om in kaart te brengen. Overweeg je de volgende stap naar een kleinere woning te zetten schakel dan een verkoopmakelaar in voor een gratis waardebepaling met adviesgesprek. Je woning aanbieden via NLVERHUIST is natuurlijk een goede optie.

Plaats je woning kosteloos op NLVERHUIST >>

> Meer informatie over gratis plaatsing

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook naar: Energielabel en verhuisplanner