Hoe kom ik erachter of woonoppervlakte huis klopt?

Afwijken van woonoppervlakte.

Over de afmetingen en de woonoppervlakte van woningen is nog steeds veel te doen. Ligt het aan de manier van meten? Of wordt dit bewust gedaan? Laten we een paar voorbeelden noemen.

  • Achter ons huis staat een woning die exact hetzelfde is dan ons huis. Toch is die woning op internet ineens 9 m2 groter dan die van ons. Dat is toch raar?
  • Toen wij die woning jaren geleden kochten werd er in de brochure 140 m2 vermeld maar nu we weer willen verkopen is onze woning 12 m2 kleiner. Hoe kan dat?
  • Bij de gemeente staat de woning voor 175 m2 geregistreerd maar nu ik het meetrapport ontvang is de woning opeens maar 147 m2 groot. Dat snap ik niet.

Het is ook niet uit te leggen aan kopers en verkopers dat er in het verleden met meerdere maten werden gemeten en dat de getallen bij de gemeente regelmatig niet kloppen. Veel woningen die enkele jaren geleden zijn verkocht wijken af. Deze woningen zijn vaak nog wel ergens te vinden op internet omdat alles wat je op internet plaatst wel ergens is terug te vinden.

Vroeger was alles…

Ook in de systemen van makelaars komen deze woningen naar voren, “vroeger” werd het woonoppervlak met een korreltje zout genomen of bewust iets hoger aangehouden om zo de woning interessanter te maken omdat “zoekers” nu eenmaal vaak vanaf bijvoorbeeld 100 m2 woonoppervlakte zoeken. Al die data is tegenwoordig voor makelaars beschikbaar. Echter de betrouwbaarheid wordt aanzienlijk lager wanneer de woonoppervlakte niet klopt. Die data kun je dan ook eigenlijk niet gebruiken.

Verschil in gemeentelijke vierkante meters

Het (grote) verschil komt door de huidige uniforme manier van meten. De gemeente meet de woning niet op en maakt op een andere manier gebruik van vierkante meters. In veel gevallen rekent de gemeente alles mee. Ook de garage die geen woonoppervlakte is. Daarnaast zijn woningen soms uitgebouwd en is dit niet aangepast bij de gemeente. Wat kun je met die getallen? HELEMAAL NIETS!

Hoe moet het dan wel?

Er bestaat tegenwoordig de NEN 2580 norm. Makelaars zijn verplicht conform deze norm op te meten. De manier van meten is exact vastgelegd maar op de een of andere manier komen we nog steeds afwijkingen tegen. Alles onder de 1.50 meter telt niet meer mee en uitsparingen zoals een trapgat zijn “nieuwe” regels voor. Ook op de zolderruimte gaat het nogal eens mis want een zolderruimte zonder vaste trap telt ook niet meer mee. Toch kom ik het nog steeds tegen dat makelaars deze meerekenen.

Uitsluiten aansprakelijkheid van de makelaar

Het is te gek voor woorden maar ik kwam laatst een koopovereenkomst tegen waarin de makelaar een uitsluitingsclausule voor het opmeten conform NEN 2580 had opgenomen. De makelaar probeerde zich hiermee in te dekken dat hij niet aansprakelijk kon worden gehouden voor het foutief vermelden van de woonoppervlakte. Gewoon te gek voor woorden en dat houdt natuurlijk nooit geen stand voor een rechtbank.

Kadastergegevens

Veel kopers en verkopers denken dat de m2 woonoppervlakte uit het kadaster worden gehaald. Dat is onjuist. Het kadaster geeft alleen informatie over de perceelsgrootte. In de meeste gevallen klopt de perceelsgrootte exact. In de oude akte van levering staat ook de perceeloppervlakte vermeld. Mocht er een klein verschil tussen de vermelde perceelsgrootte en de werkelijkheid bestaan kun je daar als koper geen rechten aan ontlenen. In de koopovereenkomst staat ook meestal vermeld dat deze afwijking niet leidt tot enige verrekening tussen partijen.

Hoe kom ik erachter dat de woonoppervlakte wel of niet klopt?

Meten, meten en meten! Dat is de enige manier om de woonoppervlakte correct te vermelden. Gewoon meten en vermelden op een meetstaat. Die gegevens worden dan weer vermeld in het meetrapport. Tegenwoordig laten makelaars de woningen vaak door een externe partij opmeten. Het is maar de vraag of die inmeter op de juiste manier meet en de correcte afmetingen vermeld.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

TIP: Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Aankoopmakelaar en huis verkopen