Hoe maak ik zelf foto’s van mijn huis?
Zelf foto’s van mijn huis maken.
Kwaliteit kost geld maar geen kwaliteit kost kapitalen! Met dit in je achterhoofd begin je met de voorbereiding om je huis te kunnen fotograferen.
Ruim op
Onze verzamelwoede zorgt er dikwijls voor dat het hele huis vol staat met spullen en geen plekje onbenut laten. De eerste stap is altijd opruimen. Potentiële kopers komen graag in een huis waar alles goed te zien is in plaats van een weg te banen door allerlei spullen. Ruim op en laat je huis zien, in plaats van je spullen.
Eenheid
De plaatjes op internet zien de mensen achter elkaar. Wanneer er allemaal verschillende en zelfs felle kleuren aanwezig geeft dit onrust voor de kijker. Saus die muur en haal posters weg die voor onrust zorgen. Zorg voor eenheid in de presentatie.
Welk soort camera moet ik gebruiken?
Er zijn verschillende camera’s op de markt maar ook de mobiels maken tegenwoordig fantastische foto’s. Waarschijnlijk heb je al honderden, zo niet duizenden foto’s gemaakt. Je hebt dus al genoeg ervaring om er iets moois van te maken. Neem hier de. Tijd voor en verwacht niet dat je binnen een paar minuten het hele huis hebt gefotografeerd.
De belangrijkste foto
Op zich zijn alle foto’s belangrijk en je hoeft niet altijd alles te laten zien maar eentje springt eruit. Dat is de voorste/eerste foto die mensen te zien krijgen. In de meeste gevallen is dat een foto van de voorgevel. Maak de tuin netjes, haal onkruid tussen de tegels weg en veeg de stoep. De eerste indruk telt! Fotografeer de voorzijde met de zon in de rug en besteed hier voldoende tijd aan. Je wilt dat mensen doorklikken, dus zorg ervoor dat ze dat doen. Geen auto’s erop en niet te veel straat. Is dit onmogelijk in een smalle straat zorg er dan voor dat er geen kentekens zichtbaar zijn of haal deze later met bijvoorbeeld Photoshop weg. Maak meerdere foto’s van de voorzijde zodat je later een goede keuze kan maken.
Licht
Dit is naast een net huis één van de belangrijkste zaken. Zorg voor voldoende licht en doe bijvoorbeeld de lampen aan. In de praktijk blijkt dat de buitenfoto’s er vaak heel mooi uitzien maar de binnen foto’s wat aan de donkere kant. Zorg voor voldoende licht en ga niet tegen de zon in fotograferen die naar binnen schijnt. Professionele fotografen fotograferen binnen liever zonder dat de zon naar binnenkomt. Dus een bewolkte dan voor binnen foto’s is prima.
Rechtopstaand of liggend?
De meeste websites zijn gemaakt voor liggende foto’s, hiermee krijg je meer “huis” gevangen in één beeld. Af en toe een rechtopstaande foto kan wel zoals van het toilet, maar gebruik dit zo min mogelijk. Een andere manier is om in een fotobewerkingsprogramma twee rechtopstaande foto’s te combineren tot één liggende. Kijk ernaar op welke website of websites je de woning aan wilt bieden en maak daarna je keuze. Via NLVERHUIST kun je gratis je huis plaatsen en zijn liggende foto’s gewenst. Rechtopstaande foto’s kunnen ook worden geplaatst maar dan zie je grijze ruimte naast de foto’s. Zie voorbeeld.
Vanaf welke hoogte moet ik fotograferen?
Niet te hoog en niet te laag. Toen ik ooit begon als makelaar maakte ik zelf de foto’s. Het kon niet hoog genoeg en ik had zelfs een camera gekocht met een klapscherm zodat ik de handen hoog in de lucht kon brengen om te fotograferen. Dat is niet de juiste manier. De stelregel is 1 meter vanaf de grond of iets hoger. Zo breng je de ruimtes realistischer in beeld. De kijker kijkt liever in een recht beeld dan vanaf een hoger gedeelte. Houd de camera dus niet te hoog en zorg ervoor dat je recht fotografeert.
Spiegels en ramen
Ramen en spiegels moeten natuurlijk mooi schoon zijn maar zorg ervoor dat je hierin zelf niet zichtbaar bent. Voor taxaties maak ik zelf de foto’s en dan zie ik mezelf regelmatig in de spiegel of ramen staan. Met een stapje naar links of rechts verdwijn ik dan uit beeld. Denk hierbij aan spiegels in toilet en badkamers, kasten op de slaapkamers en de grote ramen aan de buitenkant. Afhankelijk van de stand van de zon heeft dit meer of minder invloed op je zichtbaarheid.
Huisdieren en…
Hoe mooi is het om een huisdier te fotograferen maar zorg ervoor dat ze niet in de presentatie komen. Doe ook de spullen van je huisdier even aan de kant. Kopers zijn hier soms allergisch voor of houden hier niet van. Wanneer je zelf geen dierenvriend bent kan dit averechts werken en dat is niet wat je wilt. Dat geldt ook voor persoonlijke foto’s. Ruim ze op en hang er iets anders voor terug of laat ze helemaal weg.
Ga voor alle verkooptips naar: https://nlverhuist.nl/onmisbare-tips-huis-verkopen/
De toiletruimte en badkamer
De toiletruimte is soms een verzamelplek voor spullen terwijl deze juist netjes en opgeruimd moet zijn. Haal zoveel mogelijk spullen weg en doe de wc-bril inclusief klep helemaal dicht. Rol de closetrol netjes op en haal zeepbakjes en felle handdoeken weg. Maak deze ruimte neutraal. Dus ook de mat op de grond is overbodig. Ditzelfde geldt voor de badkamer.
Wat is de Eye-catcher van je huis?
Soms hebben huizen mooie details of brengen ze iets extra’s. Kies ervoor om hier meerdere foto’s van te maken zodat je later kan kiezen welke foto je wilt plaatsen.
Logische volgorde en plattegronden
Neem online kijkers mee door je huis en maak hier een logische volgorde van. Ik hoor wel eens van mensen dat ze soms geen idee van de indeling hebben van een huis. Door de foto’s op logische wijze achter elkaar te presenteren voorkom je dit. Zelf vind ik dat plattegronden er standaard bij horen. Dan is de indeling ook direct duidelijk.
Een logische volgorden is bijvoorbeeld eerst de voorzijde buiten, begane grond, eerste verdieping, tweede verdieping en als laatste de achterzijde en omgeving. Soms wordt ervoor gekozen om de achtertuin direct achter de begane grond te plaatsen maar dat die keuze is aan jou. Bekijk zelf meerdere foto’s van andere woningen zodat je een idee hebt hoe anderen dit doen.
Conclusie:
Foto’s kun je tegenwoordig prima zelf maken maar besteed hier voldoende aandacht aan. Het is een gemiste kans wanneer iemand je huis weg klikt doordat de foto’s rommelig of te donker zijn. Een huis kopen is gevoel en dat geldt ook voor de foto’s. Mooie foto’s geven je een bepaald gevoel waardoor interesse wordt gewekt. Andersom is dat ook zo.
Wil je liever de fotografie en/of plattegronden uitbesteden? Ga dan naar de bestelpagina voor meer informatie.
Wij wensen je veel succes!
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen:
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Meer informatie over:
- Een huis verkopen
- Een gratis waardebepaling
- Een huis kopen
- Je woning zelf aanbieden
- Je huis zelf verkopen (Stappenplan)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie
Wist je dat…
Wist jij dat je jouw woning gratis op onze aanbodsite aan kan bieden? Gewoon zonder enige verplichting en kosteloos je woning plaatsen op NLVERHUIST. Klik nu op de button voor meer informatie.