Hoe kun je een verbouwing financieren?
Verbouwing financieren.
Je woont al jaren met veel plezier in je woning en je huis verkopen is geen optie. Verbouwen dan maar, maar waarmee betaal ik dat? Verbouwen is nog nooit zo populair geweest en iedereen kent wel iemand die met het verbouwen of verbeteren van z’n huis bezig is maar wat zijn de financiële opties?
Spaargeld aanwenden
Je hebt flink gespaard en overweegt de verbouwing hiermee te financieren. Nadeel hiervan is dat je de buffer voor tegenslagen kwijt bent. Het voordeel is dat je niets extra’s hoeft te lenen.
Persoonlijke lening
Verbouwen of verbeteren met een persoonlijke optie is ook een mogelijkheid maar de rente is een stuk hoger dan bij een hypotheek. Voordeel is dat je geen advies- en taxatiekosten hoeft te betalen. Ook is de notaris niet nodig bij het aangaan van een persoonlijke lening. Ook is de rente die je over de persoonlijke lening betaalt niet aftrekbaar voor de belastingdienst.
Verhogen- of een tweede hypotheek
Je kan de huidige hypotheek onder door de bank gestelde voorwaarden misschien verhogen of een tweede hypotheek afsluiten voor de verbouwing. Inkomensnormen en het nakomen van de verbouwingsplannen is een eis. Overleg met de hypotheekadviseur welke mogelijkheden op jou/jullie van toepassing zijn.
TIP: Vraag bij één van de adviseurs een hypotheekgesprek aan >
Taxatierapport
Wanneer je een verbouwing wilt financieren door middel van een hypotheek heb je een taxateur nodig die een taxatierapport voor je opmaakt. Hierin wordt de waarde vóór verbouwing en ná verbouwing vermeld.
Bouwdepot
Bij de verbouwing kan er ook een verbouwingsdepot worden geopend waarmee de betalingen voor de verbouwing(en) worden gedaan.
Verbouwen of verhuizen?
Dit is een vraag die me regelmatig wordt gesteld. Wanneer je op een fantastische plek woont en er voldoende mogelijkheden zijn voor verbouwing of verbetering is dat een serieuze optie om te overwegen. Die keuze zal je zelf moeten maken maar waarom zou je verhuizen als je prettig woont. Natuurlijk kan je de verhuismogelijkheden verkennen en beslissen om te verkopen. Houd er rekening mee dat een huis verkopen maar ook een huis kopen extra kosten met zich meebrengt.
Wat is mijn huis na verbouwing waard?
Ook deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Is mijn huis na verbouwing wel meer waard en haal ik de investering er wel weer uit? Hierbij kun je kijken naar de investering die je moet doen en wat de waarde na verbouwing is. Een makelaar of taxateur kan dat goed voor je berekenen en inschatten.
Duurzaam en subsidie
Wanneer je duurzaam verbouwt en energiebesparende maatregelen neemt zijn er afhankelijk van je situatie mogelijkheden voor subsidie. Ook zijn er dan leningen beschikbaar met aantrekkelijke voorwaarden. Bespreek deze mogelijkheden met je hypotheekadviseur en neem het milieu mee in je overweging. Zonnepanelen zijn tegenwoordig erg populair.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en energie