Hoe vind ik een goede bouwkundig inspecteur?
Bouwkundige keuring.
Is een bouwkundige keuring verplicht?
Nee, een bouwkundige keuring is niet verplicht maar soms wel aan te raden. Schakel bij twijfel altijd een bouwkundig inspecteur in. Wanneer je niet goed bouwkundig onderlegd bent of twijfelt aan een huis is het raadzaam een bouwkundig inspecteur in te schakelen. Deze kan je behoede voor een “slechte” aankoop. Vooral bij oudere huizen komen nog wel eens gebreken naar voren die je van tevoren niet hebt gezien.
Wat doet een bouwkundig inspecteur?
De bouwkundig inspecteur neemt de woning op en bekijkt de bouwkundige aspecten van een woning. Deze worden vervolgens beoordeeld op de huidige staat. Daarnaast volgt er een advies wanneer te herstellen of te vervangen. Vervolgens worden bij de meeste bouwkundige onderdelen bedragen vermeld voor herstelkosten. Hierbij wordt uitgegaan van directe herstelkosten of herstelkosten op langere termijn. Hiermee weet je precies wat de kosten op korte termijn zijn en waar je in de toekomst rekening mee moet houden.
Het bouwkundig rapport
De bevindingen van de inspecteur worden vastgelegd in een bouwkundig rapport. Dit gebeurt per onderdeel en in veel bouwkundige rapporten worden er foto’s toegevoegd. Zo kun je precies zien hoe het gebrek eruit ziet en waar het te vinden is. De bedragen worden per onderdeel vastgelegd en opgeteld. Zo weet je exact op welk bedrag je uitkomt.
Ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst
Je kunt bij de koop van een woning de woning vooraf laten keuren. Daarin zijn verschillende scenario’s mogelijk. Je kunt een voorbehoud bouwkundige keuring op laten nemen in de koopovereenkomst maar geef dan wel exact aan welk bedrag de keuring niet te boven mag komen. Vermeld hierbij de datum tot wanneer er kan worden ontbonden en het maximale bedrag. Vermeld hierbij ook om welk soort bedrag het hier gaat. Meestal zijn dat de directe herstelkosten. Laat je hierin adviseren door een aankoopmakelaar.
Eerst keuren dan tekenen
Zelf ben ik er voorstander van een huis eerst te laten keuren en daarna de koopovereenkomst te tekenen. In een verkopersmarkt is het soms slimmer om alvast te tekenen en een ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring op te nemen. Hiermee voorkom je dat de verkoper zich bedenkt en alsnog aan iemand anders verkoopt.
De bouwkundige inspecteur als adviseur
De inspecteur is ook jouw adviseur, ga daarom zelf als koper altijd mee met de keuring zodat je gericht vragen kunt stellen. Wanneer je achteraf het bouwkundig rapport ontvangt weet je ook precies waar het over gaat. Neem een kladblok mee en schrijf belangrijke zaken op. Ook op het gebied van energie kunnen bouwkundige inspecteurs je vaak adviseren.
Er zijn verschillende keuringen en benamingen zoals:
- Aankoopkeuring
- Opleveringskeuring
- Bouwkundige vooropname
- Kopersbegeleiding
- NHG-keuring
- Meeloopkeuring
Bepaal samen met de bouwkundig inspecteur het doel van de taxatie en geef aan waarvoor je het bouwkundig rapport nodig hebt. De inspecteur zal je adviseren welk soort rapport of keuring je nodig hebt.
Vraag bouwkundig rapport aan
Via NLVERHUIST vraag je makkelijk en snel een bouwkundig rapport of een offerte aan. De bouwkundige inspecteurs zijn gecontroleerd op betrouwbaarheid zodat je zeker weet dat je kiest voor een goed partij.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en huis kopen