Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik vanaf 1 april 2021 betalen?
Waar kopers sinds 1 januari 2021 tot 35 jaar en tot 1 april nog 0% overdrachtsbelasting betaalden is aan deze maatregel een maximum gesteld. De vrijstelling geldt tot 400.000,- euro waarbij je hiervan eenmalig gebruik mag maken.
Huidige voorwaarden per 1 april 2021:
- Nog geen 35 jaar (18-35)
- Kopen voor zelfbewoning
- Koopsom/waarde onder 4 ton
- Eenmalig gebruik van de regeling
Let hierbij op dat alles bij elkaar opgeteld wordt zoals de garage, schuur, grond en overige aanhorigheden. Deze mogen bij elkaar niet duurder zijn dan 400.000,- euro.
Wanneer één van beiden niet voldoet aan de gestelde voorwaarden kan op die persoon een andere regeling van toepassing zijn. Koop je dus samen kan het zijn dat voor beiden een ander tarief naar ratio van eigendom van toepassing is. Raadpleeg daarvoor je hypotheekadviseur of notaris.
Voorbeeld 1:
Je koopt samen een huis, met de leeftijden van 34 en 37, en de koopsom van het huis is 415.000 euro. Kopers hebben hier dus geen recht op vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.
Voorbeeld 2:
Leeftijd wederom 34 en 37 en de koopsom is € 380.000,-. De persoon van 34 heeft recht op de vrijstelling maar de persoon van 37 niet. In dit geval kopen ze samen en ieder voor de helft. Met andere woorden, degene die aan de voorwaarden voldoet heeft recht op de vrijstelling en de andere persoon niet.
Beleggers:
Volgens de overheid zit de investeerder de kopers voor eigen bewoning in de weg en moeten de beleggers vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting betalen. Waarschijnlijk laten beleggers zich hierdoor niet tegenhouden maar de eigenbewoningsplicht zal langzaam z’n intrede doen. Hierdoor zal de belegger ontmoedigd worden.
Nog meer vrijstelling voor overdrachtsbelasting
Er zijn nog meer regelingen met betrekking tot de overdrachtsbelasting waar je in sommige gevallen vrijstelling kan krijgen. Denk hierbij aan het tegelijkertijd overdrachtsbelasting en btw betalen. Of bij stedelijke herstructurering of ruilverkaveling. Bedrijfsoverdracht aan familieleden of wanneer je een landgoed koopt. Kijk voor de voorwaarden op de website van de belastingdienst.
Bij een huis kopen betaal je indien van toepassing, bij de notariële overdracht bij de notaris, de overdrachtsbelasting. Deze wordt verrekend op de nota van afrekening. De notaris geeft aan de belastingdienst door of, wat je moet betalen. De akte wordt ook naar de belastingdienst gestuurd. Let wel op dat wanneer er door de notaris geen akte wordt opgemaakt, bijvoorbeeld bij economisch eigendom je binnen 1 maand na verkrijging in eigendom je de belastingdienst hiervan op de hoogte moet stellen. Het economisch eigendom is een gebruiksrecht waarbij de juridische eigendom in de handen van iemand anders is.
Conclusie:
Om voor vrijstelling overdrachtsbelasting in aanmerking te komen moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Bekijk dus goed van tevoren welke situatie op jou van toepassing is en raadpleeg hiervoor een hypotheekadviseur, notaris, makelaar of aankoopmakelaar.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Energielabel en verkoopmakelaar