Koper overlijdt vóór de overdracht huis, wat nu?
Overlijden voor oplevering huis.
Af en toe komt het voor dat een koper overlijdt vóór de overdracht. Gelukkig niet zo vaak maar met Covid-19 is hiermee de kans wel groter geworden en we weten ook niet wat de toekomst gaat brengen met betrekking tot virussen en andere doodsoorzaken. Het blijft verstandig om hierbij stil te staan ook al is dit geen leuk onderwerp.
Het kan ingewikkeld worden wanneer de koper overlijdt na het tekenen van de koopovereenkomst maar vóór de overdracht. De koop is hiermee niet automatisch van de baan. Als een koper van een huis overlijdt voordat de overdracht bij de notaris heeft plaatsgevonden, gaan de rechten en verplichtingen over op zijn erfgenamen.
De erfgenamen
De erfgenamen komen dus in de plaats van de overleden koper, zij zullen de rechten en plichten van de getekende overeenkomst na moeten komen. Dat betekent dat de deal door moet gaan en de koopsom moet worden betaald tenzij er een voorbehoud financiering is opgenomen. Iemand die is overleden krijgt natuurlijk geen hypotheek, op grond daarvan kan dan worden ontbonden.
Het moge duidelijk zijn dat deze situatie voor de erfgenamen een groot probleem kan opleveren. In de eerste plaats zijn zij meestal niet (meer) geïnteresseerd in het huis. Lastiger is nog dat zij vaak niet over de middelen beschikken om het huis te betalen. De bank zal hier wel of niet in mee willen denken.
Koop ontbinden
In eerste instantie kunnen de erfgenamen met de verkoper proberen tot overeenstemming te komen over ontbinding van de koop, eventueel tegen een bepaalde vergoeding. Zij zijn daarbij echter afhankelijk van de coulance van de verkoper.
Als dat niet lukt en de verkoper eraan vasthoudt dat de nabestaanden de woning moeten afnemen, hebben zij een probleem. Als zij dat namelijk niet kunnen, zal dat zeer waarschijnlijk resulteren in een ontbinding van de koop, waarbij de verkoper de 10% boete wegens niet-nakoming kan opeisen. Mogelijk zal deze nog meer schade vorderen.
Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat hij genoegen zal moeten nemen met een lagere verkoopprijs.
Hoe voorkom je deze ellende?
Hoewel de geschetste situatie maar zelden voorkomt, is er alle reden om deze problematiek zo veel mogelijk vóór te zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden om als erfgenaam niet in een benarde situatie terecht te komen. We schetsen er hieronder twee.
Ontbindende voorwaarde opnemen
Allereerst kan er worden gedacht aan de mogelijkheid om in het koopcontract op te nemen dat de koop ongedaan wordt gemaakt als de koper (of één van de kopers) komt te overlijden vóór de overdrachtsdatum. Bijvoorbeeld door het opnemen van een ontbindende voorwaarde. Met name bij kopers op leeftijd is dit raadzaam. Let op. De verkoper moet daar wel mee instemmen.
Als hij al een ander huis heeft gekocht en rekent op de overwaarde, zal hij niet staan te juichen bij een dergelijk verzoek. In een tijd waarin de woningmarkt stagneert, is het echter zeker te proberen.
Overlijdensrisicoverzekering.
Een andere mogelijkheid is om het risico te verzekeren. Er zijn diverse notarissen die een dergelijke service, vaak gratis, aanbieden. Informeer bij de notaris of hij deze overlijdensrisicobeschermer aanbiedt en zo ja, op welke voorwaarden. Mocht de betrokken notaris een dergelijke faciliteit niet kennen, dan kan de koper zelf proberen een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.
Verwerpen nalatenschap
Ten slotte kan nog worden gedacht aan de mogelijkheid om de nalatenschap te verwerpen. Dat gaat echter wel heel ver. Een eenmaal gedane verwerping kan niet worden teruggedraaid. Ook niet als er onverwachts een groot vermogen blijkt te zijn.
Het overlijden van een koper vóór de overdracht kan voor grote (financiële) problemen zorgen. Met name bij kopers op leeftijd is het raadzaam een ontbindende voorwaarde in de koopakte op te nemen. Er zijn ook notarissen die (vaak gratis) een overlijdensrisicoverzekering aanbieden.
Handige checklist verhuizen
Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.
> Gebruik de handige checklist verhuizen
Veel gestelde vragen
- Wat kost een makelaar?
- Wat kost een aankoopmakelaar?
- Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
- Hoe kan ik mijn huis zelf verkopen? (tips)
Anderen zochten ook op: Hypotheekadviseur en huis verkopen