Mag een makelaar de woning zomaar aan iemand anders verkopen?

Om een goed antwoord op deze vraag te kunnen geven is het belangrijk om eerst meer informatie te hebben. Zolang er nog niets is getekend en niet is voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste kan en mag er veel. Achter het woord “zomaar” moet dan wel een juridische grondslag liggen om ergens aanspraak op te kunnen maken.

Je hoort het wel eens op verjaardagen. Die makelaar verkocht de woning snel aan iemand anders terwijl wij de eersten waren. Of, we hebben een bod bij de makelaar gedaan maar kregen later te horen dat iemand anders de woning had gekocht. Dat zal wel een vriendje van de makelaar zijn geweest.

Laat ik duidelijk zijn

Zolang er geen getekende koopovereenkomst ligt heb je nog geen enkele rechten of plichten bij woningen en consumenten. Zelfs een mondelinge deal, of een die zelfs al is bevestigd per mail kan zo weer worden ingetrokken. Dat kan een enorme teleurstelling zijn waarvan de makelaar vaak de schuld krijgt maar dat is onterecht. De wet zegt nou eenmaal dat de schriftelijkheidseis bepalend is. Dus is de koopovereenkomst nog niet getekend? Dan heb je gewoon pech.

Opdracht van de makelaar

De opdracht van de verkoopmakelaar is de belangen te behartigen van de verkoper. Wanneer er een deal is gesloten kan er toch nog een kink in de kabel komen. Iemand anders kan rechtstreeks de verkoper benaderen en een hoger bod doen. Het ligt dus aan de verkoper hoe hier mee om te gaan. Wanneer iemand dan tien- of twintigduizend meer biedt, kan het zijn dat verkopers overstag gaan. Of de makelaar hier verplicht aan mee moet werken is te betwisten. Enerzijds is er een opdracht om de belangen van verkoper(s) te behartigen. Anderzijds zijn er de ethische kwesties waarbij de uitspraak “een man, een man, en een woord, een woord, of, afspraak is afspraak worden gebruikt door de “eerste” kopers.

Stel je voor dat de makelaar niet aan deze “nieuwe” transactie meedoet. Heeft hij/zij dan volgens de bemiddelingsovereenkomst voldaan aan z’n opdracht? Zou het zo kunnen zijn dat de makelaar zelfs aansprakelijk kan worden gesteld voor het niet op de juiste wijze naleven van de overeenkomst? Als verkoper kun je niet gedwongen worden om een handtekening te zetten dus de makelaar zal in de meeste gevallen wel mee moeten werken. Een andere optie zou kunnen zijn dat de verkoopmakelaar de opdracht intrekt. Ook daarbij kun je in een discussie belanden omdat er ook dan misschien niet is voldaan aan het nakomen van de opdracht.

Conclusie:

Een makelaar zal niet zomaar de woning aan iemand anders verkopen en houdt zich aan de wet. Uit de verkoopopdracht die hij/zij heeft aanvaard volgen bepaalde rechten en plichten. In de praktijk zou de “eerste” koper ook nog een kans moeten krijgen om mee te bieden. Dit heb ik zelf wel eens meegemaakt maar ook dan blijft er altijd iemand ontevreden achter. Met de gekte op de woningmarkt moeten makelaars ook (leren) omgaan want zo gek dan nu was het nog nooit!

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Terug naar overzicht

Anderen zochten ook op: Energie en Energielabel