Bemiddelingsovereenkomst

Wat is een bemiddelingsovereenkomst?

Een bemiddelingsovereenkomst is een overeenkomst tussen makelaar en opdrachtgever waar afspraken in staan over te betalen courtage, opstartkosten, de voorgenomen vraagprijs en nog veel meer...

Opdracht tot dienstverlening

Een bemiddelingsovereenkomst wordt ook wel opdracht tot dienstverlening (OTD) genoemd en kan voor zowel aan- als verkoop van een huis. De makelaar kan geen twee opdrachten aanvaarden bij hetzelfde huis. Dus aan- en verkoopmakelaar bij adres X is verboden.

De bemiddelingsovereenkomst bij verkoop

Naast de personalia worden ook de gegevens van het te verkopen huis of appartement vermeld, de kadastrale gegevens, vraagprijs en makelaarskosten. Ook de opstartkosten en kosten voor marketing en plaatsing op verschillende website staan hierin vermeld. In de overeenkomst wordt verwezen naar de consumentenvoorwaarden die de makelaar verkopers ter beschikking moet stellen. Dit kan zowel digitaal dan op papier.

Bemiddelingsovereenkomst bij aankoop

Ook de bemiddelingsovereenkomst bij het aankopen van een woning is een overeenkomst tussen aankoopmakelaar en opdrachtgever(s). Deze wordt ook wel eens aankoopovereenkomst genoemd die voortkomt uit een aankoopopdracht. Net zoals bij verkoop is dit ook een opdracht tot dienstverlening (OTD). In de aankoopovereenkomst staan wederom de personalia en verdere afspraken vermeld zoals courtage en het aan te kopen huis. Indien het aan te kopen huis (nog) niet bekend is kan volstaan met de zin: Nader te bepalen object.

TIP

Neem de bemiddelingsovereenkomst altijd goed door en stel vragen wanneer er iets is wat je niet begrijpt. Ga niet zomaar akkoord met hetgeen erin staat maar laat de makelaar het uitleggen voordat je een handtekening zet. Veel zaken staan er standaard in. De makelaars kunnen zelf ook bepaalde voorwaarden of afwijkingen bedenken waar je als koper/verkoper wel akkoord mee moet gaan. Overleg hierover voordat je tekent zodat alles helder is en je achteraf geen gezeur krijgt. Laat alle bedragen of percentages incl. btw vermelden.

Handige checklist verhuizen

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Bouwkundige keuring en hypotheekadviseur