Schriftelijkheidsvereiste

Wat is een schriftelijkheidsvereiste?

Volgens de wet moet er worden voldaan aan de schriftelijkheidsvereiste ook wel schriftelijkheidseis genoemd bij de koop en verkoop van een huis, mits het om particulieren gaat. Dit is sinds 2003 zo geregeld en is terug te vinden in artikel 7:2 van het Burgerlijk Wetboek. Zolang de koopovereenkomst dus niet is getekend zijn er nog geen rechten en/of plichten. De koop is dus bij een mondelinge deal nog niet binden.

Kan de verkoper de koper dwingen om te tekenen?

Nee, dat kan niet. De verkoper kan geen rechten ontlenen aan de mondelinge deal en hiermee de koper ook niet dwingen om te tekenen. Zelfs niet nadat de makelaar of notaris de deal per mail heeft bevestigd en/of de koopovereenkomst heeft opgemaakt. In de praktijk kun je dus voordat je hebt getekend nog alle kanten op. Ik heb wel eens meegemaakt dat een verkoper een dag van tevoren toch spijt had en van de verkoop afzag. Dat is een grote teleurstelling voor de koper maar juridisch gezien heeft de koper nog geen enkele rechten.

Conclusie:

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding waarbij partijen een wilsovereenstemming hebben bereikt. Per 1 september 2003 geldt er voor koop/verkoop van een woning dat deze schriftelijk moet worden aangegaan. Door een het ondertekenen van een koopovereenkomst wordt aan de schriftelijkheidsvereiste voldaan. De koper heeft daarna nog de wettelijke bedenktijd. Een mondelinge deal is dus nog niet rechtsgeldig. Let op: Dit geldt voor de particulier.

De handige verhuisplanner al gezien?

Heb je onze handige verhuisplanner al bekeken? Deze kan je raadplegen zodat je niets vergeet en op tijd kan beginnen met het plannen van je verhuizing. De verhuisplanner is opgedeeld in maanden en weken zodat je precies weet waar je op welk moment iets moet regelen. Maak daar gebruik van, het is geheel gratis.

Ga naar verhuisplanner >

> Gebruik de handige checklist verhuizen

Veel gestelde vragen

Begrippenlijst

Anderen zochten ook op: Energielabel en energie