FAQ

Meest gestelde vragen makelaardij

Meest gestelde vragen makelaardij

Hieronder een overzicht van de meest gestelde vragen in de makelaardij waar je mee te maken kan krijgen. Bij een huis kopen of verkopen kunnen er veel vragen in je opkomen. We proberen zo goed mogelijk antwoord te geven op de meest gestelde vragen. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.


Mocht je een vraag hebben die er niet tussen staat, stuur ons dan even je vraag via het contactformulier en we zullen zo snel mogelijk reageren.

Huis zelf verkopen:

Kan ik mijn huis zelf ook verkopen?

Ja, je kan prima je huis zelf verkopen. Alle middelen om je woning zelf te verkopen zijn beschikbaar op deze website. Zo kun je de woning zelf plaatsen maar ook diensten en/of producten afnemen.

Is een huis zelf verkopen moeilijk?

Een huis zelf verkopen is niet moeilijk maar je moet wel met enkele zaken goed rekening houden dus onderschat dit niet. Raadpleeg bij twijfel een makelaar of bestel een product of dienst via onze bestelpagina.

Kan ik mijn huis ook zelf aanbieden op NLVERHUIST?

Ja, je kan zelf je huis aanbieden op de aanbodpagina van NLVERHUIST. Geheel kosteloos en zonder verplichtingen. Klik hiervoor rechtsboven in het menu op "Woning plaatsen".

M'n huis staat al te koop bij een makelaar, kan ik de woning dan ook kosteloos aanbieden op NLVERHUIST?

Ja, je kan je huis naast andere websites ook aanbieden op NLVERHUIST. Hoe meer zichtbaarheid des te meer potentiële kopers je bereikt. Via de rode button rechtsboven in het menu kom je op de pagina met alle informatie.

Heb ik een makelaar nodig voor de verkoop van mijn huis?

Nee, je hebt geen makelaar nodig om je huis te verkopen maar soms is de hulp van een expert wel aan te raden. Op deze website vind je alle informatie om je huis zonder makelaar te verkopen. Via de bestelpagina kun je eventueel diensten of producten afnemen.

Notaris:

Moet ik als verkoper ook notariskosten betalen?

Ja, als verkoper betaal je via de notaris de doorhaling van de hypotheek (indien van toepassing) en het doorhalen van de inschrijving van de woning bij het kadaster.

Waarom moet ik als verkoper zoveel notariskosten betalen?

Je betaalt als verkoper doorhaling hypotheek en kadaster. Maak je gebruik van een overbruggingskrediet dan rekent de notaris hier ook kosten voor. Je betaalt dan als het ware 2x deze kosten. Alle bedragen zijn te vinden op de nota van afrekening die je voor de overdracht ontvangt. Vraag de behandelende notaris naar de exacte berekening wanneer je hier vragen over hebt.

Wanneer ontvang ik de concept akte van levering van de notaris?

De concept akte van levering ontvang je meestal samen met de nota van afrekening een week of enkele dagen vóór de overdracht van de woning. Heb je enkele dagen voor de overdracht nog niets ontvangen neem dan even contact op met de notaris.

Kan de notaris ook de koopovereenkomst opmaken?

Ja, de notaris kan ook een koopovereenkomst opmaken. Ook kun je deze dienst via deze website bestellen waarna een makelaar de koopovereenkomst opmaakt. Ga hiervoor naar de bestelpagina op deze webiste.

Juridisch:

Wanneer gaat de wettelijke bedenktijd in?

Bij (consumenten) koop en verkoop gaat de bedenktijd 1 dag na ontvangst van de door koper en verkoper getekende koopovereenkomst in. De koopovereenkomst moet daarvoor wel aan koper(s) ter hand worden gesteld. Ook zit er standaard een ontvangstbevestiging bij de koopovereenkomst.

Is een mondelinge deal ook rechtsgeldig?

Nee, een mondelinge deal is niet rechtsgeldig. Er moet worden voldaan aan de schriftelijkheidseis. Er moet dus een getekende koopovereenkomst aanwezig zijn die aan koper(s) ter hand is gesteld voordat er rechten en plichten ontstaan. De koper heeft nog een wettelijke bedenktijd.

Heeft de verkoper ook een wettelijke bedenktijd?

Nee, de wettelijke bedenktijd geldt alleen voor de koper en niet voor de verkoper. Wil je als verkoper ook bedenktijd zal ik als extra artikel in de koopovereenkomst moeten worden opgenomen.

Moet ik ook een boete betalen als ik de financiering niet rond krijg?

Wanneer je de financiering niet rond krijgt zal je een beroep moeten doen op de ontbindende voorwaarde(n) in de koopovereenkomst. Wanneer je het huis hebt gekocht onder voorbehoud financiering en de datum waarop deze verloopt nog niet is verstreken kun je zonder boete ontbinden. Let er wel op dat je dit tijdig en op de juiste manier doet. In de koopovereenkomst staat beschreven op welke manier en onder welke voorwaarden je dit kan doen. Vaak moet je wel bewijs aanleveren waarom de hypotheek niet wordt geaccepteerd.

Wanneer is mijn huis definitief verkocht?

Je huis is definitief verkocht wanneer de wettelijke bedenktijd en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken/verlopen. De "nieuwe" koper wordt pas eigenaar na juridische levering via de notaris en inschrijving in het kadaster.

Heb ik recht om de woning voor de overdracht bij de notaris te inspecteren?

Ja, je hebt er recht op om net voor de overdracht de woning te inspecteren. Dit is de zogenaamde eind- of opleverinspectie. Het recht op inspectie is ook in de koopovereenkomst opgenomen. Tevens worden tijdens deze inspectie de meterstanden genoteerd.

Woning opleveren:

Hoe moet ik de woning opleveren?

De woning moet opgeleverd worden conform de afspraken zie zijn gemaakt. Deze zijn terug te vinden in de koopovereenkomst, vragen- en roerende zakenlijst. Ook kunnen er aanvullende afspraken zijn gemaakt.

Wat moet ik doen wanneer de woning niet conform afspraak wordt opgeleverd?

Ga in gesprek met elkaar om het geschil onderling op te lossen. Mocht er een makelaar en/of aankoopmakelaar bij zijn betrokken laat die dan bemiddelen. Mochten jullie er echt niet uitkomen schakel dan de notaris in. In een uitzonderlijk geval kan er onder voorwaarden een bedrag in depot blijven bij de notaris totdat het geschil is opgelost.