Stappenplan huis verkopen

Stappenplan huis verkopen

Met de verkoop van een huis doorloop je in principe altijd dezelfde stappen. Dat kan per makelaar een klein beetje afwijken maar in grote lijnen kan je onderstaande stappenplan aanhouden.

Hieronder een handig beknopt stappenplan voor de verkoop van jouw woning.

Stap 1: Onderzoek door de makelaar

De makelaar doet onderzoek naar de waarde van jouw woning en bespreekt de beste verkoopstrategie. Tevens word je geïnformeerd over de gemiddelde verkooptijd en wanneer je het beste je huis kunt aanbieden. Tevens ontvang je tips en adviezen over het verkoop klaar maken van je woning.

Stap 2:  Goede voorbereiding voor de verkoop

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je pakt kleine klusjes aan en ruimt je huis op zoals dit voor de verkoop wordt verwacht. De makelaar bestelt de fotograaf en eventuele andere media die je hebt afgesproken en alle benodigde informatie wordt verzameld.

Stap 3: Aantrekkelijke presentatie

Van alle informatie en media wordt een aantrekkelijke presentatie gemaakt die online wordt aangeboden op woningsites zoals Funda. Daarnaast wordt de woning vaak op Social Media aangeboden voor een nog groter bereik.

Stap 4: De bezichtigingen of open huis

De bezichtigingsaanvragen stromen binnen en de afspraken worden ingepland. Je overlegt samen met je makelaar welke manier van plannen het beste bij je past. Losse bezichtigingen? Of een open huis? De makelaar helpt je bij de keuze en adviseert.

Stap 5: Eerste bod is binnen

Het eerste bod is binnen maar er kunnen er meer volgen. Afhankelijk van hetgeen is afgesproken wordt het bod of de biedingen behandeld. Hierbij is inschrijving ook een optie. Dit kan steeds vaker online.

Stap 6: De deal wordt gesloten

De deal wordt gesloten en de overige bieders worden afgebeld. De koper levert de gegevens aan waarna de koopovereenkomst kan worden opgemaakt. Na controle van de inhoud worden de handtekeningen gezet.

Stap 7: Getekende stukken naar de notaris

De getekende stukken worden verzonden aan de notaris die de koop en verkoop in behandeling neemt. De afspraak voor ondertekening wordt gemaakt en eventuele aanvullende gegevens aangeleverd.

Stap 8: Voortgang en definitieve verkoop

De makelaar plant de eindinspectie, ook wel opleveringsinspectie en de hypotheekadviseur van de koper(s) gaat met de financiering aan de slag indien van toepassing. De verkoopmakelaar ontvangt bericht wanneer de financiering akkoord is en de koop definitief is gesloten. 

Stap 9: Eindinspectie en oplevering

Samen met de makelaar volgt de eindinspectie waar de woning wordt gecontroleerd en de meterstanden genoteerd. Nadat alles akkoord is bevonden volgt de gang naar de notaris. Legitimeren is verplicht dus zorg ervoor dat je de legitimatie bij je hebt.

Stap 10: Gefeliciteerd!

Ondertekening volgt bij de notaris en je wordt als nieuwe eigenaar ingeschreven in het kadaster. De notaris wikkelt het juridische traject af en de koper(s) ontvangen de sleutel van hun “nieuwe” droomhuis.