NLVERHUIST

Tips en adviezen bij een huis verkopen

Hieronder een aantal tips en adviezen om je huis sneller en tegen een betere prijs te verkopen. Kopers zijn nou eenmalig gevoelig voor een aantal (voor hen) belangrijke zaken. Doe daar je voordeel mee.

Goed onderhouden huis verkoopt sneller

Klinkt logisch maar toch is niet iedereen zich hiervan bewust. Onderhoud kost geld en we hebben in de crisis gezien dat de gemiddelde huizenbezitter minder onderhoud aan de woning heeft uitgevoerd. Nu het allemaal weer goed gaat kan ook hier weer budget voor vrij worden gemaakt. Doe dat ook! Kopers zijn nou eenmaal op zoek naar een goed onderhouden huis. Schilderwerk, vloeren, plinten enz enz. Een goed onderhouden huis geeft de koper nou eenmaal een beter gevoel. Een beter gevoel is sneller verkocht tegen een vaak hogere opbrengst. Overleg met je makelaar welk onderhoud je uit kunt voeren om de verkoop te versnellen.

Achterstallig onderhoud

Op achterstallig onderhoud zit geen enkele koper op te wachten. Daarnaast verplicht de bank onder voorwaarden dat het achterstallig onderhoud direct wordt aangepakt. Dat kan in de vorm van een bouwdepot maar heeft weer consequenties voor de leencapaciteit. 

Wat maakt jouw huis zo bijzonder om in te wonen?

Wat maakt jouw huis zo bijzonder om in te wonen? Dat is wat kopers willen weten. Maak hiervoor een lijst waarin je opsomt welke voordelen jouw woning heeft en waarom het zo’n fijn huis is. Hierover zou je zelfs een klein stukje tekst kunnen schrijven onder de noemer “verkopers aan het woord”. Over het algemeen is de koper niet erg geïnteresseerd in de standaard teksten van de makelaar maar wel in jouw verhaal. Maak daar gebruik van en wees hierin creatief. Dit noem ik ook wel eens de X-Factor van een huis.

De buurt wordt steeds belangrijker

In toenemende mate wordt de buurt steeds belangrijker voor de keuze om te gaan wonen. Natuurlijk moet de woning aan de meeste wensen voldoen maar laten we de buurt niet vergeten. Mensen identificeren zich nou eenmaal met een buurt en menig huizenzoeker gaat voor het maken van een afspraak even langs de woning. Ze rijden door de buurt en vragen zich af of ze hier willen wonen. Indien er kinderen of een kinderwens in het spel is vragen ze zich af of ze de kinderen in deze buurt op willen laten groeien. Een enorm belangrijk aspect wat in het verleden nogal eens werd onderschat.

Interesse in duurzaam huis stijgt

We moeten er allemaal aan geloven en ons huis de komende jaren verduurzamen. Dat is voor verkopers soms een reden om te verhuizen naar een energiezuiniger huis. Maar niet alleen verkopers maken hierin bewuste keuzes maar ook kopers nemen dit tegenwoordig mee in hun beslissingsproces. Wanneer jouw huis goed is geïsoleerd en over een goed energielabel beschikt weegt dat mee in de beslissing. Soms kun je met kleine aanpassingen je huis al een stuk interessanter maken voor kopers. Nodig eens een energieadviseur uit om te kijken hoe jij met een kleine investering een groot verschil kunt maken.

Inrichting van je huis medebepalend voor de interesse

Het klinkt raar maar de inrichting van je huis is medebepalend voor de interesse in je huis. Je kent het wel, het huis van grootmoeder gaat in de verkoop omdat ze naar een verzorgingshuis gaat. De spullen worden opgeruimd en de fotograaf komt langs voor de fotoshoot. Toch krijg je de presentatie niet zoals je wilt. Dat heeft deels met de inrichting te maken. Overweeg om de woning leeg te halen en in te richten met karton. De styliste kan hiermee helpen. Wanneer je dit doet zal je zien dat de woning een veel modernere uitstraling krijgt. Ik heb hier zelf ervaring mee en ben razend enthousiast over het inrichten van een woning met karton. Misschien wist je niet eens dat zoiets kan. Vraag je makelaar maar eens naar zijn ervaringen hiermee wanneer dit op jou van toepassing is.

Persoonlijke spullen de deur uit

Welke verkoper heeft hier niet van gehoord? Juist, bijna iedereen weet dat je persoonlijke spullen weg moet halen voordat de woning online gaat. Toch wordt hier nogal eens te makkelijk over gedacht. Ik krijg wel eens te horen dat een koper daar doorheen moet kijken maar dat is lastig. De woningzoeker moet het gevoel hebben in zijn/haar toekomstige woning te lopen. Door teveel persoonlijke spullen krijgt de koper het gevoel in de woning van iemand anders te lopen. Dat is natuurlijk ook zo maar wil je andersom draaien door ze het gevoel van thuiskomen te geven. Hierbij is sfeer en inrichting ook belangrijk.

Instapklaar huis trekt enorm veel kopers

Wie is er nou niet op zoek naar een huis wat helemaal af is en waar je zo in kunt trekken. Ik heb wel eens gezegd dat kopers allemaal hetzelfde huis zoeken. Dat is ook ten dele waar want de meesten zijn op zoek naar een instapklaar huis. Dat trekt nou eenmaal veel kijkers en bieders. Een huis waar nog aan geklust moet worden kost geld. Wanneer dat geld niet beschikbaar is wordt een bouwdepot aangelegd indien de mogelijkheden er zijn. Maar dat is nou precies het probleem. Aan een bouwdepot zijn allerlei regels verbonden en is voor veel kopers niet haalbaar om alle werkzaamheden uit te voeren die ze graag willen. Bij een instapklaar huis is dit niet aan de orde en kan de hypotheekadviseur soms makkelijker en sneller de financiering regelen.